Ekonomi Apple’in değeri Türkiye ile yarışıyor!

Apple’in değeri Türkiye ile yarışıyor!

12.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Teknoloji devi Apple, hisse senedi değeri açısından 710 milyar dolarlık pazar değerine ulaşırken, dünyanın bu değere ulaşan ilk şirketi olarak da tarihe geçti. Apple’ın değeri, Türkiye’nin Orta Vadeli Program’da belirtilen 778 milyar dolarlık değere şimdiden yaklaşırken, 2000 yılında Microsoft 830 milyar dolara ulaşmış, ancak bunu koruyamamıştı.

Apple’in değeri Türkiye ile yarışıyor

Dünyanın en önemli teknoloji şirketi durumundaki Apple, geçtiğimiz günlerde hisselerinin yüzde 1.9’luk artışla 122 dolar civarında bir miktardan kapanmasıyla “dünyanın en değerli şirketi” durumuna geldi. Hisse değerleri hesaplandığında, şirketin toplam değeri 710 milyar dolara ulaşırken, bunu özellikle 2000 yılından itiberen gerçekleştirdiği çıkışla başardı.
Orta Vadeli Program’da Türkiye’nin gelirinin bugünkü kurla 778 milyar dolara yükselmnesi öngörülürken, dolar kurunun sabit kalması ve Apple hisseleri yüzde 10’a yakın prim yapması halinde, şirketin piyasa değeri Türkiye’nin toplam gelirini geride bırakabilecek. Microsoft, 2000’li yıllarda 830 milyar dolarlık değere ulaşmıştı. Ancak şirketin günümüzdeki piyasa değerinin yaklaşık 400 milyar dolar olduğu belirtiliyor.
Apple’ın bu atağında, Steve Jobs’un ölümünden sonra yönetime gelen Tim Cook’un başarısı da büyük rol oynadı. Nitekim Cook göreve geldiğinde Apple’ın piyasa değeri 350 milyar dolarken, sürekli yenilikler, doğru ürünler ve stratejilerle piyasa değerini neredeyse ikiye katlamış oldu. Uzmanlar, Apple hisslerinin 18 ay içinde 130.7 dolara yükselebileceğini, böylece de değerinin 761 milyar doları aşabileceği kaydediliyor.

Haberin Devamı

Apple’in değeri Türkiye ile yarışıyor