Ekonomi ‘Altın ile TL’ cazip doları öneren yok

‘Altın ile TL’ cazip doları öneren yok

30.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Banka ekonomistleri Türk Lirası varlıkların, devlet ve özel sektör tahvillerinin ve altının önümüzdeki dönemde ilgi göreceği beklentisinde. Dolardan söz eden ise pek yok.

‘Altın ile TL’ cazip doları öneren yok

Banka ekonomistleri seçim sürecini geride bırakan Türkiye piyasalarındaki gelişmeleri dikkate alarak yatırım araçlarıyla ilgili öngörülerde bulundu.
Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indiriminin yatırımcıların tercihlerinde etkili olduğuna dikkati çeken banka ekonomistleri altının, Türk Lirası (TL) varlıklara dayanan yatırım araçlarının ve devlet ve özel sektör tahvillerinin ilgi göreceği görüşündeler.

Haberin Devamı

Altının uluslararası piyasalarda güvenli yatırım aracı olarak cazibesini sürdürdüğünü ifade eden ekonomistler, iç piyasada TL mevduat ve banka hisselerinin de yatırımcıya getiri sunacağı beklentisindeler. Banka ekonomistlerinin yorumları şöyle:

‘TL varlıklara yönelebilirsiniz’

Yılmaz Arısoy (Yapı Kredi Yatırım Genel Müdürü):

“Yurt dışı piyasalarda önümüzdeki dönem için iki önemli konu ön plana çıkıyor. Bunlardan birincisi Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin bankalara yeni uzun vadeli kredi verecek olması, diğeri ise Amerika Merkez Bankası’nın temmuz ayı ve sonrasına yönelik faiz indirimleri ile piyasaları destekleme fırsatı bulmuş olması.

ABD - Çin ticaret görüşmeleri kilit önemde bulunacak. Küresel ticaret verileri, zayıf küresel büyümeye işaret etmeye devam ediyor ve henüz kalıcı toparlanma görünümü vermekten uzak. Önümüzdeki dönemde küresel piyasalarda bono faizlerinin düşmesi, hisse senetlerinin ise yükselişini sürdürmesi öngörülüyor.

Haberin Devamı

Yurt içi piyasalara baktığımızda ise küresel anlamda daha yavaş büyüme ve düşük enflasyon ortamı tarihsel olarak Türk varlıkları için negatif bir ortam değil. Özellikle Türkiye ekonomisinin daha yüksek büyüme ve düşük enflasyon ortamına  girebileceğine dair işaretler verdiğini de belirtmeliyim. Bu kapsamda TL varlıklar oldukça uygun fiyatlarıyla yatırımcılara fırsatlar sunuyor.

Ağırlık borsada

Avrupa ve Amerika Merkez Bankalarından gelen açıklamaların faiz indirimi beklentilerini güçlendirdiği bir global ortamdayız. Bu nedenle altın fiyatlarının 2019 yılında ön planda olmaya devam edeceğini düşünüyoruz.

Dolayısıyla yatırım sepetinde altının bulunmasını öneriyoruz. Diğer taraftan Türk varlıklarında fiyatlar oldukça uygun seviyelerde seyrediyor. Endeksteki olası geri çekilmelerde yatırım sepetindeki hisse senedi ağırlığının artırılması değerlendirilebilir. Ayrıca hem global, hem iç taraftaki yatırım ortamı faizleri aşağı yönde destekleyecektir. Buradan hareketle yüzde 30 hisse senedi, yüzde 25 altın, yüzde 20 DIBS, yüzde 15 mevduat ve yüzde 10 döviz ağırlığını kullanarak oluşturulacak yatırım sepetiyle fırsatlar yakalanabilir.”

Haberin Devamı

‘Devlet ve banka tahvilleri cazip’

Serhat Gürleyen (İş Yatırım Araştırma Bölümü Direktörü):

“Küresel piyasalarda gelişmiş ülke devlet tahvillerinde (ABD, Avrupa) satış öneriyoruz. Hisse senedi piyasalarında yükseliş kısa bir süre daha devam edebilir. ABD’yi Avrupa’ya göre daha cazip buluyoruz.

Türkiye varlıkları gelişmekte olan piyasalara göre yüksek bir iskonto ile işlem görüyor. Hisse senedi (özellikle bankalar), devlet eurotahvilleri ve banka eurotahvilleri orta vadeli yatırımcılar için cazip. Türk Lirası devlet iç borçlanma senetlerini reel faiz yeterince yüksek olmadığından ve kur riski nedeniyle yeterince cazip bulmuyoruz.

Uzun vadeli devlet tahvillerinden özellikle kaçınıyoruz. Yüksek kaliteli, değişken faizli ve spreadi görece yüksek özel sektör tahvillerini seçici olarak öneriyoruz.”

‘Yatırımın % 60’ı Türk Lirası olabilir’

Hüseyin Melih Akosman (Deniz Yatırım Genel Müdürü):

“JG20 zirvesinde ticaret savaşlarının sonlandırılmasına yönelik olumlu mesajlar ve gelişmiş ülke merkez bankalarından beklenen genişlemeci para politikası hamleleri, başta hisse senedi piyasası olmak üzere riskli varlıkları ön plana çıkaracak. Gelişmiş ülke merkez bankalarının atacağı adımlar bizim gibi gelişmekte olan ülkelere sermaye akımını artıracağından yerel varlıklar üzerinde olumlu etki yaratacak. 100 birimlik yatırım sepetimizin 60 birimlik kısmını TL varlıklarına 40 birimlik kısmını ise döviz cinsi varlıklara yatırabiliriz. TL varlıkların içinde 35 - 40 birimi yerel hisse senetleri, geriye kalan 20 - 25 birimi ise Türk bono ve mevduat olabilir.”

Haberin Devamı

‘Altın gözde olacak’

Gökhan Ertürk (Şekerbank Genel Müdür Yardımcısı):

“Yurtdışı ve yurtiçi piyasalarda yaşanan dalgalanmalara rağmen TL varlıklar yatırımcıların gözdesi olmaya devam ediyor. Bu yıl ve son bir yılda yatırım araçları içinde gram/TL altın en çok kazandıran yatırım aracı oldu. Son dönemde özellikle Fed faiz indirimi beklentileriyle ons altın fiyatlarında yaşanan hızlı yükseliş, güvenli liman olarak görülen altının getirisinin yüksek olmasında etkili oldu.

Haberin Devamı

Diğer taraftan yatırımcılar TL varlıklar arasında mevduat ve özel sektör tahvillerine ilgi gösteriyor. Bu yatırım araçları 2019 yılı genelinde enflasyon üzerinde getiri sağlayarak yatırımcılara reel getiri sağladı.

Enflasyondaki düşüş trendi ve Merkez Bankası’nın faiz indirimi ışığında reel getiri beklentisi sunan mevduat gibi enstrümanlar cazibesini korumaya devam edecek. Sabit getirili enstrümanları tercih eden yatırımcılar bu dönemde yine yüksek reel getiri sunan banka finansman bonosu ve mali yapısı güçlü olan özel sektör tahvillerini tercih edebilir.

Daha kısa vadeli likit yatırım tercih eden yatırımcıların ise repo ve para piyasası fonlarını tercih edebileceğini öngörüyoruz. Ayrıca Fed faiz indirimi beklentileriyle altının önümüzdeki dönemde yerli yatırımcının gözdesi olmaya devam etmesini bekliyoruz.”