Ekonomi Afrin operasyonu savunma sanayine ‘pozitif’ etki yaptı

Afrin operasyonu savunma sanayine ‘pozitif’ etki yaptı

01.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Afrin operasyonunun ekonomiye hareketlilik kazandırdığını söyledi. Zeybekci, TBMM’deki sohbetinde, şunları söyledi:

Afrin operasyonu savunma sanayine ‘pozitif’ etki yaptı

“Belki çok fazla kapitalist bir bakış açısı olabilir ama bir taraftan realitedir. Afrin’in ekonomide üç pozitif etkisi oldu. İlk yerli malı kullanımı şartıyla üretim ve istihdam canlılığı getirir. İkinci tarafı da ekonomi üzerindeki terör veya güvenlikle ilgili risklerin ortadan kalkması bir rahatlama getirir. Bir üçüncü tarafı güçlü Türkiye. Yaptırım gücü olan Türkiye, kendi kararlarını alan ve bunları çatır çatır uygulayan bir Türkiye. Her zaman için ekonomik anlamda da duruşumuza pozitif etkisi olur. Onunu için Afrin operasyonu üç açıdan da pozitiftir, bu açılardan bakıyoruz.”

Haberin Devamı

Bakan Zeybekci, önümüzdeki günlerde TBMM’ye sunulacak olan torba yasadaki sürprizi de açıklayarak, ‘yerli malı yatırım mallarında KDV’nin daha baştan alınmayacağını’ kaydetti. Zeybekçi, bu uygulamanın ciddi getirisi olacağını belirtirken, bunun hizmet sektörü için uygulanması için de çalışmaları olduğunu dile getirdi. Zeybekci, şunları kaydetti:

“Yatırım teşvik belgesi alıp da ithalat yapanların KDV ödememesi diye bir şey vardı. Yerli kullanımda, yerli malı yatırm mallarında da KDV’yi ödememekle ilgili torbada bir düzenlememiz var. Yatırımcı yüklenmeyecek, muaf olacak. İade alıyor ya o iadeye kadar beklemeden baştan yüklenmeyecek. Yine malın KDV’sinde indirim yok, sadece baştan ödemeyecek yatırım malı için. Üretimle ilgili herşeyi kapsayacak. Üretim amaçlı yatırım maliyetlerinin katlandığı bir süreçte, yatırım mallarında yerli malı kullananlar da baştan KDV’den muaf olacak.”

Haberin Devamı

‘Konut sektöründe tehlike yok’

Bakan Zeybekci, “Konut sektöründe sıkıntı var. Yap-sattan yap-bekle dönemine geçildi deniyor. Sektörü rahatlatmak için adım atacak mısınız” sorusunu şöyle yanıtladı:

“Açılır yakında pazar... Artık arz o kadar rahat, kolay olmayacak. İmarla ilgili, yüksekliklerle, yapı yoğunluğu ile ilgili, özellikle büyük şehirlerde arz bu kadar rahat olmadığı zaman konut sektöründe bunun canlanmayla ilgili bir etkisi olacaktır. Arz azaldığı zaman talep artacaktır. Bir süredir konutta sıkıntı var diyorlar. Olmuyor işte. Stokla ilgili büyük boşalma oldu, bir sıkıntı görmüyorum, tehlikeli bir durum görmüyorum.”

Hizmet İhracatçı Birliği kurulacak

Zeybekci, “Hizmet İhracatçıları Birliği’nin kurulmasıyla ilgili olarak son noktaya geldik. Maliye Bakanımızla çalıştığımız diğer bir konu var, onların ihracatının da yurtiçinde dahi olsa ihracat sayılabilmesi için, bitirme noktasına geldik. Kısa zamanda bunların hepsini arka arkaya açıklayacağız. Müteahhitlik hizmetleri, sinema, bilgisayar çocuk oyunlarının 2017 yılı ihracat rakamı 750 milyon dolar. Yüzde 100 katmadeğer. Ekonomi Bakanlığı olarak bu arkadaşlarımızın her türlü faaliyetini destekliyoruz” dedi.