Ekonomi Alper Gezeravcı Türkiye'ye döndü! Erdoğan'la bir araya geldi

Alper Gezeravcı Türkiye'ye döndü! Erdoğan'la bir araya geldi

12.02.2024 - 10:50 | Son Güncellenme:

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda görevini tamamlayan Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı yurda döndü. Gezeravcı, Ankara Esenboğa Havalimanı'nda çiçeklerle karşılandı. Gezeravı bundan sonraki süreçte 81 ili ziyaret edecek.

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda ilk uzay misyonunu başarıyla tamamlayan Alper Gezeravcı'yı, Esenboğa Havalimanı'nda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır karşıladı. 

Haberin Devamı

Alper Gezeravcı Türkiyeye döndü Erdoğanla bir araya geldi

Gezeravcı'yı, Esenboğa Havalimanı'nda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yanındaki 13 çocukla birlikte karşıladı.

Uçaktan elindeki Türk bayraklarıyla inen Gezeravcı, kendisini karlılaşan çocuklarla tek tek görüştü.

Karşılamada, Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Yusuf Kıraç, Türkiye'nin 2. Astronotu Tuva Cihangir Atasever ve geniş bir heyet de hazır bulundu.

ERDOĞAN, GEZERAVCI'YI KABUL ETTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin ilk uzay misyonunu başarıyla tamamlayarak Ankara'ya dönen Alper Gezeravcı ve ailesini Esenboğa Havalimanı'nda kabul etti.

Gezeravcı, uzaya götürdüğü Türk bayrağını Cumhurbaşkanı Erdoğan'a verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk bayrağını öpüp alnına koyarak teslim aldı. Kabulde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal da yer aldı.

Haberin Devamı

Alper Gezeravcı Türkiyeye döndü Erdoğanla bir araya geldi

BAKAN KACIR'IN AÇIKLAMALARI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı uzay bilim misyonunu gerçekleştirdi önce dünyaya sonrasında ülkemizde döndü. Sizlerin huzurunda bir kez daha Alper Gezeravcı’ya vatanına hoş geldin diyorum.

Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde sürdürdüğümüz Milli Uzay Programı’mızdaki adımlarımızdan biri olan insanlı uzay misyonumuz Türkiye için iftihar kaynağı olmuştur. Alper Gezeravcı uluslararası uzay istasyonunda 18 gün devam eden ve 9 Şubat 2024 tarihinde dünyaya varış ile tamamlanan bilim misyonunu başarı ile gerçekleştirdi.

Malzeme bilimi disiplininde bilim insanlarımızın yürüttüğü araştırmalara önemli kazanımlar getirecektir. Deneylerde uzaydaki mikro yer çekimi ve diğer koşulların insan sağlığı, bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri araştırıldı, uzayda elektronik kart üzerine bileşen montajına, uzay aracı motorlarını daha verimli hale getirilmeye yönelik projeler yürütüldü.

Alper Gezeravcı Türkiyeye döndü Erdoğanla bir araya geldi

"BÜYÜK BİR DİKKATLE İZLEDİ"

Projelerin her birinin kıymetli neticeler doğuracağına inanıyoruz. Bu görev kapsamında yürütülen 13 bilimsel deney için değil ülkemizde bilim insanlarımıza verdiğimiz değer ve sunduğumuz imkanı apaçık göstermesi açısından bu misyon bizce çok kıymetlidir.

Haberin Devamı

Bilime ve bilimsel araştırmalara en üst düzede değer vermeye devam edeceğiz. Astronotumuz uzay istasyonunda Türkiye’de 7 görüntülü video ve 2 telsiz bağlantısı gerçekleştirerek bizleri kapsamlıca bilgilendirdi. Bu tarihi misyonun en büyük sonucu Türk gençlerine ve Türk çocuklarına sunduğu mesaj ve kazandırdığı özgüven oldu. Türkiye millet belki de ilk kez bir bilimsel çalışmayı büyük bir dikkatle izledi.

"ULUSLARARASI İŞ BİRLİKLERİNİ DEĞERLENDİRECEĞİZ"

Bu misyon bilim toplumu olma istikametinde ülkemiz için yeni bir başlangıç olmuştur. Türk çocuklarının hedeflerinden artık bilimsel çalışmalara öncülük etmek daha güçlü bir şekilde var olacaktır. Milli uzay programındaki hedeflerimize devam edeceğiz. İnsanlı uzay bilim misyonumuzun çıktılarını dikkatle değerlendirecek araştırmaların devam etmesi için gerekli desteği sunacağız.

Diğer insanlı uzay görevleri ile ilgili olası uluslararası iş birliklerini değerlendireceğiz. Uzay istasyonları ve diğer sistemlerinin geliştirme süreçlerine yönelik Ar-Ge programları yapacağız. Hedeflediğimiz doğrultuda Ankara’da uzay geliştirme bölgesi kuracağız.

Haberin Devamı

2030 yılına dek uluslararası iş birlikleri ile bir uzay limanı kuracağız. Ay programımızı gerçekleştireceğiz. Kendi bilim insanlarımızın tasarladığı uzay aracı ile Ay’a erişeceğiz."

