Ekonomi Actavis fabrikasını kapatacak satın almalarla büyüyecek

Actavis fabrikasını kapatacak satın almalarla büyüyecek

18.05.2010 - 01:08 | Son Güncellenme:

Türk jenerik ilaç şirketi Fako’yu 2003 yılında satın alarak Türkiye pazarına giren İzlanda merkezli jenerik ilaç şirketi Actavis’in Türkiye Müdürü Serdar Sözeri, 2011 sonrasında Türkiye’de jenerik ilaç alanında şirket satın almayı planladıklarını söyledi.

Actavis fabrikasını kapatacak  satın almalarla büyüyecek

“Öncelikle kendi organik büyümemizi sağlayıp süratle eşdeğer ilaç alanında ilk 3 firma içinde yer almamızı sağlayacak adımlar atmak istiyoruz” diyen Sözeri 2010 yılında 6 yeni ürün lansmanı yapmayı planladıklarını 2011’de ise 20 yeni ürünü pazara çıkaracaklarını belirtti. Actavis’in 2009 yılını 56 milyon euro ciro ile kapattığını ifade eden Sözeri, 2010’da 68 milyon euro 2012 sonu itibariyle ise 100 milyon euro ciro hedeflediklerini ifade etti.

‘Fiyat baskısı yüksek’
Fako ile yapılan anlaşmaya bağlı olarak, 2011 sonunda üretim tesislerini kapatacaklarını belirten Sözeri, “2011 sonuna kadar Fako’nun arsası ve binası kiralanmıştı. Bu süre dolunca fabrikamızı kapatacağız. Ürünlerimizi 3-4 firmaya ürettireceğiz. Bilim İlaç, Zentiva, Nobel, Mustafa Nevzat bunlar arasında” dedi. İstanbul’da kurulu fabrikada 90 milyon kutu ilaç üretildiğini ve 340 kişiyi istihdam edildiğini belirten Sözeri, başka firmalara fason üretim yaptırmanın Actavis’in kârlılığına de katkı sağlayacağını belirtti.
Büyüme planları doğrultusunda, yeni tedavi kalıplarına uygun portföy geliştirdiklerini ve onkoloji, kardiyovasküler, solunum gibi alanlara yöneldiklerini ifade eden Sözeri, kârlı olmayan ve eskiyen ürünleri radikal bir şekilde ürün gamlarından çıkardıklarını ifade etti. Sözeri Türkiye’de jenerik ilaç pazarının çok parçalı bir yapısı olduğunu, mevcut yapının ilaç şirketlerinin organik yolla büyümesini desteklemediğini vurgulayan Sözeri şöyle konuştu: “Firmalar üzerinde ciddi bir fiyat baskısı var. Maliyetleri düşürmek için ölçek ekonomisini hayata geçirmek gerekiyor. Önümüzdeki 5 yıl içinde sektörde ciddi bir konsolidasyon bekliyoruz. 1 milyar dolar ciro yapan 2-3 firma olabilecek.”