Ekonomi Almanya ve Türkiye'nin ticari ilişkileri etkilenecek mi?

Almanya ve Türkiye'nin ticari ilişkileri etkilenecek mi?

02.06.2016 - 15:16 | Son Güncellenme:

Almanya Parlamentosu'nun soykırım tasarısını kabul etmesinin ardından gözler Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilere çevrildi. Ekonomik ilişkiler anlamında Almanya, Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı ülkelerin başında geliyor.

Almanya ve Türkiyenin ticari ilişkileri etkilenecek mi

Almanya pazarı Türkiye için son derece önemli. 2015 yılında Türkiye 13 milyar 427 milyon dolar ile en fazla ihracatı Almanya’ya yaptı. Almanya’yı 10 milyar 568 milyon dolar ile İngiltere, 6 milyar 890 milyon dolarla İtalya izledi.

Haberin Devamı

Bu yılın ilk 5 ayında da yine Almanya 5.6 milyar dolar ile en fazla ihracat yapılan ülke.

Türkiye'nin Almanya'dan yaptığı ithalat rakamı ise geçen yıl 21.3 milyar dolar oldu.

Almanya 2014 yılında da Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ülkeydi. 2014 yılında Türkiye Almanya’ya 14.8 milyar dolarlık ihracat yapmıştı.

TİCARETİN ETKİLENMESİ BEKLENMİYOR

İki ülke arasındaki ticaretin 1915 olaylarını soykırım olarak niteleyen yasanın Alman parlamentosundan geçmesinin ardından etkilenmesi beklenmiyor

Başbakan Binali Yıldırım ise dün yaptığı açıklamada Almanya ile ilişkilerin tasarı onaylandıktan sonra ne olacağı konusunda, “Türkiye şantaj yapan, tehdit eden, karşı planlar geliştiren bir ülke değil. Biz yaptığımız anlaşmalara sonuna kadar bağlıyız. Yeter ki AB de sözünde dursun. Burası kabile devleti değil.” demişti.

Haberin Devamı

Türkiye 2011 yılında Fransa parlamentosundan geçen inkar yasasının ardından Fransız mallarını bir süre boykot etmişti. Almanya'ya ihracatta ilk üç sırayı örme giyim eşyaları, makineler ve motorlu kara taşıtları alıyor.