Ekonomi ANNEM TRENİMİ KAPICININ ÇOCUKLARINA VERMİŞTİ

ANNEM TRENİMİ KAPICININ ÇOCUKLARINA VERMİŞTİ

08.11.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

İşadamı Rahmi M. Koç, ‘Minyatür Trenler’ sergisinin açılış töreninde çocukluk günlerini hatırlayarak, “Tatilden döndüğümde bir de baktım ki trenler yok” dedi

ANNEM TRENİMİ KAPICININ ÇOCUKLARINA VERMİŞTİ

Hollanda’da düzenlenen minyatür tren fuarında (Ontraks 2012) dünya birinciliğini kazanan Türk ekibinin 10.5 metre boyundaki maketi, Rahmi M. Koç Müzesi’nde sergilenmeye başlandı. Serginin açılışını yapan Rahmi M. Koç, çocukluk günlerini hatırlayarak, “Annem ilk oyuncak trenimi kapıcının çocuklarına vermişti. Tatilden döndüğümde bir de baktım ki trenler yok. Onlar da oynasın, oynamasın mı?” dedi.
“Ankara’dan İstanbul’a gelirken lokomotif kokusuna bayılırdım” diyen Koç, bir saat boyunca maketi inceledi ve maketi yapan Abdurrahman Usta’dan, detaylar hakkında bilgi aldı.

Gerçekçi detaylar
‘Minyatür Trenlerin Muhteşem Dünyası’ sergisi, 1980’ler Türkiye’sinin bir kesitini sunuyor. Hollanda’da ‘Dünyanın En İyi Kurgusu’ seçilen makette; lokomotifler, vagonlar, demiryolu hattı ile Selçuk Tren İstasyonu ve çevresinin tarihi-antik dokusu, gerçeğine uygun olarak hareketli ve sesli olarak yer alıyor. Efes Antik Kenti ve Meryemana Evi’nden gerçekçi kesitlerin de yer aldığı 1/87 ölçeğindeki modelde, vagondan kömür çalan çingene, trenlere el sallayan kadın, Meryemana Evi’ndeki mumlar gibi çok küçük ölçekteki ayrıntılar dikkat çekiyor.
2010 yılında başlanan ve 16 ayda tamamlanan eser hakkında Abdurrahman Usta, şu bilgileri verdi:
“Projede; insan gözüyle detayların seçilebildiği ve gerçekçiliğin yakalanabildiği ölçü kullanıldı. Malzeme olarak plastik, tahta, rezin ve seramik alçısı tercih edildi. Araba, insan figürleri, vagon ve lokomotifler arşivler taranarak belirlendi. Ağaç gövdeleri elektrik teli, yapraklar ise yün ve kağıttan yapıldı.”
Sergi, hafta içi 10.00 - 17.00, hafta sonları 10.00 - 18.00 arası, 2 Haziran 2013’e kadar gezilebilecek. Giriş ücreti yetişkinler için 12.5, öğrenciler için ise 6 TL.

Haberin Devamı

‘ASKINIZ ÇOK GÜZELMİŞ’
Koç, tren maketleri konusunda ‘efsanevi modelci’ olarak tanınan Jacq Damen’in piyano tuşu şeklindeki pantolon askısını işaret ederek, “Askı çok güzelmiş” dedi.
Ontrax organizatörü Paul de Groot da, minyatür tren fuarının Rahmi Koç Müzesi’nde düzenlenmesi için Koç’tan talepte bulundu. “Ne kadar bir yer lazım?” diye soran Koç, öneriye olumlu yaklaştı.

‘HANIMLAR BÖYLE ŞEYE PEK İZİN VERMEZ’
Rahmi Koç, Abdurrahman Usta’ya, “Maketi nerede muhafaza ediyorsunuz” diye sorunca, Usta, “Kullanmadığım bir evim var orada” yanıtı verdi. Koç, “O zaman tamam. Çünkü hanımlar böyle şeylere pek izin vermezler” dedi.