Ekonomi 90’ların 10 yıldızı

90’ların 10 yıldızı

07.12.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

90’ların 10 yıldızı

90’ların 10 yıldızı


İngiliz Car Dergisi, iki milyon kişi arasında yaptığı anketle “son 10 yılın modellerini" belirledi. İşte 90’lara damgasını vuran otomobiller.


       1993’te üretimine başlanan TVR Griffith, son 10 yılın değil tüm zamanların en arzulanan otomobili olmaya aday. Ne de olsa el emeği göz nuru!

       Otomotivde yeni bir dönemin öncüsü olan Renault Espace ile başlayan çok amaçlı kullanıma uygun modüler otomobiller tutuldu.

       Porche 911 Carrera, şimdiden klasik bir otomobil oldu. Otomobillerle ilgilenen ya da ilgilenmeyen herkesin ortak görüşü 911’in “muhteşem" olduğu.

       Ford Ka, Ford’un 90’lı yıllardan ürettiği en radikal otomobil. Ka, aynı zamanda küçük, sevimli, masrafsız otomobil trendinin sembolü.

       Honda NSX, Japonların şimdiye kadar ürettiği en etkileyici model olarak tanımlanıyor. NSX ayrıca ortadan motorlu olarak üretilen ilk spor otomobil.

       Ankete katılanlar için Subaru Impreza Turbo, insanın üretebileceği en iyi otomobil. Karizmatik dizaynının yanısıra, sağlamlığı ve gücü Impreza’yı, 90’lara damgasını vuran otomobiller arasında birinci sıraya yerleştirdi.

       Yarış otomobilinden dönüştürülen, 680 beygir gücündeki motoruyla 0 - 60 km’ye sadece 3.2 saniyede çıkan MacLaren F1 için başka ne denebilir ki?

       BMW’nin yeni 3 serisi, sürprizlerle dolu bir otomobil değil. Fakat şık dizaynı, konforu ve eskisine göre daha ulaşılabilir olmasıyla insanların beğenisini kazandı.

       Audi TT, 90’ların en iyi coupesi olarak görülüyor. Tamamı alimünyumdan imal edilen zarif dizaynı ile göz kamaştıran TT için binlerce kişi sırada bekliyor.

Yeni Polo, eskisiyle aynı fiyatta

Volkwagen, yeni Polo'sunu geçen hafta Almanya'da tanıttı. Yeni Polo'nun iç ve dış dizaynında önemli değişiklikler yapıldı. Bunlardan en belirginleri yenilenmiş halojen far dizaynı, tamponlar, kaput ve radyatör ızgarası. Arka görünüşte ise plaka yeri değiştirildi. Polo'nun yeni motor seçenekleri ise 75 ve 100 beygir gücünde 1.4 hacimli motorlar.
       Yeni Polo'nun tüm modelleri standart çift hava yastığına sahip. Üst modellerde 4 hava yastığı ve ABS de standart olarak sunuluyor.
       Yeni Polo, Ocak ayının son haftasında Türkiye'ye ithal edilecek. Fiyatları eski Polo'larla hemen hemen aynı olacak. Bugünkü kurla, en düşük fiyatlar 5 milyar 997 milyon lira ile 6 milyar 200 milyon liradan başlayacak.

Mercedes’e Türk damgası...

       Stuttgart Milliyet
       Ünlü Alman otomobil üreticisi Mercedes’in yeni geliştirdiği tüm otomobiller, gelecek yıldan itibaren 42 yaşındaki Türk tasarımcı Murat Günak’ın imzasını taşıyacak.
       Mercedes’in Tasarım Bölümü Şefi Bruno Sacco’nun yıllarca asistanlığını yaptıktan sonunda, 1994’te Peugeot’a transfer olan ve dört yıllık çalışma sonucu 206 modelini yaratan Günak, Mercedes’in Binek Otomobil Geliştirme Bölümü Müdürü olarak geçen yıl geri döndü. Sacco ile çalıştığı dönemde C ve A modellerinin geliştirilmesine katkıda bulunan Murat Günak, şimdi de Mercedes’in yeni spor otomobili “SLR" modeli üzerinde hünerini gösteriyor.
       Alman “Bild am Sonntag" gazetesinde yayınlanan “İnsan 2000" adlı dizide, “yeni yüzyılın
       otomobil dünyasına imzasını koyacak en önemli tasarımcı" olarak gösterilen Günak, Mercedes’te çalışmayı çocukluğundan beri hayal ettiğini söylüyor. Londra’da sanat akademisini bitirdikten sonra Mercedes’e giren ve 1994’te Peugeot’ya transfer olan Günak, Paris’te geçen dört yılın, hayatında çok önemli bir yer tuttuğunu söylüyor.
       “Peugeot büyük bir cesaret örneği vererek beni müdür olarak görevlendirdi. O zaman 38 yaşındaydım ve tek kelime Fransızca bilmiyordum" diyen Günak, “90 kişinin çalıştığı dizayn bölümünün başına geçer geçmez teknik ile insan sıcaklığını bütünleştiren bir otomobil hayal ederek Peugeot 206’yı ortaya çıkardım" ifadesini kullanıyor.

Kahve molasında genel bakım

       Çalışan insanlar özellikle de kadın sürücüler olarak otomobilimizin bakımını ihmal ediyoruz. Otomobilin yağıyla, suyuyla hatta temizliğiyle ilgilenmeye ne vaktimiz kalıyor ne de halimiz. Shell, çalışan insanların bu sorunu çözmek için bir kampanya başlattı. “Shell Helix Servis" uygulamasıyla Shell istasyonlarında maksimum 2,5 milyon lira karşılığında otomobiliniz motor yağından antifirizine, hidroliğinden lastik dişlerine kadar genel bir bakımdan geçiyor ve temizleniyor. Bakım işlemleri sırasında siz de Shell Cafe’de oturup kahvenizi yudumluyor, bu arada monitörden arabanıza neler yapıldığını izliyorsunuz. Harika bir hizmet! Uygulama şimdilik sadece Kağıthane Shell istasyonunda.

Volvo station wagon şubatta Türkiye’de

       Volvo, T5 üzerinde geliştirdiği yeni modeli station wagon’da iddialı. İki ay sonra Detroit Otomobil Fuarı’nda tanıtılacak olan yeni station başlangıçta sadece turbo motorlarla piyasaya sunulacak. Yeni modelin teknik özellikleri şöyle: 250 beygir gücünde 2.3 litre turbo motor, 0 - 100 km hızlanma 7.1 saniye, 100 km’de 9.3 litre yakıt tüketimi. Volvo station wagon, Türkiye’ye şubat ayında ithal edilecek.

Audi’den konuşan CD kılavuzu...

       Torpido gözlerinin ayrılmaz parçası kalın, kafa karıştıran teknik detaylarla dolu ve bu nedenlerden ötürü asla okunmayan kullanım kılavuzları tarih oluyor. Doğuş Motor - Audi, yeni başlattığı CD Kullanım Kılavuzu uygulaması ile bir ilke imza atıyor. Otomobille ilgili her bilginin kayıtlı olduğu CD - rehberle, istenilen konu müzik eşliğinde dinlenebiliyor. CD’ler her yeni Audi verilecek ve istenildiği takdirde eski Audi sahiplerine de ulaştırılacak.