Ekonomi Android kapışma

Android kapışma

18.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Android telefonların iki önemli temsilcisi HTC’nin 10 ve LG’nin G5 telefonlarının lansmanı geçen hafta yapıldı. 4.5G’nin hizmete girmesiyle cep telefonunu değiştirmek isteyenlere iki yeni alternatif çıktı. İki Android’i karşılaştırdık...

Android kapışma

Türkiye’de, Android işletim sistemli ceplerde geçen hafta iki yeni amiral gemisi modelin tanıtımına tanık olduk. Tayvanlı HTC yeni modeli 10’u dünyayla aynı anda Türkiye’de tanıtırken, Güney Koreli LG de G5’i görücüye çıkardı. Samsung’la beraber Android işletim sistemli akıllı telefonların en büyük temsilcileri olan iki markanın en son modelleri Android severlerin ilgisini çekiyor. 4.5G’nim ülkemizde başlamasıyla cep telefonunu değiştirmek isteyenlere iki yeni alternatif çıktı. Yeni telefon alacaklar bu üst segmentteki iki model arasında seçim yapabilmek için teknik özelliklerine bakıyor. HTC 10 mu, LG G5 mi? Bu iki cihazı tasarım, ekran, fiyat ve kamera gibi özellikleri açısından karşılaştırdık.

Haberin Devamı

Android kapışma

Benzer özellikleri var

EKRAN: HTC 10, 5.2 inç’lik ekranla geldi. G5 ise çok az daha büyük 5.3 inç’lik ekrana sahip. Fakat iki telefonun da 1.440x 2.560 piksellik aynı çözünürlüğü bulunuyor. HTC 10, Super LCD 5 panel kullanıyor. Güneş ışığında çok parlak ve kolay görülme sağlıyor. G5 ise, ekranda IPS teknolojisi kullandı. Daha gerçekçi bir renk paletine sahip.

TASARIM: HTC, 10’da yeni bir tasarım anlayışı benimsedi. Keskin çerçevesi tek parça metalden üretildi. Işığı yakalayan eğik kesimli kenarlar ve metal gövdeyle geldi. Ön yüzünde home tuşuna entegre edilmiş bir parmak izi okuyucusu sunuyor. G5 zaten ilginç tasarımıyla dikkatleri çekiyor. Modüler akıllı bir telefon. Tek parça metalden gövdeye sahip ve kolayca çıkartılabilen pili var.

Haberin Devamı

HAFIZA VE İŞLEMCİ: HTC ve LG’nin her ikisi de Qualcomm Snapdragon 820 işlemciye sahip. 64 bit dört çekirdekli 2.2 Ghz’ye kadar çipleri var. Ram’leri ise 4 GB. Depolama kapasitesi ikisinde de 32 GB. Mikro SD desteği her ikisinde de var. İşletim sistemi olarak Android 6.0 Marshmallow’a sahipler. Teknik özellikleri bakımından benzerlik gösteriyorlar. Her iki telefon da iyi performansa sahip. Küçük farklılıklar satın alma kararında çok etkili olmayabilir ancak burada kullanıcı alışkanlığı öne çıkıyor.

Android kapışma

KAMERA: HTC 10’da 12 MP arka, 5 MP ön kamera var. G5 ise 16 MP arka, 8 MP ön kamerayla geldi. İkisi de 4K çekim yapabiliyor.

G5, normal LED flaşa sahipken, HTC’nin cihazı ise daha iyi, iki tonlu LED flaşla geldi. G5, 8 MP’lik selfie kamerasıyla öne çıkıyor. LG’de ‘oyun arkadaşları’ denen aksesuarlar da ek bir avantaj. Bunlarla telefon istenildiğinde dijital kamera ya da Hi-Fi oynatıcı gibi birçok cihaza dönüştürülebiliyor.

Batarya ve renk

BATARYA: G5’de 2.800 mAh çıkarılabilir hızlı şarj özelliği olan batarya var. HTC 10’da ise 3000 mAh hızlı şarj özelliği olan batarya bulunuyor. Batarya gücünde HTC biraz önde gibi. Ama LG de çıkarılabilir ve ulaşılabilir bataryasıyla önde. HTC 10 ve diğer telefonlar dahil artık bataryalara hiçbir yeni modelde erişilemiyor. İkisinin de iki güne varan pil ömürleri var.

