Ekonomi Amaç dalgalanmayı daha da azaltmak

Amaç dalgalanmayı daha da azaltmak

26.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkan Vekili Mehmet  Aktaş, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) hesaplamalarında 2017’de mevsimsel ürünler  için Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin çoğunun yaptığı gibi sabit ağırlık  sistemini kullanacaklarını söyledi.

Amaç dalgalanmayı daha da azaltmak

Aktaş, geçen yıla ilişkin gelişmeler, 2017 beklentileri ve enflasyon sepetine ilişkin TÜİK Toplantı Salonu’nda basın toplantısı düzenledi.

Haberin Devamı

Sepette 2017 için toplam 414 madde olduğunu bildiren Aktaş, geçen yıl ise 417 maddenin sepette yer aldığını anımsattı. Bu yılki sepetten düz cam, pamuklu bebek çorabı, paket pamuk, madlen çikolata, uydu alıcısı ve taze bamyanın çıkarıldığını belirten Aktaş, stor perde, derin dondurucu ve test kitabının ise sepete eklendiğini ifade etti.

Ana harcama gruplarındaki gıda ile temel değişimin kaynağının, yurt dışı ziyaretçilerle ilgili olduğunu belirten Aktaş, sepetin hesaplamasında herhangi bir metodolojik değişimin bulunmadığını ifade etti.

Mehmet Aktaş, sistemde söz konusu değişikliğin yapılma nedenine ilişkin de “Bu yöntem değişikliğinin temel amacı dalgalanmayı azaltmaktır. Sabit ağırlık kullanılması, genel endeksin dalgalanmasını yüzde 10 düşürüyor” değerlendirmesinde bulundu.