Ekonomi Alman ve İngiliz talebi zirve yaptı

Alman ve İngiliz talebi zirve yaptı

11.04.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Bu yıl turizmde yaz sezonu erken başladı. Yabancı havayolu şirketleri ve tur operatörleri Türkiye’ye yüksek talep öngörüsüyle daha fazla yer satın aldı. En çok Alman ve İngiliz turistler gelecek.

Alman ve İngiliz talebi zirve yaptı

DUYGU ERDOĞAN / İSTANBUL - Tüm dünyada turizmde 2024 yılı için öngörülen büyüme beklentilerinin adımları yılın ilk iki ayında hissedilmeye başladı.

Haberin Devamı

Bu büyümeden önemli bir payı ise Akdeniz çanağının güçlü turizm ülkesi Türkiye alacak. Yaz sezonunu bu yıl mart sonu itibarıyla başlatan ve kasım sonuna kadar uzatmayı planlayan turizmciler, sektör için oldukça için geçen 2023 yılını daha iyi verilerle geride bırakacaklarını öngörüyor. Yılını öne çıkan turist grubu Almanlar olacak. Ardından ise İngilizlerin son iki yıldır başlattıkları atağa devam etmeleri bekleniyor. Rusların geçen sezon ile benzer turist sayılarına ulaşacağı tahmin edilirken, Avrupa genelinden iyi bir akış bekleniyor. Lüks grubu otellerde ABD’li turist yoğunluğu da dikkat çekecek.

2023 yılında Türkiye’nin turizm geliri 54.3 milyar dolar olurken, 56.7 milyon turist ağırlanmıştı. 2024 yılı için 60 milyon turist, 60 milyar dolar turizm geliri hedefi belirlenmişti. Yılın ilk iki ayında bugüne kadar en çok turist girişinin olduğu ocak-şubat süreci yaşandı. İki aylık dönemde Türkiye’ye gelen turist sayısı 4 milyon 341 bin 606 oldu.

Haberin Devamı

4 MİLYON OLACAKLAR

Dalaman Havalimanı’ndan itibaren Batı Akdeniz’i bu yıl da en çok İngilizler ziyaret edecek. Yabancı havayolu şirketleri bu öngörü ile İngilizler için geçen yıla göre yüzde 15 daha fazla koltuk açtı. 2023 Ocak-Aralık döneminde 3 milyon 800 bin İngiliz Türkiye’ye tatile gelmişti. açılan koltuk sayısı buna ek olarak 250 bin daha yolcu ekliyor. Bu sayede 2024’te 4 milyon İngilizin Türkiye’ye gelmesi bekleniyor.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Batı Akdeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Özgen Uysal, “2023’ten daha iyi bir yılı bölge için geçireceğimizi düşünüyoruz. Ruslar geçen yıl ile aynı sayıda kalacaktır. Yerli turist ise dövizdeki dalgalanmayla paralel olarak bir yön izler” diye konuştu.

POLONYA DA ETKİN

Antalya/Alanya bölgesini ise bu sezonda Alman turistler domine edecek. Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, “Bölge olarak 17 milyon, 17.5 milyon arasında turist ağırlamayı öngörüyoruz. Tesisler de daha erken açıldı ve sezon daha uzun olacak. Tüm kaynak pazarlardan turist artışı tahmin ediyoruz. Başta Almanlar, ardından İngilizler olacak. Polonya’dan da her yıl ilginin arttığını görüyoruz. Bölgede aynı zamanda Kuzey Avrupa ve İskaandinav ülkelerinin talebi de güçlü. İç pazar da bizim için önemli bir kaynak” dedi.

Haberin Devamı

Alman ve İngiliz talebi zirve yaptı

'PAYIMIZ HER YIL ARTMALI'

Dünya turizm pastasının her yıl büyümeye devam ettiğine dikkat çeken Diana Travel Yönetim Kurulu Başkanı Burak Tonbul, bu koşullarda Türkiye’nin standart bir pay almasının beklenemeyeceğini, her yıl payını artırması gerektiğini söyledi. Tüm göstergelerin 2024’ün Türkiye açısından daha iyi bir turizm sezonuna işaret ettiğini kaydeden Tonbul, “İngiltere ve Almanya’dan gelen talep yükselmeye devam edecek. Yanı sıra Polonya, Romanya, Çek Cumhuriyeti gibi ülkeler kendi çapları ölçüsünde önemli oranda artış getirebilir” diye konuştu.

HAVA DESTEĞİ EN BÜYÜK ŞANS

En önemli etkenin Türkiye’nin kendi bayraklı havayolu şirketlerinin dünyanın pek çok noktasından sezon boyunca durmadan turizm merkezlerine yönelik güçlü uçuş ağları olduğunu vurgulayan Tonbul, “Sürekli olarak havadan turizmin desteklenmesi, ülke turizminin en büyük şansı” dedi.