Alçak yörünge uydularına ilişkin milli üretim programı başlatacak. Kamu-Akademi-Özel sektör projelerini destekleyeceğiz.

Bugün yer yüzünde kullandığımız pek çok teknoloji 60 yıla yakın süregelen uzay çalışmalarından doğmuştur. Bilim ve teknolojide iddialı 255 milyar dolar düzeyine erişmiş ihracatı, çok genç ve dinamik bir insan kaynağına sahip ülke olarak Türkiye’nin uzay araştırmalarında geri kalması asla düşünülemez.

Alper Gezeravcı’yı gösterdiği cesaret, özgüven ve başarı için tebrik ediyorum. Türk çocukları, Alper Gezeravcı’dan aldıkları bayrağı çok daha yükseğe taşıyacaklar. Uydular, insanlı uzay araştırmaları başlıklarının tümümnde Türkiye bir üretim ve teknoloji gücü olacak.

Haberin Devamı

Bu misyonu en güçlü şekilde himaye eden hedefi hep en yükseğe koyan Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, emeği geçen herkese Alper Gezeravcı’nın kıymetli ailesine dualarını ve desteklerini esirgemeyen aziz milletimize şükranlarımı sunuyorum."

İlk Türk astronotu Alper Gezeravcı ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Maneviyatı yüksek olan bir ülkenin samimi insanları ile Türk vatandaşlarımızla tekrar kavuşmak bu yolculuğun en güzel sonlanan kısmıydı. Ben görevin ilk başlangıç anından itibaren konulan hedef, bugüne kadar hayallerimizin sınırını teşkil eden gökyüzündeki gözümüzle görebildiğimiz sınırları bertaraf eden hedefe erişebilmenin mutluluğu ile ülkeme döndüm

Ülkemin bugüne kadar bana sağlamış olduğu eğitimle ülkeme borçlu olduğum bütün bu imkanları seferber ederek gerçekleştirdiğimiz görevin gerisinde göreve hazırlık sürecinde bugünlere gelmesini sağlayan ortaya koyduğu güçlü irade ile sayın Cumhurbaşkanımız, görevin icrası sürecinde bir çarkın mükemmel işleyen dişlileri gibi hazırlık sürecini yürüten Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, Türkiye Uzay Ajansımız ve TÜBİTAK’ın değerli çalışanlarına minnettar olduğumu ifade etmek isterim.

"TÜRKİYE’DEKİ HER HANEDEN ÇOCUĞUN BAŞARISIDIR"

Ülkemin ortaya koymuş olduğu hiçbir görev olmamasına rağmen gerçekleştirdiğimiz ilk görevin başarı ile sonlanmasından ötürü en içten samimi tebriklerini dile getiren insanların bize yüklemiş olduğu mutluluk ile ülkeme geri döndüm .Ben ülkemin bu konuda atmış olduğu adımın ve gelece yönelik koymuş olduğu hedeflerin güçlü duruşu noktasında görevi icra eden bir kişi olarak değil Türkiye Cumhuriyetinin bir vatandaşı olarak basın yayın kanallarında ülkemize ilişkin gurur verici ifadelerden almış olduğum ilk izlenimlerle müthiş bir şekilde gururlanmış olarak ülkeme döndüm. Bu başarı bireysel bir başarı değil Türkiye’deki her haneden çocuğun başarısıdır.

SORU-CEVAP

GELECEKTE BİZİ NASIL BİR TEKNOLOJİ NASIL BİR DÜNYA BEKLİYOR?

Bu yapmış olduğumuz deneylerle ilgili sadece oradaki 14 günlük süre daha sonra 20 güne uzayan süre içerisinde yapmış olduğumuz deneyler değil bizi bu sürece hazırlayan bilim insanlarımızın hazırlık süreci ve sonuç aşamasına giden sürede büyük bir projenin gerçekleşmesine şahitlik ediyoruz. Bundan sonra artık okullarınızda öğretmenlerimizin size minik deney setleri ile göstermiş olduğu küçük denemelerin ne tür büyük alanlara erişilebileceği noktasında sadece birer izlenime sahip oldunuz. Bilim insanlarımızın bana teslim etmiş oldu deneylerin bütün hazırlık süreçlerinin gelecek adımlarına sizler imza atacaksınız.

20 GÜNLÜK SÜRECİ DEĞERLENDİRİR MİSİNİZ, BUNDAN SONRA SİZİ UZAY ÇALIŞMALARINDA NERELERDE GÖRECEĞİZ?

Benim odaklandığım husus 20 günlük süre içerisindeki görevler değildi. Tarihimizde bu alanda herhangi bir görev yapmış olmamamıza rağmen görevin sonlandığı bu noktaya kadar kurumlarımızın müthiş sinerjisi ile harika bir hazırlık gerçekleştirdik. Bu alanda konulmuş 10 ana hedeften sadece bir tanesiydi bu. Devletimizin bu noktada bizlere enjekte ettiği özgüveni biz damarlarımızda hissettik. Bu sadece 20 güne odaklanan bir çalışma, bir bireyin gidip de burada başardığı husus değil. Bundan sonra atılacak adımları ben de mutlulukla bekliyor olacağım.

