Ekonomi ‘AFRİKA ASLANI’NIN PEŞİNDE

‘AFRİKA ASLANI’NIN PEŞİNDE

15.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Afrika’nın yükselen ekonomileri Asya kaplanlarının karşısına ‘Afrika aslanları’ kavramını çıkardı. Türkiye’nin Afrika’ya ilgisi giderek artıyor. Bu kıtaya yapılan ihracat 2012’nin ilk 11 ayında 12 milyar dolar oldu Dünya Bankası, “Afrika ekonomik uçuşa geçiyor” diyor. Afrika’da 60 milyon hanede yıllık gelir 3 bin dolar. Bu da tüketim demek. Ancak Türk işadamları fırsatlar sunan Afrika pazarının sabır gerektirdiği görüşünde

‘AFRİKA ASLANI’NIN PEŞİNDE

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta kalabalık bir işadamı heyetiyle Gabon, Nijer ve Senegal’i ziyaret etmesi Afrika’nın yükselen ekonomilerini ve Türkiye’ye sundukları fırsatları bir kez daha gündeme getirdi.
Dünya son dönemde Asya’nın kaplan ekonomilerine karşı Afrika’nın aslan ekonomilerini konuşuyor. Örneğin Dünya Bankası geçen yılki bir raporunda, “Afrika ekonomik uçuşa geçme hazırlığında. Bu durum Çin’in 30 yıl, Hindistan’ın 20 yıl önceki haline benziyor” yorumunda bulundu. Türkiye, Avrupa ekonomileri henüz krizden çıkmadığı için ihracat pazarlarını çeşitlendirmeyi sürdürüyor.

Haberin Devamı

Büyüme % 5.3 olur
Afrika ülkelerine olan Türk ihracatı 2011’de 10.3 milyar dolar iken bu rakam 2012’nin ilk 11 ayında 12 milyar dolara yükseldi. Özellikle inşaat, tekstil ve gıda alanında Türk şirketlerine Afrika’da yatırım fırsatları görülüyor. THY’nin direkt sefererini artırması da ticaret için büyük bir avantaj sunuyor.
Uluslararası Para Fonu (IMF) bu yıl Afrika ekonomilerinin ortalama yüzde 5.3 büyüyeceğini tahmin ediyor. Birçok geniş ölçekli Afrika ülkesi ise yüzde 10 seviyelerinde büyüyecek.
Afrika’nın Çin’in yerini alması beklenmiyor. Ancak yüksek büyüme oranları dünya için iyiye işaret.

Afrika’nın 3 avantajı var
Afrika’nın en büyük umudu yükselen orta sınıf. Kıta genelinde hizmet veren Standard Bank, Afrika genelinde 60 milyon hanenin gelirinin yıllık 3 bin doların üzerinde olduğunu hesaplıyor. 2015 itibariyle bu rakamın 100 milyon haneye çıkması bekleniyor. 3 bin dolarlık gelir tüketim anlamına geliyor. Bu da Hindistan’la aynı seviyeye işaret ediyor. Afrika’nın nüfusu önümüzdeki 40 yıl içinde 2 milyara çıkacak. Ancak hastalık ve fakirlik önemli bir problem olmayı sürdürüyor.
Türkiye Sanayiciler ve İşadamları Konfederasyonu (TUSKON) özellikle Afrika’ya ticari ilişkiler konusundaki girişimleriyle biliniyor. TUSKON Başkanı Rızanur Meral, “Afrika’ya olan ilgi daha da artacak. Dünyada gıda temini, enerji ve madenler başta olmak üzere emtia 3 önemli konu. Bunların hepsi Afrika’da var. Ayrıca günümüzde gelişmekte olan ülkeler de birer üretici haline geldiği için Afrika pazar olarak da çok cazip. Dünyadaki 200 civarı ülkenin dörtte biri Afrika’da.
Birleşmiş Milletler nezdindeki oylamalarda da Afrika ülkelerinin parmak sayısı önemini hissettiriyor” diyor.
Afrika’da özellikle iç bölgelerinin doğal kaynak açısından hâlâ bakir olduğunu vurgulayan Meral, buralarda Türk şirketleri için büyük fırsatlar olduğunu anlatıyor. Ancak Meral Afrika’nın zor bir pazar olduğunu ve sabır gerektirdiğini de ekliyor.

Haberin Devamı

En zengin Afrikalının serveti 12 milyar dolar

Dünyanın altın rezervlerinin yarısı, elmasının üçte biri Afrika’da. Bunun yanı sıra ciddi miktarda bakır ve petrol var. Birçok Afrika ülkesi emtia gelirlerini altyapı yatırımlarına çevrimeyi başardı. Artık değerli hammaddelerini sadece Batı’ya da satmıyorlar, Brezilya, Rusya, Türkiye, Hindistan ve Çin Afrika’nın ciddi müşterileri arasında. Bir de Afrika’nın yükselen milyarderleri gündemde. ABD’li ekonomi dergisi Forbes her yıl Afrika’nın en zenginlerini sıralıyor. En zengin 40 Afrikalı geçen yıl krize rağmen servetlerini yüzde 12 artırarak 73 milyar dolara taşıdı. Nijerya’nın çimento kralı Aliko Dangote 12 milyar dolarla ilk sırada.

Haberin Devamı

Afrika ticareti Türk iş kadınlarına emanet

Pelin Güneşoğlu / DEİK Türk - Gana İş Konseyi Başkanı

“Afrika’da herhangi bir ülkede iş yapabilmek için öncelikle o ülkede yerleşik olmak gerekiyor. Çünkü bu kıtada git - gel’le başarılı olmak çok zor. Bir ayak her zaman Afrika’da olacak.
Gana Afrika’nın istikrarlı bir ülkesi. O yüzden iş yapmak nispeten daha rahat. Buralarda her sektörde fırsat var. Ancak hemen hemen tüm önemli sektörlerde köşeler tutulmuş. O yüzden başarıyı ancak sizin buradaki performansınız getiriyor. Buralarda insanlar yıllarca sömürüldüğü için güvenlerini kazanmak çok önemli. İşkadınları açısından özellikle Gana çok rahat. Burada kadınlar ön planda ve cabbar. İnsanlar aynı zamanda duygusal. Mesela sadece para için burada olmadığınızı bilmeleri çok şeyi değiştiriyor. Ben sosyal yardım projelerine katılarak ülkeye de faydalı olmaya çalışıyorum.”

Haberin Devamı

‘Arap Baharı bize yaz Avrupa’ya kış getirdi’

ZUHAL MANSFIELD / DEİK?Türk - Mısır İş Konseyi Başkanı

“Kuzey Afrika ve özellikle Mısır Türkiye ihracatı açısından çok önemli. Bana göre Arap Baharı olduğu yere bahar, Türkiye’ye yaz, Avrupa’ya ise kış getirdi. Bu yıl Mısır’la karşılıklı ticaretimiz 5 milyar doları buldu. Bu rakam daha artacak. Türk iş kadınlarının başaramayacağı iş yok. Afrika’nın önemi bu yıl daha da artacak.”

Yazarlar