Ekonomi ‘Algı kötüleşti’ risk primi arttı

‘Algı kötüleşti’ risk primi arttı

23.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son dönemdeki çalkantıları değerlendirirken “İlk defa ‘Türkiye acaba bir siyasi istikrarsızlığın başında mı’ diye korkular başladı

‘Algı kötüleşti’  risk primi arttı

Bunun sonuçları var, her şey duruyor, yatırımlar özellikle. Türkiye’nin dış kaynağa ihtiyacı var, bu da duruyor” dedi.

Haberin Devamı

Şimşek, NTV’de katıldığı programda, Türkiye’de uzlaşma kültürünün Orta ve Doğu Avrupa’ya göre daha sınırlı olduğunu belirtti. Ak Parti karşıtlığında diğer üç partinin bir araya gelmesinin kolay olduğunu anlatan Şimşek, “Bu olmadığı için Türkiye’ye ilişkin algı kötüleşti, risk primi hızla artıyor” şeklinde konuştu.

Şimşek, çözüm sürecinin sekteye uğramasının Türkiye’nin potansiyel büyümesini olumsuz etkileyeceğini söyledi. Şimşek, etnik farklılıklar bazında her türlü hak ve özgürlük konusunda zerre kadar tereddütleri olmadığının altını çizerek, bunun Kürt vatandaşlar ve toplumun diğer kesimleri için de geçerli olduğunu bildirdi.


Tepki koyulamadı

Şimşek, “Karşı taraf silahları bırakacağına, samimiyetsizliğin en büyük örneğini gösterip, daha çok silah, daha çok cephane edindi, daha çok adamı kendi saflarına katmaya çalıştı. Bölgede de uzun bir süre, vatandaşımız bu süreçle birlikte huzurun, yatırımların kalkınmanın tadına varacak ve terörle arasında mesafe koyacak diye umut ederken, terör örgütü alan hakimiyeti anlamında, bu bizim hak ve özgürlük noktasında attığımız adımları da istismar ederek, eli silahlı eşkıya olarak daha çok baskı, zulüm yaptı ve bunun sonrasında vatandaş da o tepkiyi ortaya koyamadı” dedi.

Haberin Devamı

Meclis’e 3 aylık bütçe gelecek
Bakan Şimşek, 2016 bütçesini zamanında teslim edeceklerini bildirdi. Yeni bir hükümet oluşması ve Meclis’in tekrar başlaması sürecinde söz konusu bütçenin görüşme imkanının bulunamayacağını dile getiren Şimşek, “Çok hızlı bir şekilde Meclis’e bir geçici bütçe kanunu sunulacak. 6 aya kadar bütçe yapılabiliyor. Mesela 2002 yılında 3 aylık yapılmış. Muhtemelen tekrar 3 aylık bir geçici bütçe kanunu sevk edeceğiz. Bu, bütçe gibi değil kanun gibi görüşülecek ama bu kanunun içerisinde personele, ödeneklere ve diğer tüm konulara ilişkin maddeler olabilir” dedi.