Ekonomi ANADOLU YAKASI BİR ADIM ÖNDE

ANADOLU YAKASI BİR ADIM ÖNDE

11.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘Gayrimenkul Avrupa’dan mı yoksa Anadolu’dan mı alınmalı?’ derken, Anadolu Yakası ön plana çıkmaya başladı. Nüfusun arttığı bölge, yeni projeler, metro ve altyapı çalışmalarıyla cazibesini artırıyor

ANADOLU YAKASI BİR ADIM ÖNDE

KDV ile ilgili gelişmelerle birlikte hareketli günler yaşayan gayrimenkul sektöründe İstanbul’un bazı bölgeleri ön plana çıkıyor. Gayrimenkul yatırımında prim avantajı kazandıran bölgeleriyle birlikte İstanbul’un cazibe merkezi haline geldiğini söyleyen Temeltaş Proje Geliştirme A.Ş. kurucusu Ahmet Temeltaş, yeni yatırımlara ev sahipliği yapan şehrin jeopolitik yönden ve gelişim açısından en çok tercih edilen şehirlerin başında geldiğini belirtti.
Temeltaş, Avrupa ve Asya kıtalarını birleştiren İstanbul’un yatırım için ideal bir şehir olduğunu söyleyerek, “Anadolu ve Avrupa yakaları arasında ayrım yapmak doğru olmaz. Zira detaylara inildiğinde her iki bölgenin de kendine haz özellikleri olduğunu söylemek mümkün” dedi.
İki yakanın da farklı avantajlara sahip olduğunu ifade eden Temeltaş, “Ancak ‘eğitim’ faktörü değerlendirildiğinde Anadolu Yakası, Avrupa Yakası’na nispeten kendini daha geliştirmiş ve eğitimde önceliği benimseyen taraf olarak karşımıza çıkıyor” dedi. Temeltaş, bu nedenle ilerleyen dönemlerde yeni yapılan düzenlemelerde eğitime yoğunluk veren kesimin gözdesinin Anadolu Yakası olacağını söyledi.

Nüfus artıyorsa prim de artar
Gayrimenkul yatırımı yapılırken esas dikkate alınması gereken konunun ise ‘nüfus’ faktörü olduğuna dikkat çeken Temeltaş, şunları söyledi: “Edindiğim tecrübelere dayanarak nüfus nerede artıyorsa, orada aynı oranda primin de artacağını söyleyebilirim. Elbette sadece nüfus yoğunluğu yetmiyor. Fakat küresel platformda farklı ülkelerin gayrimenkul dünyasında rekabet edebilmek için nitelikli iş gücüne sahip olmak, teknoloji ve bilişime dayalı hareket etmek, finans gibi günümüzün önemli sektörlerine hizmet veriyor olmak ön plana çıkan detaylar arasında yer alıyor.”
Yatırımcıların üzerinde durduğu bir diğer önemli hususun da ‘güvenlik’ olduğunu söyleyen Temeltaş, “Gece gündüz polisiye olayların içinde yaşamak zorunda kalmayı kimse istemez. Bu nedenle suç oranı yüzdesi açısından da Anadolu Yakası bir adım öne çıkıyor” diye konuştu.

Altyapı çalışmaları önemli
Yatırım için ‘ulaşım’ konusuna da değinen Temeltaş, “Ulaşım nerede rahat ise konut sahibi yaşam yerini de orada belirler. Bu nedenle yatırımcılar uzun vadede daha büyük düşünebilirler. Gayrimenkul sektörüne kattığı değer ile her geçen gün daha çok prim kazandıran Sabiha Gökçen Havaalanı bu anlamda verilebilecek en güzel örnek” diye konuştu.
Kozyatağı, Kartal ve Ataşehir’in bu açından da ön plana çıktığını belirten Ahmet Temeltaş, bu bölgelerde ciddi miktarda ofis binası inşasının devam ettiğini, alt yapı çalışmalarının hızla tamamlanarak ulaşım kolaylıklarının sağlandığını ve firmalar için tercih edilen bölgeler arasına girdiğini belirtti.
Ahmet Temeltaş, “Tüm bunları değerlendirdiğimizde, bir kent nereye doğru kendini geliştiriyorsa yatırımlar yine o yöne yapılmalıdır. Yapılan yatırımları incelendiğimizde ise geçmiş dönemlerden farklı olarak artık Anadolu Yakası’nın yüzünün gülmeye başladığını ve bu gelişmenin artarak devam edeceğini öngörüyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

