Ekonomi AB ile enerji faslının tıkanması manidar!

AB ile enerji faslının tıkanması manidar!

21.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, enerji alanında gelinen önemli seviyeye rağmen Avrupa Birliği üyelik müzakerelerinde tıkanan fasıllardan birinin enerji olmasını manidar bulduğumu söyledi. Erdoğan, “Hangi fasıl olursa olsun, AB ‘Biz bu fasıl için hazırız’ dediği anda, biz onu 2-3 ayda önlerine getirir, koyarız” dedi

AB ile enerji faslının tıkanması manidar

Dün Enerji Piyasaları Zirvesi’nde yaptığı konuşmada Türkiye için, Ortadoğu ve Hazar havzasından dünyaya açılan bir köprü olma yolunda önemli adımlar atıldığını belirten Erdoğan, Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı ile Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz boru hatlarını başarıyla tamamladıklarını kaydetti. Erdoğan, Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı’nı da yeniden işler hale getirdiklerini, Avrupa’ya doğalgaz tedariki yapacak Güney Gaz Koridoru’nun temelini geçen yıl Bakü’de attıklarını hatırlattı.
Yeni projeleri hayata geçirme çabasında olduklarını kaydeden Erdoğan, TANAP’ın temelini martta atacaklarını, bu hattan hattan 2018’de gaz akışını başlatmayı hedeflediklerini vurguladı.

Yatırımlar artmalı
Türkiye’nin 12 yıl öncesine göre iki kat daha fazla elektrik tükettiğini anlatan Erdoğan, “2023’te ise bugüne göre iki kat daha fazla enerji tüketiyor olacağız. Nüfus, ekonomik büyüme ve diğer faktörler göz önüne alındığında 2023’e kadar 120 milyar dolar enerji yatırımı gerçekleştirmek durumundayız” dedi. Kurulu elektrik gücünde özel sektör payını, yüzde 32’den yüzde 68.5’a yükselttiklerini vurgulayan Erdoğan, “Bugün bu oran yüzde 72 seviyesine ulaştı ve artmaya devam ediyor” diye konuştu.
Bir yandan petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına hız verdiklerini diğer yandan da alternatif kaynakları harekete geçirdiklerini belirten Erdoğan, şunları söyledi:

Tabiat hassasiyeti
“Hidroelektirk ve kömür kaynaklarını daha verimli değerlendirmek için projelere hız verdik. Aynı şekilde rüzgar ve güneş enerjisi başta olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarını devreye alma konusunda da önemli mesafeler katettik. Doğal zenginliklerimizi bozmadan, kirletmeden, tahrip etmeden elimizdeki imkanları en iyi şekilde değerlendireceğiz. Bizim çevre, tabiat konusundaki hassasiyetimiz kimseden aşağı değildir tam tersine çok daha samimidir, gerçekçidir. Varsa bu konuda bir takım aksaklıklar, eksikler, onlar da giderilir ama Türkiye, kalkınma ve büyüme yolunda ilerlemekten asla geri dönmez bunu böyle bilmek zorundayız.”

Haberin Devamı

‘Cevap veremiyorlar’
Enerji alanında gelinen önemli seviyeye rağmen AB üyelik müzakerelerinde tıkanan fasıllardan birinin enerji olmasını manidar bulduğunu tekrarlayan Erdoğan, şöyle devam etti:
“Eksik ne söyleyin. Cevap yok... Nerede tıkandık söyleyin, cevap yok. Veremiyorlar, veremezler. İşte ‘Nabucco, Nabucco, Nabucco’ dediler, bakın yapamadılar. TANAP geldi, geçti ve inşallah çok kısa zamanda artık akmaya başlayacak ama onlar hâlâ bakmaya devam edecekler. AB sürecinde Türkiye’nin başardığı fasıllar konusunda çok açık, net söylüyorum; hangi fasıl olursa olsun, AB ‘Biz bu fasıl için hazırız’ dediği anda, onu 2-3 ayda önlerine getirir, koyarız. Çünkü Türkiye buna hazır ama onlar ne yazık ki bunlara hazır değiller. Biz, kendi hedeflerimiz doğrultusunda ilerlemeye devam edeceğiz.”

Haberin Devamı

Sabancı: Arz fazlası fırsattır
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, son dönemde elektrik sektöründe arz fazlasının talebin önüne geçtiğini hatırlatarak, bunun tüketici lehine kullanılması gerektiğini vurguladı. Sabancı, şunları söyledi:
“Arz fazlası dönemi, özellikle tüketicilerin yararlanacağı, daha rekabetçi, liberal ve şeffaf bir elektrik piyasasına geçme yönünde cesaretli adımlar için fırsat sunuyor. Son dönemde tamamlanmış çeşitli özelleştirmelere rağmen, halen piyasa oyuncusu olarak kamu kontrolündeki elektrik arzı, toplamın yüzde 50’sini oluşturuyor. Önümüzdeki yıllarda, kamunun pazardaki hakim durumunun azaldığı, özel sektör payının daha yüksek seviyelere çıktığı yapıya ulaşmalıyız.”

Uygulamada liberal piyasa
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç da, liberal piyasa yapısının yalnızca kağıt üzerinde değil, uygulamada da gerçekleştirilmesini istediklerini belirtti.
Koç, spekülatif oyuncuların ve haksız rekabetin olmadığı, devletin oyuncu yerine düzenleyici rol üstlendiği bir ortamın yatırımcıları teşvik edeceğini kaydetti.
Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ise, ÇED?sürecinin uzunluğuna değindi. Özdemir, yasal düzenlemelerle, alınmış ÇED’lerin iptalinin önlenmesi gerektiğini vurgulayarak, “EPDK’dan isteğim var: Bizi bir gecede fakirleştirmeyin, bir gecede de zenginleştirmeyin. Ayaklarımızın üzerinde durabilecek kadar destekleyin yeter” ifadesini kullandı.