Ekonomi Ahmet KÖPRÜLÜ - ANKARA

Ahmet KÖPRÜLÜ - ANKARA

29.03.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Başkent'te faizsiz sistemi savunarak kar ortaklığına dayalı süpermarketler zincirini kuran MSR A.Ş.'nin beş bin ortağı, ortaklık paylarını geri almak istedi. Payları geri ödeyemeyen şirket iflasın eşiğine geldi

Ahmet KÖPRÜLÜ - ANKARA

BAŞKENT'te İslami kar ortaklığı esasına dayalı olarak süpermarketler zinciri oluşturan MSR A.Ş.'nin özel bir protokolle el değiştirmesinin ardından yaklaşık beş bin kar ortağı mahkemelere başvurarak haklarını almaya çalışıyor.
KOMBASSAN ve YİMPAŞ gibi kuruluşların kullandığı sistemle İslami kar ortaklığı mesajıyla çok sayıda ortak edinen MSR A.Ş.'nin yeni sahipleri bütün borçlarıyla aldıkları şirketin bu karmaşık yapılanmasında ortaklık talep eden "MSR'zedelerle" karşı karşıya geldi.
Fettullah Gülen grubuna yakınlığı ile bilinen Seyidoğulları A.Ş.'nin sahipleri, MSR'nin eski sahiplerinden özel bir protokolle aldıkları MSR. A.Ş. hipermarketler zincirinde ortaklık talep eden beş bine yakın "Özel üye"nin borçlarının geçersiz olduğunu öne sürüyorlar. Ceylan Holding'in de talip olduğu ancak ortaklarının durumunu görerek vazgeçtiği MSR AŞ'yi almak için yine dini cemaatlere yakın bir şirket olan Yusufoğulları A.Ş'nin bir günde 25 milyar lira harcadığı ancak daha sonra geri çekildiği belirtildi.
MSR'zedeler avukatları aracılığıyla alacaklarını alabilmek için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurdular. Ancak başsavcılık, MSR'zedelerin ellerindeki "Özel üyelik belgesinin" hiçbir hukuki geçerliliği olmadığı gerekçe göstererek vatandaşlara ancak hukuk mahkemelerinde haklarını arayabileceklerini söylediler.

Milliyet muhabirinin elde ettiği özel üyelik belgesinde faiz sistemi reddediliyor ve şu koşullar şart koşuluyor:
1- Özel üyelerin alışverişlerde normal üyeler dışında yüzde 5 indirim hakkı vardır.
2- Özel üyelik belgesi devredilemez, ancak MSR A.Ş'ye müracat ile 15 gün içinde KAR'ı ile birlikte parası takdim edilir.
3- Kar oranları 6 aylık süre ile tespit edilir ve heryıl Nisan ayında ortaklara bildirilir.
4- İhtilaf halinde TARAFLARIN TESPİT EDECEĞİ HAKEM HEYETİ yetkilidir.
"Allah (C.C.) her iki tarafa da hayırlı eylesin"
MSR AŞ.adına
Yönetim Kurulu Başkanı
Ahmet B. Nemutlu

Yazarlar