Ekonomi ABD’li CEO’lara yatırım daveti

ABD’li CEO’lara yatırım daveti

27.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Erdoğan, ABD’li CEO’larla yaptığı toplantıda “Sayın Biden ile NATO zirvesinde gerçekleştireceğimiz görüşmenin yeni dönemin habercisi olacağına inanıyorum. Hem ticarette hem yatırımlarda gereken adımları atmakta kararlıyız” dedi

ABD’li CEO’lara yatırım daveti

Aslıhan Altay Karataş / Ankara - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, aralarında Microsoft ve Netflix’in de olduğu ABD merkezli şirketlerin üst düzey yöneticileri ile çevrimiçi toplantıda buluştu. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nden video konferans yöntemiyle yapılan toplantıda ABD’li CEO’lara hitap eden Erdoğan, özetle şu mesajları verdi:

Haberin Devamı

HAZİRANDA NORMALLEŞME: Salgın döneminde birçok ülkede yaşanan sıkıntıların hiçbiri Türkiye’de yaşanmadı. Özellikle haziran ayında yoğun bir aşılama kampanyası yürüterek normalleşmeyi temin etmeyi hedefliyoruz.

KÜRESEL ÜRETİM ÜSSÜ: Amerika’nın Türkiye’deki toplam doğrudan yatırımları 13 milyar dolara, Türk firmalarının Amerika’daki yatırımları ise 7,2 milyar dolara ulaştı. Üç kıtanın kalbi konumundaki Türkiye’yi sizlerin de destekleriyle küresel bir üretim ve teknoloji üssü haline getireceğimize inanıyorum.

İLİŞKİLERİ ÖNEMSİYORUZ: ABD ile uzun yıllara sari köklü, çok boyutlu müttefiklik ilişkimizi önemsiyoruz. Zaman zaman yaşanan fikir ayrılıklarına rağmen ortaklığımız ve müttefiklik ilişkilerimiz her türlü badirenin üstesinden gelmeyi başarmıştır. Amerika ile Suriye’den Libya’ya, terörle mücadeleden enerjiye, ticaretten yatırımlara kadar geniş bir yelpazede ciddi işbirliği potansiyelimiz bulunuyor. Ülkelerimiz arasındaki mevcut mekanizmaları işleterek hızla mesafe almak istiyoruz. Ekonomik Ortaklık Konseyi, Ekonomik ve Ticari Stratejik İşbirliği Çerçevesi, Ticaret ve Yatırım Çerçeve Anlaşması Konseyi gibi bu tür mekanizmaları devreye almamız gerekiyor.

Haberin Devamı

ORTAK ÇIKAR YAKLAŞIMI: 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefimize ulaşmak için samimi, saygılı, ortak çıkarlara ve değerlere dayanan bir yaklaşıma ihtiyaç duyuyoruz. Çelik ve alüminyum sektöründeki ilave tarifeler, Türkiye’nin yerelleştirilmiş tercihler sistemi dışında bırakılması, Türkiye menşeli ihraç ürünlerine yönelik anti damping önlemleri gibi adımlar bize yakışmıyor. ABD’den daha yapıcı hareket etmesini bekliyoruz.

YENİ DÖNEMİN HABERCİSİ: Başkan Biden’ın 1915 olayları hakkında yaptığı açıklama, ilişkilerimize ilave yük getirse de, Sayın Biden ile NATO zirvesinde gerçekleştireceğimiz görüşmenin yeni dönemin habercisi olacağına inanıyorum. Türkiye olarak hem ticarette hem de yatırımlarda gereken adımları atmakta kararlıyız. Ekonomik ve ticari ilişkilerimizin geliştirilmesinde yeni Amerikan yönetiminin de bizimle aynı iradeye sahip olduğunu görmekten memnuniyet duyuyoruz. Şimdiye kadar karşılaştığımız çeşitli haksızlıklara rağmen, siyasetin, yatırım ve ticari ilişkilerimize zarar vermemesi için azami hassasiyet gösterdik.

Haberin Devamı

YABANCI DÜŞMANLIĞINA FIRSAT VERMEDİK: Ülkemize yatırım yapan istihdam oluşturan ekonomik kalkınmamıza katkı sağlayan uluslararası şirketlere daima destek olduk. Yabancı sermaye düşmanlığı, yabancı karşıtlığı, anti-semitizm, ırkçılık gibi çarpık zihniyetlerin toplumumuzda zemin bulmasına hiçbir zaman fırsat vermedik vermeyiz.

EKONOMİ REFORMU: Kısa süre önce İnsan Hakları Eylem Planımız ile Ekonomi Reform Paketimizi kamuoyunun takdirine sunduk. Türkiye Uluslararası Doğrudan Yatırım Stratejisi Belgesi’ni hazırladık. Böylece ülkemizin ihtiyaç duyduğu katma değerli yatırımları tanımladık. Uluslararası doğrudan yatırımlardan ülkemizin yıllık aldığı payı orta vadede yüzde 50 oranında artırmak istiyoruz. Bu amaçla teşvik sistemimizi sadeleştirerek yatırımcıların teşviklerden daha kolay yararlanmasını sağlayacağız.

Haberin Devamı

ABD’li CEO’lara yatırım daveti

26 dev şirket

Yaklaşık 2 saat süren toplantıya şu isimler katıldı: “Cargill Kıdemli Başkan Yardımcısı David Webster, DowAksa üst yöneticisi (CEO) Douglas Parks, Hilton Başkan ve CEO’su Chris Nassetta, MetLife Avrupa, OrtaDoğu ve Afrika Başkanı Nuria Garcia, Netflix üst düzey Finans Sorumlusu (CFO) Spencer Neumann, Boeing Commercial Airplanes CEO’su Stan Deal, Kellogg Company Başkan ve CEO’su Steven Cahillane, Google Başkan Yardımcısı Ambassador Karan Bhatia, GE Aviation Başkan ve CEO’su John Slattery, Varian Medical Systems CEO’su Chris Toth, PepsiCo Avrupa CEO’su Silviu Popovici, Amazon Başkan Yardımcısı Susan Pointer, Cheniere Energy Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Anatol Feygin, Citi Başkan ve CEO’su David Livingstone, P&G Avrupa Başkanı Loic Tassel, Progress Rail Başkan ve CEO’su Marty Haycraft, Tellurian Inc. Başkan ve CEO’su Octavio Simoes, Medtronic Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Avrupa Başkanı Rob Ten Hoedt, Archer Daniels Midland Başkanı İsmail Roig, Microsoft Avrupa ve Ortadoğu Başkanı Samer Abu Ltaif, Cisco Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Kurumsal Strateji Başkanı Michael Timmeny, Honeywell Aerospace Başkan ve CEO’su Mike Madsen, Nova Power Solutions Başkan ve CEO’su Steve Ziff, The Coca-Cola Company Avrupa ve Ortadoğu Başkanı Jenny Stoichkova, Johnson&Johnson Başkanı Giorgio Milesi ile Baker Hughes Başkan Yardımcısı Zaher Ibrahim.”