Haberin Devamı

AĞIRLIK, RENK: G5 telefonun ağırlığı ise 159 gram. HTC 10’da ise ağırlık 161 gram. Renkte ise G5, gümüş, titan ve altın renklerini sunuyor. HTC 10 ise, karbon gri, gümüş ve altın renk seçeneğiyle geliyor.

Hangisi daha uygun fiyatlı?
FİYAT: HTC 10, Türkiye’de mayıs ayı içinde satışa çıkıyor. Fiyatı ise 2.999 TL. LG G5’de 10 gün içinde satışta olacak. Onun fiyatı ise 2.799 TL olarak açıklandı. İki Android telefonun özelliklerindeki benzerlik fiyatlarında da görülüyor. Yine de az bir farkla G5 daha uygun fiyatlı.
SONUÇ: Sonuç olarak her iki telefonun da kendine göre avantajları var. G5, modüler tasarımı, cömert ekran boyutu ve çıkarılabilir piliyle ilginç bir seçenek. HTC ailesinin son üyesinde ise 10 ise yenilenen tasarımı ve güçlendirilen teknik özellikleriyle Android severler için birebir. Kullanım alışkanlıklarınıza göre karar sizin.

YENİ UYGULAMA
Sağlık ondan sorulacak


Diyetisyen Dilara Koçak kendi uygulamasını yayınladı. Kısa sürede AppStore’da ücretsiz uygulamalar kategorisinde popüler uygulamalar arasına girmeyi başaran Dilara Koçak, sağlık ve fitness’a odaklanıyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilara Koçak ve ekibi tarafından geliştirilen uygulamanın, ikinci versiyonu ise çok kısa bir süre içerisinde tamamlanmış olacak. Dilara Koçak, “22 yıldır yüz yüze yaptığım görüşmelerimi ve tecrübelerimi dijital ortama aktarmak, ilk başta beni endişelendirsede şu an da gerçekleştirdiğimiz bu başarı ekip arkadaşlarımı ve beni hem heyecanlandırıyor hem de yeni projeler üretme arzumuzu tetikliyor” dedi.

Haberin Devamı

YENİ ÜRÜN
Preo’ya yeni aksesuar


Teknosa, kendi akıllı telefon markası olan Preo’nun ürün gamını genişletmeye ‘aksesuar’ ürünleri ile devam ediyor.
Preo P1 ve Preo P2 model akıllı telefon ve Pwatch akıllı saatlerine sahip olan Preo Ailesi, şimdi de kulaklıktan mouse’a, taşınabilir hoparlörden klavyeye, harici bataryadan selfie stick’lere kadar çeşitli ürünleri Türkiye genelindeki 300’e yakın mağazasında ve teknosa.com online alışveriş platformunda teknoloji severlerle buluşturuyor.
Selfie stick, uzaktan kumanda ve panoroma lensin bir arada satılacağı ‘Selfie kiti’ 49 TL’lik uygun satış fiyatıyla tüketicilere sunuluyor. Kablosuz mouse’lara 29 TL’den klavye ve mouse setine ise 69 TL’den sahip olunabiliyor.

Haberin Devamı

YENİ OYUN
Zula dünyayı fethedecek


Türkiye’de Madbyte Games tarafından geliştirilen MMOFPS oyunu Zula, dünyaya açılmaya hazırlanıyor. İlk olarak önümüzdeki günlerde Brezilya’da Playspot şirketi tarafından yayınlanacak olan Zula, şimdiden pek çok ülkenin dikkatini çekmeyi başardı.
Zula Ekibi, bugüne kadar yabancı FPS oyunlarını oynarken artık kendi oyunumuzu oynamanın hem de yabancı ülkelere oyun ihraç etmenin gururunu yaşadıklarını belirtti. Ayrıca oyuna eklenen Safranbolu, Gaziantep, Trabzon ve İstanbul haritaları sayesinde farklı şehirlerimizin doğal güzelliklerini dünyaya tanıtarak ülke tanıtımına katkıda bulunmayı hedeflediklerini de aktardılar. Önümüzdeki aylarda düzenli turnuva yapmaya devam edeceğini söyleyen Zula Ekibi, 100 bin TL nin üzerinde profesyonel E-Spor turnuva ödülleri dağıtmayı planlıyor.