Ekonomi ANKARA - MİLLİYET

ANKARA - MİLLİYET

11.03.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Şubat ayında gelmesi beklenen, fakat ziyaretlerini sürekli erteleyen IMF heyeti, Nisan ayı başında Türkiye'de olacak. Heyet, ziyaretinde "olağan kontrollerini" yapacak. Ancak ufukta DYP kanadının istemesine karşın "Stand-by" görünmüyor

ANKARA - MİLLİYET

GELİŞLERİNİ sürekli erteleyen ve "nihayet" Mart ayı sonu ya da Nisan ayının hemen başında geleceklerini bildiren IMF heyeti, uygulamalarını yetersiz gördüğü REFAHYOL hükümeti ile yeni bir stand- by düşünmüyor.
Şubat ayında gelmeleri beklenen ancak gelişleri Nisan'a kalan IMF heyetinin bu gelişinde ise "olağan incelemelerde bulunarak, ekonominin gidişatını" inceleyeceği belirtildi. Geç geliş nedeni yeni bir anlaşma istenmediği yorumlarına neden olurken, bunun en önemli nedeni olarak REFAHYOL'un ciddi tedbirlerden kaçınması olarak gösteriliyor.
REFAHYOL'un IMF'in öngördüğü, "düşük ücret artışı, harcamaların dondurulması" gibi önlemleri almaması, hatta bunun aksine, ek zamların gündeme gelmesi nedeniyle hükümete güvenmediği belirtiliyor.
Koalisyonun büyük ortağı RP'nin "acı reçete" uygulamaktan kaçınmasına karşın, DYP kanadı "orta vadeli bir istikrar programı" ile IMF'i yumuşatmayı hedeflerken, yeni bir stand-by'ın ancak Mayıs ayında yapılması beklenen ikinci ziyarette gündeme alınabileceği kaydediliyor.
Bakan Ufuk Söylemez'in hazırlandığını açıkladığı "orta vadeli istikrar programı", enflasyonun 3 yıllık süreçte tek haneli rakamlara indirilmesini hedefliyor. Çalışmayı ise Merkez Bankası ve Hazine yürütüyor.

Öte yandan IMF'in güvenini sarsan bir diğer uygulamanın da özelleştirme olduğu dile getirilirken, büyük gelir beklenen özelleştirmeden beklenenin gelemeyeceği yorumları yapılıyor.
Hazine üst düzey yetkilileri ise IMF'in gecikme nedenini Türkiye - IMF ortak takviminin oluşturulamamasına bağlarken, "Herhangi bir sıkıntı yok. Takvimde uygun zaman bulunamadığı için geliş ertelendi. Zamanları birbirlerine uydurmaya çalıştık. Ortada bir takvim çekişmesi sözkonusu değil" dediler.
Yetkililer, stand -by anlaşmasının yapılıp yapılamayacağı konusunda ise, "Bu gelişin erken olduğu" yönünde görüş bildirdiler.