Ekonomi ANKARA/MİLLİYET

ANKARA/MİLLİYET

24.01.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Anayasa Mahkemesi, Telekom'un satışını öngören iptal isteminin büyük bölümünün reddeditti. Böylece T'nin önündeki satış engeli kalkmış oldu

ANKARA/MİLLİYET

ANAYASA Mahkemesi, 4161 sayılı "Telgraf ve Telefon Kanunu'nun Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açılan dava üzerindeki incelemelerini tamamladı.
Yüksek Mahkeme, bir madde dışında iptali için yapılan başvuruyu reddetiği açıklandı. Mahkemenin bu kararından sonra, Türk Telekom hisselerinin satışı önünde engel kalmadı. Anayasa Mahkemesi'nin 3 gün süren çalışmalarından sonra bugün alınan karar, Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden tarafından açıklandı.

Özden'in verdiği bilgiye göre, Yasa'nın 4. maddesiyle düzenlenen geçici 6 maddesinde yer alan, "...bu sözleşmelerdeki lisans esasına geçişle ilgili hükümler saklı kalmak üzere" ibaresi iptal edildi. Mahkeme, bu iptale yönelik yürürlüğün durdurulması talebini ise reddetti. İptal gerekçesi olarak, bu düzenlemenin Danıştay denetimini engellediği, bu konuda da Danıştay'ın denetimin sağlanması gerektiği kaydedildi.
Bir bölümü iptal edilen sözkonusu geçici 6. maddenin tamamı şöyle:
"10.6.1994 tarihli ve 4000 sayılı Kanun'un yürürlüğe girmesinden önce katma değerli telekomünikasyon hizmetleri kapsamında PTT İşletmesi Genel Müdürlüğü ile imzalanmış ve lisans sözleşmesine dönüştürülmesi öngörülmüş, gelir paylaşımı esasına dayalı sözleşmelerin her birinin, lisans sözleşmelerine dönüştürülmesine bu sözleşmelerdeki lisans esasına geçişle ilgili hükümler saklı kalmak üzere Bakanlar Kurulu'nca karar verilebilir. Danıştay'ın incelemesinden geçirildikten sonra, Bakanlık ile firmalar arasında lisans sözleşmesi imzalanır."