Ekonomi ‘ALAYLI’ GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNÜ EĞİTECEK

‘ALAYLI’ GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNÜ EĞİTECEK

24.05.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

GYODER, gayrimenkul sektöründe eğitimli uzmanlar yetiştirmek için bir işbirliğine imza attı. GYODER Başkanı Torun, alaylı olan sektör temsilcilerinin artık eğitimli, uzman kişiler olacağını söyledi

‘ALAYLI’ GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNÜ EĞİTECEK

GYODER ve İstanbul Ticaret Üniversitesi, gayrimenkul sektörüne uzman yetiştirmek ve ihtiyaç duyulan araştırma konularını belirlemek için ilk adımı attı.
Bu kapsamda GYODER ve İstanbul Ticaret Üniversitesi tarafından sektörün gelişimi için ihtiyaç duyulan araştırmaları tespit etmek, gerçekleştirmek, referans veriler üretmek ve sektöre vasıflı eleman yetiştirmek amacıyla kurulan Gayrimenkul Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin açılışı için protokol imzalandı.
Bu işbirliğinin alaylı olan gayrimenkul sektöründe okullu, eğitimli bireyler yetiştirilmesine katkı sağlayacağının altını çizen GYODER Başkanı Aziz Torun, GYODER olarak sektörün bütün oyuncularını çatıları altında barındırdıklarını ifade ederek, sektörün eğitilmesine de önem verdiklerini söyledi.
Bugüne kadar toplantılar ve yaraporlarla sektörü bilinçlendirmek istediklerini dile getiren Torun, “Bu çalışmalarımıza bir merkez altında devam edeceğiz. Böylelikle elimizdeki bilgi tabanını, alaylı bir insan anlayışından yetişmiş insan kaynaklarına dayandıracağız” dedi.

Akademik boyut kazandı
Türkiye’nin ilk Gayrimenkul Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin kurulması ile birlikte, GYODER’in çalışmalarının akademik hale geleceğini ifade eden Torun, “Dernek olarak, konferanstan panele, eğitim seminerlerinden sektör buluşmalarına, zirve ve fuarlara kadar sektörü ilgilendiren ve yönlendiren birçok etkinliğe imza atıyoruz. Bu işbirliği ile çalışmalarımıza akademik bir boyut da kazandırmış olacağız” dedi.
Merkeze duyulan ihtiyacın nedenlerini anlatan Torun, şunları dile getirdi:
“Türkiye’de son on yılda birçok alanda meydana gelen büyüme, gelişim ve değişim her faaliyet alanının vazgeçilmezi olan gayrimenkul sektöründe de ciddi bir transformasyona sebep oldu. Gayrimenkuldeki yeni şartlar ise birçok alanda araştırma, saha çalışması ve insan kaynakları eğitimi gibi ihtiyaçları ortaya çıkardı. Sektörün en önemli temsilcisi olarak GYODER’e düşen görev de bu ihtiyaçlara cevap verecek projeler hayata geçirmek ve çözüm bulmak oldu.”

Yüksek lisans başladı
Gayrimenkul sektörünün gelişimine akademik birikimleriyle katkı bulunacaklarını söyleyen İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren de, “Sektörün gelişimi için İTO’nun ilgili komitelerinden üniversitemize gelen böylesine önemli bir talebi akademik zeminde olgunlaştırdıktan sonra en iyi şekilde geliştirip hayata geçirmek için GYODER ile işbirliğine gidilmesi süreci başlatıldı” dedi.

Haberin Devamı

Dersler GYODER uzmanından

GYODER Eğitim ve Yayınlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “GYODER gayrimenkul sektörünün bilgi birikimine ve gelişimine bugüne kadar eğitim programları ve hazırladığı raporlarla olumlu katkılar sağladı” dedi. Yetgin, ayrıca, Gayrimenkul Ekonomisi ve İşletmeciliği Tezli Yüksek Lisans programı onayı alındığını belirterek programa GYODER’in akademik unvanlı üyelerinin katkıda bulunacağını ve seminer derslerinin GYODER’in uzman üyeleri tarafından verileceğini söyledi.

Katma değeri yüksek kentler

Gayrimenkul geliştirmenin çok disiplinli bir çalışma birlikteliği gerektirdiğine dikkat çeken İstanbul Ticaret Üniversitesi Gayrimenkul Geliştirme Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. İbrahim Baz ise, “Akademinin ve sektör uzmanlarının işbirliği gayrimenkul geliştirmede katma değeri yüksek plan, proje geliştirme ve uygulama yaklaşımlarını da beraberinde getirecek ve kentlerimizin gelişmesine, zemin oluşturacak ve katkı sağlayacak” dedi.

