Ekonomi 8 ülke elektrik iletim hatlarının alt yapılarını birleştiriyor

8 ülke elektrik iletim hatlarının alt yapılarını birleştiriyor

17.03.2010 - 17:13 | Son Güncellenme:

.

8 ülke elektrik iletim hatlarının alt yapılarını birleştiriyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye, Lübnan, Mısır, Irak, Ürdün, Libya, Filistin ve Suriye’den oluşan sekiz ülkenin kendi elektrik iletim hatlarının alt yapılarını birleştirmeleri halinde önemli bir güç oluşturacaklarını söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, “Sekiz Ülke Enterkonneksiyonu Projesi Bakanlar Toplantısı’na katılmak üzere geldiği Lübnan’da A.A muhabirine yaptığı değerlendirmede, bu toplantının son derece önemli olduğuna dikkat çekti.
Bakan Yıldız, şöyle dedi:
“Bu toplantı, sekiz ülkenin enerji bakanlarının bir araya geldiği bir toplantı. Yapılmak istenen, sekiz ülkenin kendi elektrik iletim hatlarını alt yapılarını birleştirmiş olmalarıdır. Böyle bir durumda, önemli bir güç oluşturacaklar. İhtiyaçları olanlar sistemden istedikleri kadar alabilecekler. Mesela şu anda Türkiye’nin arz fazlası var. Rahatlıkla 2 bin megavatını böyle bir organizasyona elektrik olarak verebilecek bir durumda.”
Yıldız, Türkiye’nin şu anda Suriye ve Irak’a elektrik verdiğini hatırlatırken, amaçlarının arz fazlası olan ülkelerin elektriklerini verebilecekleri bir havuz oluşturmak olduğunu belirtti.
Bir sonraki adımın ise Fas’ın, Cezayir’in de katılmasıyla, Akdeniz’in güneyini bu elektrik sistemine bağlayabilmek olduğunu kaydeden Yıldız, “Biz Akdeniz’in kuzeyinde 34 ülkeyle böyle bir işbirliği içindeyiz. Bunların içinde Avrupa Birliği ülkeleri var. Üye olmayan ülkeler var. Türkiye’deki sistemi beraber çalışabilecek hale getirdik. Avrupa Birliği ülkelerinin müzakereleri şu anda sürerken, aslında Türkiye elektrikte bunu sağlamış durumda” dedi.
Söz konusu çalışmaları bir yıllık bir geçiş dönemiyle birlikte, 2011 yılı temmuz ayına kadar bitirmeyi amaçladıklarını belirten Yıldız, Türkiye’nin artık Avrupa ülkeleriyle birlikte çalışabileceğini söyledi.
Yıldız, bu toplantıda Türkiye’nin mühendislik hizmetleri olarak, alt yapı çalışması olarak, kanun olarak mevzuat olarak, böyle bir çalışmaya her türlü desteği, katkıyı verebilecek durum olduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam etti:
“Türkiye’nin katkısını burada bulunan ülkeler çok fazla önemsiyorlar. Bu sekiz ülke içinde Filistin’in de olmuş olması, bizim tarihi kültürel birliğimizin olduğu ülkede son derece önemlidir diye düşünüyorum. Türkiye burada da aynen coğrafyasından kaynaklanan avantajla, nasıl Avrupa Birliği üyesi ülkelerde özellikle gazla alakalı problemlerinin çözümünün bir parçası oluyorsa, burada da kültürel ve tarihi bağlarının olduğu bu dokuda, bu coğrafyada, benzer bir arz güvenliğinin çözümünün bir parçası olacaktır.”
Bakan Yıldız, toplantının öğleden sonraki oturumuna katılıp ikili görüşmeler yaptıktan sonra Lübnan’dan Türkiye’ye dönecek.