Ekonomi Amerika’nın yeniden keşfi!

Amerika’nın yeniden keşfi!

13.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yılın ilk büyük otomobil etkinliği olan Detroit Otomobil Fuarı, Amerikan markalarının eski havasını bulduğu, küresel üreticilerin ABD’nin zevklerini adeta yeniden keşfettiği yer oldu

Amerika’nın yeniden keşfi

Geçen yıl 17 milyonun üzerinde satışla moralleri iyice yerine gelen Amerikalı üreticiler, diplerde dolaşan petrol fiyatlarının da etkisiyle eski havasını bulmuş gibi görünüyor. Nitekim bu hava, kapılarını açan Detroit Otomobil Fuarı’nda da kendini gösteriyor. Özellikle lüks Amerikan markalarında yeni modellerle bir canlılık göze çarparken, Avrupalı ve Asyalı üreticiler de bu pazarın zevklerine uyum sağlama konusunda hiç de geri kalmadıklarını kanıtlıyor.

Haberin Devamı


Lüks yarışı tam gaz

Bu yılki fuarda GM’in Cadillac ve Ford’un Lincoln markaları, adeta bir lüks yarışına girerken, Buick de onlara lüks ve sportif bir coupe konseptiyle ile yanıt verdi. İsveçli Volvo’nun S90’ı ve Hyundai’nin Genesis G90’ı da, bu yarışta “Ben de varım” derken, Honda’nın lüks markası Acura, yeni konseptiyle daha lüks bir şeyler yapabileceğini göstermeyi tercih etti.


Vezgeçilemeyenler

Amerikan pazarının vazgeçilmezlerinden olan pick-up modelleri de, fuarda yerini alıyor. Nitekim Ford, popüler F-150’nin daha daha büyük ve güçlü Raptor SuperCrew versiyonunu, Honda Ridgeline’ın yeni neslini tanıtırken, Nissan da bu sınıftaki oldukça kaslı konseptini getirmiş.

Spor ve büyük motorlu otomobiller de fuarın diğer gözdeleri oldu. Nitekim Lexus, Amerikan tarzı büyük motorlu ve güçlü bir spor modelle yerini alırken, yenilenen Porsche 911’ler, güçlü BMW M2, Mercedes de AMG etiketli modelleriyle hazırdı. Bunun yanında halen “çevreci” olabilen modeller de yok değil. Audi’nin hidrojenli SUV modeli, Hyundai’nin hibrit “Ioniq”i ve Chevrolet’nin elektrikli miniği “Bolt” ses getirenlerden...

Haberin Devamı

Konseptten bantlara transfer
Toyota’nın lüks markası Lexus, “LF-LC” konseptini gerçek dünyada üretime taşıyarak, “LC 500” adıyla Detroit’te tanıttı. Bizzat Toyota Başkanı Akio Toyoda’nın tanıttığı araç, 5.0 lt hacimli ve 467 HP’lik V8 motorla donatılmış. Tam Amerikalıların ağzına layık!
Dönüşü muhteşem oldu
Amerika’nın lüks simgelerinden biri olan Lincoln, efsanevi lüks modeli Continental’in yeni nesliyle muhteşem bir dönüş yaptı. Tam olarak “arka koltuk” otomobili olan yeni Continental, çift turbolu 400 beygirlik 3.0 lt V6 motorla satılacak. Dört tekerlekten çekiş sistemi, 200 tasarım arasından seçilen hoparlör kapakları, 30 farklı hareket yapabilen ön koltuklar, aracın ilginçliklerinden...
Avrupai esintili...
Daha önce bazı Opel modellerini de kendi markasıyla ABD pazarında satan Buick, Opel’in son konseptlerinden olan Monza’dan etkilenerek geliştirdiği “Avista”yı tanıtıyor. Chevrolet Camaro ve Ford Mustang’e rakip olabileceği de öne sürülen araç, kaslı hatları ve lüks görüntüsüyle dikkat çekiyor. Dijital gösterge paneli, aroma terapi özellikli klima sistemi gibi unsurlara sahip.
Geleceğin habercisi oldu
Honda’nın ABD’deki lüks markası Acura’nın Detroit’te sergilediği “Precision” konsepti, bir yandan markanın gelecek modellerinde kullanacağı yeni tasarım dili hakkında ipuçları verdi, diğer yandan da “daha lüks” neler yapabileceğinin göstergesi oldu.
Ve efsanenin adı değişti
Türkiye’de “Voyager”, ABD’de ise Town&Country olarak bilinen “büyük minivanların atası”, adını değiştirerek tekrar yaratıldı. Daha önce Chrysler’ın crossover modeli olan Pacifica’nın adını alan minivan, SUV ve pick-up egemen pazarda eski günlerine dönmeyi deneyecek. Tabii pek de fazla şans tanındığı söylenemez.
O da büyüklerine yetişecek
Kia’nın ABD pazarı için geliştireceği yeni nesil büyük SUV modeline ilişkin ipuçları taşıyan konseptini, Telluride adıyla sergiliyor. Parçalarının büyük bölümü üç boyutlu yazıcıdan çıkan Telluride, tasarımıyla, Kia açısından da çok farklı bir deneyim gibi duruyor.
Ses getiren çevreci
ABD’de egzost emisyon manipülasyonu nedeniyle zor günler yaşayan VW Grubu’nun en çevreci konsepti, Audi’nin hidrojenli h-tron’u oldu. Hidrojen yakıt hücreli ve elektrik motorlu araçta, toplam 188 HP’lik güç var.