ANADOLU YAKASI BİR ADIM ÖNDE

Ataşehir’in cazibesi artıyor
Yatırım tercihi yapılırken bütüne odaklanmak gerektiğini vurgulayan Ahmet Temeltaş, Ataşehir’in önemine bu anlamda dikkat çekti. İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nin hayata geçirildiği bölgenin önemine değinen Temeltaş, “On yıl içinde dünyanın önde gelen finans merkezleri arasında yer alacağı düşünülen Ataşehir, İstanbul Finans Merkezi projesine ev sahipliği yaparken, bölgeye kamu kuruluşları, özel bankalar ve finans kuruluşlarının genel müdürlüklerinin taşınması da bekleniyor. Böylece, özellikle ofis ve ticari birim yatırımı açısından Ataşehir’in cazibesi her geçen gün biraz daha artıyor” dedi.

DEKON SİLVA/GÜNÜN PROJESİ

Bahçe katı dairelerin fiyatı 149 bin liradan başlıyor

Haberin Devamı

Dekon İnşaat’ın yeni projesi olan Dekon Silva, Çekmeköy-Alemdağ’da inşa ediliyor. 5 katlı 4 yapıdan meydana gelen Dekon Silva’nın arsa alanı 12 bin 700 metrekare olarak belirlendi. 1+1, 2+1, 3+1 normal ve bahçe katı, 3+1, 4+1 bahçe dubleks, 2+1, 3+1 çatı dubleks dairelerin tasarlandığı projede, 260 konuta yer veriliyor.
Yatay bir konseptte geliştirilen proje, 3. Köprü, Kuzey Marmara Otoyolu Reşadiye bağlantısına yaklaşık 5 dakika mesafede konumlandırılıyor. Yüzde 70’i yeşil alana ayrılan Dekon Silva’da teslimler 2015 yılının Mart ayında başlayacak. Kapalı devre kamera sistemi ile tüm sitede 24 saat güvenliğin yer aldığı projede spor sahaları, sosyal tesis, çocuk oyun alanları, açık yüzme havuzu, cafe ve tv salonu bulunuyor. Dekon Silva’da yapılar deprem yönetmeliğine uygun şekilde tasarlandı.
Projede alanları 58 ile 72 metrekare arasına değişen bahçe katı 1+1’lerin fiyatları 149 bin ile 188 bin lira, 57 ile 66 arasında değişen normal kat 1+1’lerin fiyatları ise 142 bin ile 170 bin lira arasında farklılık gösteriyor. “Yaşamdaki farklılığı hissedin” sloganıyla hayata geçirilen Dekon Silva’da 99 ila 107 metrekare 2+1’lerin fiyatları maksimum 274 bin lira minimum ise 252 bin lira olarak belirlendi.

