Ekonomi ANKARA- MİLLİYET

ANKARA- MİLLİYET

19.03.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Muhalefet partilerinin "turist emekliliği" ve "Banker Bako Yasası" diye isimlendirdiği "Yurtdışında Bulunanların Sosyal Güvenlikleri Hakkında Borçlanma Yasa Tasarısı" TBMM Genel Kurulu'nda ağır ilerliyor

ANKARA- MİLLİYET

MUHALEFET partilerinin "Turist emekliliği" diye tanımladığı "Yurtdışıda Bulunanların Sosyal Güvenlikleri Hakkında Borçlanma Yasa Tasarısı" TBMM Genel Kurulu'nda ağır ilerliyor. Üç haftadır Meclis gündemini işgal eden 16 maddelik tasarının henüz sadece 5 maddesi kabul edildi. Hükümetin kaynak bulmak amacıyla hazırlayıp, Meclis'e sevk ettiği tasarıya, Türk - İş'in yanısıra, işveren kuruluşu TİSK de karşı çıkıyor.
Muhalefet partilerinin yoğun eleştirisine ve engellemesine uğrayan tasarı için Meclis'te sık sık Anayasa'ya aykırılık önergeleri de veriliyor. Muhalefetin, yasalaşması durumunda, şu anda açıkça bir şey söylememekle birlikte tasarıyı iptal için Anayasa Mahkemesi'ne götürüp götürmeyeceği de henüz belli değil.
Tasarı, günlüğü 2,5 dolardan 5 bin işgünü borçlanmayı öngörüyor. Yasa ile yurtdışında bir gün bile kalmış olan herkes 12 bin 500 dolar ödeyerek emekli olma hakkını kazanmış olacak. Tasarı kadınların 50, erkeklerin ise 55 yaşında emekli olmalarına olanak tanıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı ANAP'lı Emin Kul, tasarıyı "5 yıl içinde iflas edecek garip bir emeklilik kanunu" olarak tanımlayıp, "Banker Bako Yasası" olarak isimlendirdi. Yurtdışına bir günlüğüne turist olarak gidenlere, yeni doğan bebeklere, hayatında bir gün bile çalışmamış olanlara bile tasarı ile emekli olma hakkı verildiğini belirten Kul, "Hükümet bir kez ödenen 12 bin 500 dolar karşılığında 60 yıl para ödemeyi taahhüt ediyor. Bir kişi iki kez bu parayı yatırırsa iki kez para alacak. Böyle şey olmaz. Bu sistem 5 - 6 yıl içinde iflas eder" dedi.
CHP'li eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mustafa Kul da tasarı nedeniyle hükümeti dolandırıcı Selçuk Parsadan'a benzeterek, hükümetin, sistemin iflas edeceğini söyledi.
DSP Kocaeli Milletvekili Bekir Yurdagül ise, tasarının yurtdışında bulunan vatandaşların sorunlarını çözmekten uzak olduğunu kaydederek, "Tasarı devletin bankerlik denemisidir. Refahyol Hükümetinin kaynak bulma arayışı içinde geliştirdiği bir tasarıdır. Çok pahalı bir borçlanma. Devletin bu yasayı çıkarmak yerine 3201 sayılı yasayı revüze etmesi ve kesin dönüş koşulunu kaldırması gerekir" dedi.