Ekonomi "Altına bildirim yok"

"Altına bildirim yok"

29.07.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

"Altına bildirim yok"

Altına bildirim yok

       GELİRLER Genel Müdürü Nevzat Saygılıoğlu, Vergi Reform Yasası ile getirilen en önemli uygulamalardan biri olan "mali milat" uygulamasının altını kapsamadığını söyledi. Saygılıoğlu, uygulamanın, sadece nakit para, döviz ve mevduat sertifikalarını kapsadığını vurguladı.
       30 Eylül'de bankaya yatırılacak para, döviz ve mevduat sertifikalarının kaynağını sorma, bunların üzerinden vergi alma olanaklarının yasayla tamamen engellenmiş olduğunu belirten Saygılıoğlu, şunları söyledi:
       "Vatandaşın eşinin kolundaki bilezikleri, boynundaki altınları için bankaya bloke ettirmek gibi bir zorunluluk yok. Zaten yasanın o maddesi altını, evdeki değerli antika eşyaları, alacak ya da borcu, gayrimenkulu kapsamıyor. Altını olan bir vatandaşın şuna dikkat etmesi gerekiyor: Altını bozdurup, bir araba alacaksa, sattığı kuyumcudan belge alıp, saklamalıdır. Maliyeci gelip, `sen bu arabayı hangi gelirinle aldın' dediği zaman bu belgeyi gösterirse vergi incelemesi yapılmaz. Daha önce bankada mevduatı olan, bu mevduata ilişkin belgeleri saklayanların da blokaj yapması gerekmiyor."

       Yurtdışında, kıyı bankalarında parası olan vatandaşların sistemden yararlanmaları, ileride vergi incelemesine uğramamaları için paralarını Türkiye'ye getirmek zorunda oldukların da yineleyen Saygılıoğlu, daha sonraki yıllardaki kayıtdışı servetlerini şimdiden aklamaya çalışanlar konusunda ise, "Kredi alıp blokaj yapmak mümkün değil. Blokajdan sonra bankalarda bu amaçla kredi alınıp alınmadığını araştıracağız" dedi.