Ekonomi Ağır kutuplaşma bize kaygı veriyor

Ağır kutuplaşma bize kaygı veriyor

19.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer, Cumhurbaşkanı’na hitaben, “Halk tarafından seçilmiş olmanız sebebiyle kutuplaşmanın bertarafında çok önemli bir rol üstlenebileceğinize inanıyoruz” dedi

Ağır kutuplaşma bize kaygı veriyor

TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer, “Cumhurbaşkanım, bizi en çok kaygılandıran bir konuda, doğrudan sizlere hitap etmek istiyorum” diyerek toplumda şuana kadar belki de herkesin katkısıyla oluşmuş ağır kutuplaşmanın Türkiye’ye zarar verebileceğinden kaygı duyduklarını söyledi.
İçinde bulunulan kutuplaşma ortamının paylaştığı tüm politika önerilerini, olumlu bekleyişleri ve kalkınma politikalarını anlamsız kılacağını belirten Dinçer, “Reform alanını sınırlayacak ve toplumda kardeşlik ve güven duygularını zedeleyecek bir aşamaya kesinlikle gelmemelidir” dedi.

Toplumsal mutabakat
Kutuplaşmanın bertarafı konusunda somut bir ilerleme kaydedilmezse, üzerinde önemli uzlaşmalar gerektiren çözüm süreci ve yeni anayasa reform alanlarında yol alınamayacağını vurgulayan Dinçer, şunları kaydetti:
“Sayın Cumhurbaşkanım, halk tarafından seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı olmanız sebebiyle kutuplaşmanın bertarafında çok önemli bir rol üstlenebileceğinize inanıyoruz. Uzlaştırmacı bir tutumla sadece gelecek hedeflerine kilitlenerek devletin kurumları, siyasi partileri ve her türlü toplum kesimi arasında yeni bir toplumsal mutabakatın oluşturulmasında öncülük edebileceğinize inanıyoruz.
Söz konusu toplumsal mutabakat sağlandığında, inanıyoruz ki Türkiye rekabet gücü sıralamasında dünyadaki ilk 10 ülke arasına girecek, en geç 2023’te AB üyesi olabilecek ve bölgesinde istikrar ve demokrasinin teminatı olacaktır.”

Haberin Devamı

TÜSİAD Van’a gidiyor
Haluk Dinçer, çözüm sürecinin gelecek dönemde ivme kazandırılarak sonuca bağlanmasını Türkiye’nin geleceği açısından son derece önemsediklerini söyledi.
Dinçer, şöyle devam etti: “Bilhassa ana muhalefetin, bu sürecin dışında kalmasını, çözümün sağlığı açısından riskli buluyoruz. TÜSİAD olarak Cizre ve Batman’a yaptığımız ziyaretlerde sürecin ekonomik ayağına sahip çıkacağımızı açıkça belirttik. Bu kararlarımız çerçevesinde 6 Kasım’da, daha önce ilk defa Cizre’de açıkladığımız TÜSİAD Doğu ve Güneydoğu Anadolu Yatırımcı ve Danışma Konseyi’nin 3. toplantısını geniş bir katılımla bu kez Van’da gerçekleştireceğiz.”

‘Asılsız dedikodular...’
Ekonomi politikalarında son 10 yılın en belirgin başarısının makro ekonomik istikrar alanında olduğunu söyleyen Haluk Dinçer, bunun 3 ana nedeni olduğunu belirtti. Dinçer, bunların kamu maliyesinde disiplin, yeniden yapılandırma sonucunda elde edilen finans sisteminin dayanıklılığı ile özel merkez bankacılığı ve uygulanan dalgalı döviz kuru politikası olduğunu dile getirdi.
“Bu 3 alanı da gözümüz gibi korumalıyız” diyen Dinçer, sözlerine şöyle devam etti:
“Bunları koruduğumuz takdirde, herhangi bir reform yapılmasa dahi, Türkiye bugünkü seviyesini büyümede sürdürebilecek gelişmiş ülkelerin çok çok üstünde. Özellikle ve özellikle bankacılık sisteminde dayanıklılığın devamı, denetim ve gözetim sisteminin güçlendirilmesini, güvensizlik yaratacak asılsız dedikoduların üzerine kararlılıkla gidilmesini gerektirmektedir.”

Haberin Devamı

‘Devlet hiçbir gücün vesayeti altında olmamalı’
TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Erkut Yücaoğlu, bir hukuk devletinin, kendi içinde yaygın deyiş ile bir ‘paralel devletin’ oluşmasına ve böylesi bir yapının hukuku kendi gündemi doğrultusunda eğip bükmesine izin vermesinin mümkün olmadığını belirterek, “Aslında devlet yönetimi hiçbir gücün vesayeti altında olmamalıdır” dedi.
Hükümet programında belirtilen yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı hukuk devletinin en önemli vasfı olduğunu anımsatan Yücaoğlu, “Hesap verilebilirlik, şeffaflık ve yolsuzlukla mücadelenin de ancak hukuk devleti içinde bağımsız ve tarafsız yargı ile ele alınabilir” diye konuştu.
Yücaoğlu ayrıca, “AB’ye katılım müzakerelerinin tam üyelik hedefiyle dış politikanın önemli ayaklarından biri olacağı söyleniyor. Biz TÜSİAD olarak ekonomide ve demokraside gelişmeyi bir bütün olarak görmekteyiz. Türkiye’nin dünya ile entegrasyonu için AB tam üyeliğinin son derece önemli bir aşama olduğunu yıllardır savunuyoruz” dedi.

Haberin Devamı

3 yıl sonra buluştular
- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜSİAD’la 3 yıl aradan sonra ilk kez biraraya geldi.
Erdoğan dünkü Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısına da 30 dakika gecikmeli geldi. Programa göre saat 11:00’de başlaması gereken toplantı, Erdoğan’ın yarım saat gecikmesi nedeniyle 11:30’da başladı.
- TÜSİAD’ın haziran ayında istifa eden bir önceki Başkanı Muharrem Yılmaz da dünkü toplantıya katılan isimler arasındaydı. Sakal bırakan Yılmaz, yeni imajıyla dikkat çekti.
- YİK toplantısına, Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç ve Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’nın yanı sıra Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı, Boyner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner ve Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın gibi isimler katıldı.
- Dünkü toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Türkiye’nin çok acil yabancı paraya ihtiyacı olduğunu belirterek, “Yani artık bizim kendi tasarruflarımızla olmuyor; Hans’ın, George’un, Jack’in tasarruflarına ihtiyacımız var” dedi.