Ekonomi AB’den Ankara’ya ilk coğrafi işaret yolda

AB’den Ankara’ya ilk coğrafi işaret yolda

14.08.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ayaş Domatesi için yapılan coğrafi işaret başvurusunun Avrupa Birliği (AB) Resmi Gazetesi’nde yayınlanma aşamasında olduğu ve tescil için son bekleme süresinin başladığını duyurdu.

AB’den Ankara’ya ilk coğrafi işaret yolda

Kacır yaptığı açıklamada, ocak ayında başlatılan Uluslararası Coğrafi İşaret Seferberliği kapsamında Türk Patent ve Marka Kurumu’nca AB Komisyonu’na 12 coğrafi işaret başvurusu yapıldığını bildirdi.

Haberin Devamı

Başvurulardan Ayaş Domatesi’nin tescili için son aşamaya gelindiğini kaydeden Kacır, “AB Resmi Gazetesi’nde 3 ay sürecek ilan aşamasının tamamlanmasıyla tescil edilecek olan başkentimizin en özel tarım ürünlerinden Ayaş domatesi, AB’de tescilli coğrafi işaretlerimiz arasında yerini alacak” dedi.

Sayı 15’i bulabilir

Türkiye’nin AB’de coğrafi işareti tanınan 13 ürünü bulunuyor. Tescilli olan “Antakya Künefesi, Aydın İnciri, Aydın Kestanesi, Bayramiç Beyazı, Çağlayancerit Cevizi, Edremit Zeytinyağı, Gaziantep Baklavası, Gemlik Zeytini, Giresun Tombul Fındığı, Malatya Kayısısı, Milas Zeytinyağı, Suruç Narı, Taşköprü Sarımsağı” ürünlerinin yanı sıra; ilan aşamasında olan Milas Yağlı Zeytini ve Ayaş Domatesi olarak 2, inceleme süreci devam eden de 42 başvuru bulunuyor.