YAKIN PLAN
YERİ: Çekmeköy
Yapımcı fİrma: Dekon İnşaat
Teslİm tarİhİ: Mart 2015
Toplam konut sayısı: 260
Konut TİPLERİ: 1+1, 4+1

Haberin Devamı

2B’de hak sahiplerine 1 ay daha süre tanındı

Kamuoyunda 2/B olarak bilinen orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışında 28 Ocak olan son başvuru tarihi 1 ay daha uzatıldı. İade başvuruları için süre ise 2 ay daha uzatıldı.
Bakanlar Kurulu’nun konuya ilişkin kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.
Bakanlar Kurulu kararına göre, 6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun’da belirtilen ve Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce düzenlenen güncelleme listelerine veya kadastro tutanaklarına ya da kesinleşmiş mahkeme kararlarına göre oluşturulan tapu kütüklerinin beyanlar hanesine göre 2/B alanlarındaki taşınmazların kullanıcısı ve/veya üzerindeki muhdesatın sahibi olarak gösterilen kişilerin başvuru süresi 1 ay uzatıldı.
Aynı Kanun’un yürürlüğe girdiği tarihten sonra düzenlenen güncelleme listelerine veya kadastro tutanaklarına ya da kesinleşmiş mahkeme kararlarına göre oluşturulan tapu kütüklerinin beyanlar hanesine göre 2/B alanlarındaki taşınmazların kullanıcısı ve/veya üzerindeki muhdesatın sahibi olarak gösterilen kişilerin başvuru süresi de 2 ay uzatıldı.
2B arazilerinin satışı için başvuru süreci geçen yılın Mayıs ayında başlamış ve 30 Ekim 2012 tarihi 28 Ocak 2013 tarihine uzatılmıştı. 2B alanlarının satışından bu yıl 4,8 milyar lira gelir elde edileceği tahmin ediliyor.
Hak sahipleri bu süre sonunda da başvuruda bulunmazsa taşınmazı kullananlara tanınan doğrudan satış hakkı düşecek ve süre sonunda taşınmaz ihale yoluyla başkasına satılabilecek. Daha önce alınmış ecrimisiller de iade edilmeyecek, ecrimisil alınmamışsa alınacak.
Başvurular illerde defterdarlıklara, ilçelerde ise mal müdürlüklerine yapılacak. Yapılacak başvurulardan ilk etapta ücret talep edilmiyor ancak ilk başvurunun ardından son başvuru tarihine kadar ilgili bankalara ödeme yapılması gerekiyor.

Haberin Devamı

BAŞVURULAR 14 İLDE YOĞUNLAŞTI
Başvuruların önemli kısmı 14 ilde yoğunlaşıyor. Bu iller İstanbul, Antalya, Muğla, İzmir, Ankara, Kocaeli, Balıkesir, Sakarya, Adana, Mersin, Bursa, Samsun, Afyonkarahisar ve Zonguldak. Bakanlık, orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışından 2013 yılı içerisinde 4,8 milyar lira gelir bekliyor.

Haberin Devamı

‘Yeşil dönüşüm’le 26 milyar $ cepte

Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ) destekleriyle 2. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi’ni düzenliyor.
Türkiye’de binaların çevresel etkileri konusunda farkındalık oluşturmak, bilgi ve bilinç düzeyini yükseltmek, yeşil binaların gerekliliği konusunu Türkiye’nin gündemine taşımak amacıyla düzenlenen toplantı, 18-19 Şubat 2013 tarihlerinde ‘Yeşil Dönüşüm’ temasıyla gerçekleştirilecek.
Kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmesi planlanan 7 milyon konutun yüzde 2-3’ü dahi yeşil bina olarak tasarlanırsa 2023’e kadar 470 milyon dolar tasarruf sağlanacağını belirten Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Başkanı Haluk Sur, “Eğer 7 milyon konutun tamamı yeşil bina olursa 26 milyar dolarlık enerji ve su tasarrufu sağlanacak” dedi.
Sur, bu tasarrufun, yaklaşık 130 milyar dolarlık enerji yatırım maliyeti ile karşı karşıya bulunan Türkiye için önemli bir rakam olduğunu ifade etti.
Yeşil binaların Yeşil Mortgage kredileri, yeşil değerleme uzmanları, yeşil teknisyenler gibi yeni istihdam alanları ortaya çıkaracağını da vurgulayan Sur, “Her ülke kendi ulusal sertifikasyon sistemlerini oluşturarak binaları çevreci projelere dönüştürüyor ve bu sayede enerji tasarrufu sağlıyor” diye konuştu.
Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği öncülüğünde gerçekleşecek olan 2. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi’nde, 100’den fazla akademisyen, sivil toplum kuruluşu ve sektör temsilcisinin ortak aklı doğrultusunda şekillenen “Yeşil Bina Sertifikası” kılavuzunun tanıtımı da yapılacak.

