Ekonomi Akıllı aktaracak fiyatı düşürecek

Akıllı aktaracak fiyatı düşürecek

31.12.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yapay zekanın kullanıldığı alanlardan biri de uçuşlar oldu. Enuygun.com CEO’su Çağlar Erol, “Milyarlarca veriyi analiz edip aktarmaları akıllı hale getiriyoruz. Yüzde 90’a varan oranda düşük fiyat sunabiliyoruz” dedi

Akıllı aktaracak fiyatı düşürecek

Türkiye’de yapay zeka ve büyük verinin kullanıldığı sektör sayısı giderek artıyor. Her alanda bu teknolojileri kullanarak fark yaratanlar öne çıkıyor. Online bilet satışı alanında da Enuygun.com’un bu teknolojileri kullanarak hayata geçirdiği yeni uygulama uçuşlarda aktarmayı akıllı hale getiriyor.

Haberin Devamı

Verileri analiz ediyor

Enuygun.com Kurucusu ve CEO’su Çağlar Erol, öğrenen zeka ve veri analiziyle uçuşlarda aktarmaları hem akıllı hem de düşük fiyatlı hale getirdiklerini söyledi. Çağlar, “Normalde aktarmalarda havayolu firmaları arasında işbirliği yapılır. Aktarmalarda ise diğer ortağın uçuşlarına bakılır. Ama bunlar belirli yerlere ve genelde yüksek fiyatlı olur. Biz farklı olarak şunu yapıyoruz. Teknoloji firması olarak veriyi inceliyoruz. Sitemize gelerek arama yapanların analizini yapıyoruz. Bir rotadan gidilmek istenen yerlere başka nasıl uçuş alternatifleri olacağını buluyoruz. Dünyada 17 bin havalimanı var. Buralara uçuş ve aramalar sonrasında oluşan milyarlarca veriyi analiz ediyoruz ve saniyeler içinde müşterilerimize yeni ve uygun fiyatlı rotalar sunuyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Çağlar Erol, alternatif aktarmaya “İstanbul’dan İrlanda Dublin’e gitmek isteyen biri Avrupa’dan aktarma yapabileceği gibi, çok fazla bilinmeyen bir şekilde Dalaman’a giderek oradan low cost denilen düşük fiyatlı bir havayoluyla doğrudan bu şehre varabilir. Sivas’tan Ankara’ya uçmak isteyen biri önce İstanbul’a gelip oradan Ankara’ya uçarsa bir hayli tasarruf eder” örneğini verdi.

Yüzde 90 düşük

Aktarmalarda yüzde 90’a varan düşük fiyat sunabildiklerini de kaydeden Erol, “Bir yere aktarmalı uçuş 5 bin TL’ye denk gelebiliyor. Biz veri analiziyle çok farklı bir rotadan, farklı havayoluyla bu fiyatı 500 TL’ye kadar düşürebiliyoruz. Ayrıca aktarmalarda güvence de veriyoruz. Bagaj bağlanabiliyor. Uçuş kaçınca belli şartlar dahilinde yemek, konaklama imkanları sağlanabiliyor. Çok fazla bekleme sürelerini azaltıyoruz” bilgisini verdi.

Akıllı aktaracak fiyatı düşürecek
Çağlar Erol, bu sistemi dünyada kullanan çok az firmanın olduğunu, onların da bir kısmını manuel yaptığını aktararak, “Bizim sistemimiz tamamen online. Tamamen veri analizine dayanıyor. Her gün sitemizde binlerce arama yapılıyor. Sonuçları biliyoruz ve bağlamayı biz yapıyoruz. Burada havayollarıyla bir bağlantı yok. Sadece teknolojiyi kullanıyoruz. Havayolları da bundan yararlanıyor. Farklı rotalardaki uçuşları dolmuş oluyor” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

5 milyon bilet sattık

Sektörü ve 2018 yılını da değerlendiren Çağlar Erol, şunları söyledi: “2018 yılı genel olarak kolay değildi. Birçok sektör etkilendi. Ancak turizm bunlar arasında en az etkilenenlerden oldu. Uçuş sayıları geçen yıla benzer oranda. Yıl bizim açımızdan da iyi geçti. Satış hacminde yüzde 40’a yakın artış gerçekleştirdik. 5 milyon civarında bilet sattık. Kasım ayında yurtiçi uçuşlarda Türkiye’de satılan her 100 biletten 10’unu biz sattık. Satışlarımızın yüzde 70’i mobil uygulama üzerinden yapılıyor. Ayrıca 2018 yatırım yılımız oldu. Bilgi teknolojileri altyapımıza ciddi yatırım yaptık. IT ekibimizi büyüttük.”

Dünyaya yayacak

Wingie markasıyla uluslararası alanda da faaliyet gösterdiklerini anımsatan Çağlar Erol, bu sistemi Türkiye yanında Wingie üzerinden tüm dünyaya yaymak istediklerini vurguladı. Erol, “Wingie’de İngilizce, Almanca, İspanyolca dil seçenekleri var. Arapça da olacak. Bu şekilde geniş bir coğrafyaya hitap edeceğiz. Akıllı aktarmayla herkese inanılmaz alternatifler çıkartacağız. Wingie üzerinden satışların yüzde 20’sini akıllı aktarmanın oluşturmasını hedefliyoruz. Bu gücümüzden de yararlanarak İstanbul’u bu alanda dünyada merkez yapmak istiyoruz” diye konuştu.