Haberin Devamı

Üyelere yüzde 25 indirim

Protokol çerçevesinde GYODER, sektör uygulamasına yönelik ders/program içeriklerinin geliştirilmesi, proje ve tez çalışmalarının yönlendirilmesi, uygulamacı temin edilmesi, üniversite öğrencilerinin uygulama stajlarının yaptırılması konularında destek verecek. Üniversitenin Sürekli Eğitim Merkezi tarafından düzenlenecek ilgili alanlardaki sertifika programlarında GYODER üyelerine özel yüzde 25 indirim yapılacak.

Beş günde yüzde 20’lik satış rakamına ulaştı

Gayrimenkulde Helenium serisi altında birçok konut ve iş merkezi projesine imza atan Başarır İnşaat’ın son projesi Helenium Garden yoğun ilgi görüyor. Konuyla ilgili yapılan açıklamaya göre, Başarır İnşaat’ın Kurtköy’de 69 binden başlayan fiyatlarla satışa çıkardığı Helenium Garden projesinin yüzde 20’si 5 günde sahibini buldu.
Helenium serisinin son halkasını oluşturan Helenium Garden projesinde en çok ilgiyi ise stüdyo ve 1+1’ler gördü.

‘Değer artışı olur’
Projedeki satış rakamlarını değerlendiren Başarır İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Alptekin Başarır, projenin, hem kazancı yüksek bir yatırım, hem de ailesi için sıcak bir yuva arayışında olan herkesi hedeflediğini söyledi. Başarır, “Kazançlı bir yatırım, çünkü İstanbul’un cazibe merkezlerinden birinde, havaalanına sadece 5 dakika mesafede konumlanıyor. Yatırımcı hem inşaat teslimlerinde sorun yaşamamış güvenilir bir marka tarafından konut alma hem de her geçen gün değerlenen Kurtköy’de ekonomik fiyatlarla yatırım yapma fırsatını yakalıyor” dedi. Kurtköy’de yakın gelecekte Türkiye’nin silikon vadisi Teknopark İstanbul’un yükseleceğini hatırlatan Başarır, “3 milyon metrekare üzerine kurulacak olan teknoloji üssü 30 bin çalışana da ev sahipliği yapacak, son yıllarda Anadolu yakasının yatırım deposu haline gelen Kurtköy’ün değeri daha da artacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

2014’te teslim

Kurtköy Pendik’te inşa edilmekte olan proje 280 daireden oluşuyor. 11 bin metrekare arazi üzerinde bin metrekare inşaat alanına sahip projede toplam 4 blok bulunuyor. Her katı çevreleyen kat bahçelerine yer verilen projede konutların büyüklükleri 40 ile 153 metrekare arasında değişiyor. Proje bin metrekarelik bir alışveriş merkezine de ev sahipliği yapıyor.
Projenin teslim tarihi ise 2014 olarak belirtiliyor.

Haberin Devamı

Şehrin merkezinde dönüşüme başladı

İstanbul da çarpık yapılaşmayı düzenlemek amacıyla başlatılan kentsel dönüşüm hız kazandı. Konuyla ilgili önemli adımlar atan Keten İnşaat da yeni projelerini hayata geçirmeye devam ediyor. Özellikle şehrin merkezi bölgelerinde proje geliştiren firma, Nişantaşı, Teşvikiye, Bostancı, Kadıköy, Şişli, Kurtuluş gibi noktaları seçiyor.

‘Tarihi koruyoruz’
Şehrin merkezinde modern konut projelerini hayata geçirdiklerini ifade eden Keten İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Keten, merkezde butik projeler yapmayı tercih ettiklerini belirtti. Keten, “İstanbul’daki semtlerin kendine has, tarihi bir çizgisi var. Bu dokuyu, estetiği, ruhu bozmadan modern binalar inşa ediyoruz” dedi.
Çok sayıda binayı yıkıp, afetlere karşı dayanıklı modern binalar yaptıklarını dile getiren Keten, şunları söyledi: “Tamamladığımız çalışmalardan sonra şimdi de Şişli Poyracık sokakta Dilek apartmanını, Şakayık sokakta Zümrüt apartmanını, Vali Konağı Caddesi üzerindeki Tektaş apartmanını yeniden inşa etmeye hazırlanıyoruz. Vali Konağı caddesi üzerindeki Tikveşli Apartmanı yapımı da şuan devam ediyor.”

Haberin Devamı

Güneşlİ’de lansmana özel faİz seçeneğİ

Keleş İnşaat ve Beyaz İnşaat’ın ortaklaşa inşa ettiği Cornerlife Güneşli, özel sektörün kalbi Basın Ekspres Yolu bölgesinde 28 bin metrekare alan üzerinde yükseliyor. İlk etabı için start alan projede lansmana özel yüzde 0.13’ten başlayan vade oranları sunuluyor.
Projede, Keleş ve Beyaz İnşaat’ın verdiği faizsiz 36 aylık firma kredisinin dışında anlaşmalı bankalar üzerinden ise 48 ay, 120 ay arasında yüzde 0,13’ten başlayan vade oranları ile taksitlendirme imkânı sunuluyor. Projedeki KDV oranı ise yüzde 1.