SAĞLIK DURUMUNUZDA BİR DEĞİŞİKLİK OLDU MU? 'DOKTORLAR BİLE ŞAŞIRDI'

Dünya büyük bir nimet. Varlığının çok da günün rutini, hayatın rutin akışı esnasında idrak edemediğimiz nimetin varlığına şükretme ihtiyacı içerisinde olduğumuzu hissettik. Harika güzelliğe dışarıdan bakmak olağanüstü bir imkanmış. Sağlık durumumla bugün geliş esnasında iki doktorumuz eşlik etti. Gidiş esnasında da dönüş esnasında kafamda beklenti yaratmamıştım. Ne yaşayacağımı ben de merak ediyordum. Fırlatmanın 12 dakikasında koltuğumdan çözüldüğüm andan itibaren yerçekimsiz ortamına vermiş olduğu hareket imkanını birinci dakikadan itibaren tecrübe etme ve hiçbir sıkıntı yaşamadan ortama adaptasyon imkanı buldum. Doktorlar bile şaşırdı.

Ne tecrübe edeceğimi merak ediyordum. Çok mutluyum adaptasyonla ilgili hiçbir sıkıntı yaşamadım. Yine kapsülün içi kısıtlı bir alan oradan daha büyük bir hacme giriş yaptığımız andan itibaren adaptasyonla ilgili belli bir geçici süre alışma süresinin geçeceği ile ilgili süreçten bahsedilmişti, çok şükür adım attığımız ilk andan itibaren hiçbir sıkıntı yaşamadım. Herhangi bir ilave takviye vücudun direnici artırabilecek takviyeye ihtiyaç duymadım. Dönüş rotası ayrı bir tecrübeydi. Ayağımı yere bastığım andan itibaren hiçbir sıkıntı yaşamdım. Bir yardım almadan çıkmayı talep ettiğim için orada da mutluyum.

İLK TÜRK ASTRONOT OLUŞUNUZ GENÇLERE NE KATACAK, AİLE İLE BULUŞTUĞUNUZDA NE HİSSETTİNİZ?

Anne babalar başımızın tacı kardeşlerimizle bir araya gelmek benim için müthiş bir mutluluktu. Öncelikle aileme, ülkeme bu konuda minnettarım, beni yalnız bırakmadılar. Kardeşlerimize ne katacak? Benim hayallerimin sınırlarını limitlemek zorunda kaldığım suni limitleri tamamen bertaraf eden ülkemizin güçlü iradesini bünyelerinde hissederek potansiyelini istedikleri alana yansıtma fırsatı bulacaklar, boyunlarını bükmek zorunda kalmayacaklar.

AYAKLARINIZI YERE BASTIĞINIZDA BİR ŞAŞKINLIK OLDU MU?

Maneviyatı yüksek bir ülkeyiz, bu ülkenin maneviyatı yüksek insanlarla buluşmak için zamanın gelmesini dört gözle bekledim. Kavuşma anını sabırsızlıkla bekledim.

SİZİ EN ÇOK ZORLAYAN KONU NE OLDU?

Zorlandığımı hissettiğim hiçbir an olmadı. Beklenti ortaya koymamıştım. Belki mental ve fiziksel hazır bulunuşluktan, belki de ülkenin güçlü insanlarından birisi olduğum için çok şükür zorlandığım olmadı.

UZAY’DA GÜVEÇ ÖZLEDİM DEMİŞTİNİZ, YEME FIRSATINIZ OLDU MU?

İlk günün akşamında öyle bir ziyafet çektiler bize, hazırlıkları için kendilerine teşekkür ederim.

BAZI KESİMLER ELEŞTİRİLERDE BULUNDU, ‘TURİSTİK GEZİ TARTIŞMALARI’ OLDU, BU BİR TURİSTİK SEYAHAT MİYDİ? UZAYDA YAŞAM HİSSETTİNİZ Mİ?

Herkesin düşüncesine saygı duyuyorum. Herkesin eleştirisi bize bir şeyler katıyor. Ancak bu değerlendirmeyi yaparken objektif kriterlerle sahip olmak önemli. Biz aldığımız yorumlarla çok mutlu olduk. 4 kişilik oradaki görevi icra eden ekibe yönelik yorumlardan mutlu olduk. Tamamladığımız hazırlık süreçleri o görevi icrasına yönelik olmuş olan standartların karşılanması noktasında eğitimler için ayrılmış zaman dilimi rutinde uygulanan zaman diliminin çok daha altındaydı. Bugüne kadar devletimizin destekleri ile gelen bir süreçti, çok mutluyum.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMENİZ OLACAK MI?

Gündemi çok yoğun ancak bu yoğunluğa rağmen teveccüh gösterdiler. Bugün takvimleri uygun olduğu takdirde bir görüşme gerçekleştirme imkanımız olacak."