Ekonomi Aman ıslanmasın güneş çarpmasın

Aman ıslanmasın güneş çarpmasın

05.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Tatilde plaj ve denizde kendimizi koruduğumuz gibi tekno cihazlarımızı da korumamız gerekiyor. Su, kum veya tozla temastan onları mümkün olduğunca uzak tutmak elimizde. Yapılması gerekenlere göz atalım...

Aman ıslanmasın güneş çarpmasın

Aşırı ısınma, su geçirmesi, basınçlı suya maruz kalma, darbe görme, kum kaçması... Yaz tatilinde teknolojik cihazların bunlara maruz kalmaması için kendimiz kadar onları da korumalıyız. Cep telefonu, fotoğraf makinesi ve tablet gibi cihazları da kendimizi güneşten koruduğumuz gibi korumamız gerekiyor. Su, kum veya tozla temastan onları mümkün olduğunca uzak tutmak elimizde.

Haberin Devamı

Samsung Electronics Türkiye’nin Ürün Stratejileri Müdürü Anıl Öztekin, cep telefonunun uzun süre doğrudan güneş ışığına maruz kalmasının çeşitli sorunlar yaşanmasına neden olabileceğini belirterek, “Denize düşmesi, suyun tuzluluğundan dolayı cep telefonunun koruma katmanlarında hızlı bir aşınma riski doğurabilir. Cihazın basınç altında kalması veya darbe görmesi ise cihazın su ve toz geçirmezlik özelliklerini olumsuz etkileyebilir” diyor.

Toz, kum koruması

IP68 korumalı telefonlarda kum veya su sıçraması sorunu büyük ölçüde sorun olmaktan çıkmış durumda. Cep telefonlarının toz, kum gibi katı cisimlere ve sıvılara karşı ne kadar korumalı olduğunu, sahip olduğu IP (Ingress Protection) derecesinden anlayabilirsiniz. Öztekin, “IP derecelendirmesi iki sayıdan oluşur. İlk sayı toz, kum gibi cisimlere karşı koruma derecesini, ikinci sayı ise sıvılara karşı koruma derecesini ifade eder. En yüksek koruma IP68 derecesi. Bu da telefonların tatlı su içinde 1.5 metre derinlikte 30 dakika dayanabileceği anlamına geliyor. Böylece havuz kenarında, yağmur altında, karlı ortamda veya musluk suyu temaslarında telefonlarınızı endişe etmeden kullanabiliyorsunuz” açıklamasını yapıyor.

Haberin Devamı

Aman ıslanmasın güneş çarpmasın

Bataryaya dikkat

Diğer yandan başta cep telefonu olmak üzere teknolojik cihazlar aşırı ısınmaya karşı uzun süre güneş ışığına maruz kalmamalı. Bir otomobilin içi gibi çok sıcak ortamlarda çok uzun süre denetimsiz bırakılmamalı. Basınca maruz kalmamaları için de ısıtıcıların, mikrodalgaların, sıcak mutfak aletlerinin ve yüksek basınçlı kapların yakınında ya da içinde saklanmamaları önem taşıyor. Hasarlı şarj cihazının veya pilinin kullanılmaması da dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında.

İlk müdahale önemli

Peki, cep telefonunuz ısındı, ilk müdahaleyi nasıl yapmalıyız?

Anıl Öztekin, cep telefonlarının aşırı ısınmaları halinde bir uyarı mesajı verdiğini anımsatarak, şunları söylüyor: “Bu durumda cihazın sıcaklığını düşürmek için ekran parlaklığı ve performans hızı sınırlanır ve pilin şarj olması durdurulur. Çalışan uygulamalar kapatılır ve cihaz soğuyana kadar yalnızca acil durum aramaları yapabilirsiniz. Kullanıcının, çok ısınan cihazını kapatıp soğuyana kadar beklemesi önerilir. Isınma sorununun devam etmesi durumunda en yakın yetkili servis ile irtibata geçilmesi önemli.”

Haberin Devamı

Aman ıslanmasın güneş çarpmasın

Denize düşerse ne yapmalıyız?

- Cihaz denize ya da havuza düşerse? Pili çıkartılabilen bir modelse pili çıkartılmalı ve cihazın kuruması sağlanmalı.

Bu durumda cihazın şarja takılmamasına veya aşırı ısıya maruz kalmamasına dikkat etmek gerekiyor. Diğer yandan pili çıkartılamayan bir model ise cihazı güç tuşundan kapatmak ilk adım olmalı.

- Sonrasında, cihaz tatlı suya maruz kalmışsa, temiz ve yumuşak bir bezle iyice kurulamak gerekiyor. Cihaz, tuzlu su, iyonize su veya alkollü içecek gibi herhangi başka bir sıvıya maruz kalmışsa, cihazı temiz suyla durulamak ve temiz, yumuşak bir bez kullanarak iyice kurulamak ilk çözümlerden biri. Bu işlemler sonunda cihaz çalışıyor olsa bile en kısa sürede yetkili servis ile irtibata geçmekte büyük fayda görülüyor.

Haberin Devamı

- Öztekin’e göre, cep telefonlarında en çok yapılan hatalar şöyle: “İçi nemlenen telefonu şarja takmak, güneş altında telefonu unutmak, çok sıcak bir ortamda aşırı ısınmış bir telefonu kullanmaya devam etmek, telefonun orijinal pilini orijinal olmayan ürünle değiştirmek, hasar görmüş şarj cihazı ve pil kullanmak.”

Aman ıslanmasın güneş çarpmasın

YENİ ÜRÜN

Yüksek performans

Asus, 13.3 inç’lik ultra hafif dizüstü bilgisayarı ZenBook S’i tanıttı. Bilgisayar, A4 kağıt boyutunda ultra-ince 12.9mm profili ve 1 kg’lık ultra-hafif, tamamen metal gövdeye sahip. ZenBook S, ergonomik yazı yazma konforu sunmak için klavyeyi otomatik olarak 5.5 dereceye kadar yükselten ve ses performansını artıran yenilikçi ‘ErgoLift’ tasarımıyla geldi. 8. nesil Intel Core işlemci ve süper hızlı PCIx4 SSD ile güçlendirilmiş olan bilgisayar, geniş ekranı ile de dikkat çekiyor.

Tüm gün sürecek bir performans için 13.5 saate kadar batarya ömrü sunuyor.

12.9 mm inceliğindeki tamamen metal gövdesi ve 1 kg ağırlığı ile her çantaya kolayca sığabilen yeni ZenBook S, özellikle seyahat severlerin ve günlük yaşamında da sürekli yolda ve seyahat halinde olanların favorisi olmaya aday.

Haberin Devamı

Aman ıslanmasın güneş çarpmasın