Ticari ünite de var
Okul, hastane, AVM gibi ihtiyaç olan tüm kurumlara yakınlığı ile de dikkat çeken projede 211 adet konut ve 21 adet dükkân yer alıyor. 2 blok olarak tasarlanan projedeki daireler ev sahiplerinin kullanımına hazır olarak mutfak ve banyo dolapları, portmanto ile bulaşık makinesi, fırın, set üstü ocak ve davlumbazdan oluşan dörtlü ankastre seti ve 1 adet klima çalışır şekilde teslim edilecek.
İlk etabı Aralık 2014’te teslim edilecek Cornerlife Güneşli’nin sosyal alanları arasında ise açık kapalı yüzme havuzu, 7 bin metrekare yeşil alana sahip bahçe, çocuk parkı, fitness, sauna, hamam, tenis kortu, basket sahası, açık spor alanı, koşu parkuru, amfitiyatro, kapalı sinema salonu, modern çocuk oyun odası, kreş yer alıyor.
Cornerlife Güneşli’de yer alan ticari ünitede bulunan 21 dükkânın büyüklükleri ise 57 ile 343 metrekare arasında değişiyor.

‘Konut almak şimdi daha avantajlı oldu’

Türkiye’de konut faiz oranları düşmeye devam ediyor. Dip nokta olarak yorumlanan 0.7 civarındaki faiz oranları konut alımını cazip hale getirdi.
Bunun bir fırsat olduğunu vurgulayan Uzaltaş Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Pala, “Konut faizlerindeki düşüş ve sektördeki hareketli günler fırsat yaratıyor” dedi. Pala, projelerin her geçen ay değer kazandığının altını çizerek, “Altın, döviz, borsanın gel gitler yaşadığı bir ortamda iyi projeler her yönüyle kazandırıyor. Bizim Paladyum Beytepe projesi 6 ay öncesine göre yüzde 10 ile 12 oranında değerlendi” dedi.

Ispartakule 3’ün en geniş daireleri satışta

Avrupa Konutları’nın Ispartakule’de inşa ettiği son projesi Avrupa Konutları Ispartakule 3’ün son 3+1 ve 4+1’lerinin satışına devam ediliyor. Dairelerin büyüklükleri 145 ile 171 metrekare arasında değişiyor. Alternatif ödeme planlarıyla satışların devam ettiği projede 120 aya kadar yüzde 0.69 faiz oranıyla kredi kullanılabiliyor.
Peyzaja, arsa alanının yüzde 83’ünün ayrıldığı projede açık ve kapalı yüzme havuzları, fitness center, sauna, buhar odası, çok amaçlı oyun alanı, yürüyüş parkurları ve çocuklar için oyun alanları bulunuyor.

Yüzde 25 peşinde 24 ay sıfır faiz yaptı

Sancaktepe’de yer alan Ev’re konutlarında, 408 konutun yüzde 25’i satıldı. Açıklama yapan Gedizler Grup Yönetim Kurulu Başkanı M. Reşit Gediz, Ev’re projesinde yer alan kaliteli yaşam alanlarını ulaşılabilir fiyatlarla satışa sunmuş olmalarının da talebi artırdığını söyledi.
Farklı ödeme seçeneklerinin sunulduğu projede, yüzde 5 peşin, yüzde 10’luk kısım 1 yıl sonra, yüzde 10’luk kısım 2 yıl sonra ve kalan yüzde 75 120 aya kadar banka kredisi ile ödenebiliyor. Ya da daire bedelinin yüzde 25’i peşin, kalan yüzde 75 kısım için 24 ay sıfır faiz uygulanıyor. Diğer alternatif ise yüzde 50 peşin, kalan yüzde 50 kısım için 36 ay sıfır faiz imkânı sağlanıyor.

Ankara’da Mogan Gölü manzaralı evler

Lema Grup’un projesi Uptown İncek Konutları’nda satışlara haziranda başlanacak. Konutların, anahtar teslimi ise 2014’te yapılacak.
Kentpark’ın da ortakları arasında yer alan Emre Katırcı’nın, Lema Grup olarak hayata geçirecekleri Uptown İncek Konutları, 36 katlı kulesi ile ‘baza’ olarak adlandırılan bitişik bloktan oluşuyor. Projede 6,5 metre tavan yüksekliğine sahip 1+1 loftlardan, 6+1’e kadar 18 ayrı tipte 226 daire bulunuyor. Projedeki konutlar 3. kattan itibaren Mogan Gölü manzaralı olacak.
Uptown’daki kuleler ve yatay blokların en üst katları 200 - 250 metrekare dubleks daire olarak projelendirildi.