Gül İstanbul Evleri’nde ev alana araba hediye

Esenyurt’ta inşaatı tamamlanan Gül İstanbul evlerinden daire alanlara çekilişsiz kurasız 2013 model bir araba hediye ediliyor. Daire satışlarını üstlenen Mix Yatırım tarafından yapılan açıklamaya göre, kampanya Gül İstanbul Evleri’nde yer alan son 50 daire için düzenlendi. Hemen teslim projede konutlar profesyonel kiralama yöntemiyle daire tipine göre 700 ile 1500 lira arasında kiraya verilebiliyor. 2+1 ve 4+2 daire seçeneklerinin yer aldığı projede konut fiyatları 165 bin liradan başlıyor.
Aka Yapı tarafından hayata geçirilen projede, ayrıca yüzde 30 peşinat kalan kısım için ise banka kredisi kullandırılıyor.

Kat bahçeli evlerde % 40 tasarruf sağlıyor

Ankara’da inşa edilen VIA Green’in Ankara’nın LEED Sertifikası’na sahip ilk iş merkezi projesi olması planlanıyor. Bayraktar İnşaat tarafından hayata geçirilen ve 122 ofisten meydana gelen VIA Green’le ilgili görüşlerini aktaran Bayraktar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bayraktar, “VIA Green en üst teknolojik standartlarda inşa edilen, yüzde 40’lara varan enerji tasarrufu sağlayan ve aynı zamanda mimarisiyle öne çıkan bir proje. Ankara ofis piyasasına yepyeni bir anlayış kazandıracak” dedi.
Projede büyüklükleri 80 ile 340 metrekare arasında değişen 122 ofis, 2 restoran, 3 mağaza, 5 kafe ve 2 dükkan bulunuyor.

ABD’li öğrencilerden Akasya’ya ziyaret

Amerika’dan öğrenciler Akasya Acıbadem’i ziyaret etti. Yüksek lisans programı kapsamında proje yönetim sistemlerini incelemek için Türkiye’den Akasya Acıbadem’i seçen öğrenciler, proje alanını gezerek yetkililerden bilgi aldı.
İnşaat mühendisliği alanında yüksek lisans yapan öğrenciler ile dünyanın farklı ülkelerindeki projeleri ziyaret ettiklerini dile getiren Illinois Üniversitesi Global İnşaat Yönetimi Direktörü Brend D. Young, The European Property Award 2012’de (Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri) 5 yıldız ile “Avrupa’nın en başarılı projesi” seçilmesinden dolayı Türkiye’den Akasya Acıbadem projesini seçtiklerini belirtti.

Yerel yönetimlere 1.5 milyarlık yatırım

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, maliyeti 1.5 milyar lirayı bulan 389 temizlik ve hizmet aracı ile 365 tesis ve çevre yatırımları, törenle hizmete sunulacak. Açılış töreni, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Bakan Bayraktar’ın katılımıyla 17 Ocak perşembe günü yapılacak.
Bu çerçevede 311 belediye ve 21 il özel idaresine, toplam 60 milyon lira değerinde 332 çöp toplama, 2 vidanjör, 55 çevre denetim olmak üzere 389 temizlik ve hizmet aracının dağıtımı yapılacak. Ayrıca 365 tesis ve diğer yatırımların hizmete sunulmasının yanı sıra 212 atık su arıtma tesisinin enerji sarfiyatı giderinin 27 milyon liralık kısmı ödenecek.