Ekonomi AB ile ‘oda’ kardeşliği

AB ile ‘oda’ kardeşliği

04.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Türkiye-AB İş Dünyası Diyaloğu Projesi kapsamında Türkiye ile AB’den oda ve borsalar toplam 19 proje için eşleşti. Fındık veriminden peynir üretimine kadar birçok alanda işbirliği yapılacak

AB ile ‘oda’ kardeşliği

Türkiye-AB İş Dünyası Diyaloğu Projesi kapsamında Türkiye’den 30, AB üyesi 12 ülkeden 28 oda ve borsa, toplam 19 projeyi gerçekleştirmek üzere eşleştirildi. Oda Eşleştirme Projeleri’nden biri olan Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası, Yunanistan ve Romanya’da eşleştiği odalarla peynir üretim çeşitliliği üzerine çalışacakken, Giresun Ticaret ve Sanayi Odası ise İtalya’dan eşleştiği odayla Giresun’da fındık katma değerinin yükseltilmesi üzerinde çalışacak. Odalar ortalama 12-15 ay birlikte projeleri yürütecekler.

Haberin Devamı

Türkiye-AB İş Dünyası Diyaloğu Projesi Oda Eşleştirme Projeleri tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Gabriel Munuera Vinals ve Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı katıldı.

Hisarcıklıoğlu, projelere AB’den 2.5 milyon euro hibe verileceğini açıkladı. Oda ve borsa markasının değerini 2001’den bu yana daha yukarı çıkarmak için uğraştıklarını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’de oda ve borsaları firmalar için hizmet üssü haline getirmeye çalışıyoruz. Bu süreçte AB, bize yaklaşık 16.5 milyon euro destek sağladı” diye konuştu.

Yerel kalkınma

Haberin Devamı

Hisarcıklıoğlu, bu program için Türkiye’den 100 civarında müracaat olduğunu, bunun da oda ve borsaların yerel kalkınmaya, yerel dinamikleri harekete geçirmeye verdikleri önemi gösterdiğini söyledi.

Kabul edilen projelerin belli bölgelerle sınırlı olmadığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

“Ayrı tebriği hak eden bir ilçemiz var, Çerkezköy. AB mevzuatı kapsamında, Hazine ve Maliye Bakanlığımıza bağlı Merkezi Finans ve İhale Biriminin değerlendirmesiyle 26 il ve bir ilçeden 19 proje kabul edildi.”

AB ile ‘oda’ kardeşliği

Yatırımlar artıyor

Gabriel Munuera Vinals projeyle enerji verimliliğinden fındık üretimine, katma değer sağlamaya, inovasyondan kadın girişimciliğe kadar çeşitli konularda işbirliği yapılacağını bildirdi. Vinals, gerçekleştirilecek girişimlerin Türkiye-AB iş dünyasını birbirine yaklaştırarak her iki tarafa da zorlukları aşmada imkânlar sağlayacağını vurguladı.

Faruk Kaymakcı da, “Türkiye, vize serbestisinde 72 kriterden 66’sını yerine getirdi. 4-4,5 yıllık seçimsiz bir dönem var. Vize serbestisinde kalan 6 kriteri de yerine getirerek Türk halkının ve iş insanlarının önünü açmak istiyoruz” dedi.

Odaların projeleri dikkat çekiyor

- İstanbul Ticaret Odası ile Paris Ticaret Odası, KOBİ’lerde dijital transformasyon üzerine çalışacak.

- İzmir Ticaret Borsası, İspanya ve Yunanistan’daki odalarla kadın girişimcileri destekleyecek.

Haberin Devamı

- Eskişehir Sanayi Odası ile Sivas Sanayi ve Ticaret Odası Fransa ve İspanya odalarıyla kümelenmeleri artırmak ve bunları uluslararası ağa dahil etmek için çalışacak.

- Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası, Afyonkarahisar Ticaret Borsası, Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası Litvanya, Romanya ve Bulgaristan odalarıyla KOBİ’lere yönelik proje yürütecek.

- Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Kilis Ticaret ve Sanayi Odası, Polonya ve Macaristan’daki odalarla otomotiv sanayii için fırsatlar üzerine çalışma gerçekleştirecek.