Ekonomi Arap yatırımcıyla milyarlık ortaklık

Arap yatırımcıyla milyarlık ortaklık

31.05.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Körfezde milyar dolarlık yatırım gücü bulunan Al Mazaya, Türkiye’deki yatırımları için Dumankaya İnşaat ile ortaklık kurdu. İşbirliği ile yeni konut projeleri hayata geçirilecek

Arap yatırımcıyla milyarlık ortaklık

Körfez ülkelerinde yaklaşık 2 milyar dolarlık gayrimenkul projelerini hayata geçiren Al Mazaya Holding, Türk inşaat sektöründe faaliyet göstermek üzere Dumankaya İnşaat ile stratejik işbirliğine gitti. Yüzde 50’şer ortaklıkla hayata geçirilen işbirliği ile İstanbul’da konut projelerinin hayata geçirilmesi hedefleniyor.
İki firma arasındaki anlaşma, Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Barış Dumankaya ile Al Mazaya Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rasheed Al-Nafisi’nin imzasıyla resmiyet kazandı. İmzalanan anlaşma sayesinde, Türk inşaat sektörüne yeni bir kapı açmak ve marka şehir İstanbul’un Londra, Paris ve New York gibi kültür ve finansın başkentleri arasında yer alması hedefleniyor.
İmza töreninde konuşan Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, Türkiye’nin bu dönemlerde biraz gerilimler içerisinden geçse de bazı güzel haberlere de ihtiyacı olduğunu belirtti. Dumankaya, “Biz de Türkiye’nin büyük potansiyeline inanan bir grupla birlikte güzel işler yapma peşinde işbirliğimizi açıklıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

‘Gücümüzü artıracağız’
İmza töreni nedeniyle İstanbul’a gelen Al Mazaya Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rashid Al Nafisi, Türkiye’nin kendileri için çok önemli piyasalardan birisi olduğunun altını çizdi. Türkiye pazarındaki faaliyetleriyle bağlantılarını güçlendireceklerini anlatan Al-Nafisi, “Şimdiye kadar Kuveyt ve Dubai başta olmak üzere birçok ülkede büyük projeler gerçekleştirdik. Şu anda bir değişim sürecinde bulunuyoruz. Türkiye’nin ekonomisi ile ilgili olarak güven duyduk ve çok büyük araştırmalar yaparak Dumankaya İnşaat firmasında karar kıldık. İşbirliğimiz sayesinde gücümüzü artıracağız” diye belirtti.

Yeni projelere imza atılacak
Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Barış Dumankaya, aynı kültür ve tarihi değerlere sahip iki ülkenin şirketleri olarak Al Mazaya ile kısa sürede önemli projelere imza atacaklarını ifade etti. Ortaklık için bir yıldan beri görüştüklerini ifade eden Barış Dumankaya, “İmzaladığımız bu protokol ile milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip Al Mazaya gibi önemli bir yapının Türkiye’deki yatırımlarının önü açılmış oldu” diye konuştu.

Bir yıldır Türk pazarını inceliyor
Mazaya Türkiye CEO’su Cem Yolcu ise Türkiye’nin 1 yıl önce yatırım radarlarına girdiğini ifade ederek, şunları dile getirdi:
“Piyasa araştırması yaptık ve sektör oyuncularını tanıdık. Türk ve Körfez ekonomilerinin dinamikleri birbirlerinden farklı ama tamamlayıcı nitelikte. Burada konut sektöründen başlayacağız. Zaman içerisinde ofis, lojistik ve sağlık alanlarını da değerlendireceğiz.”
Yolcu, bu anlaşmanın Türk gayrimenkul şirketlerinin profesyonelliğini dünyaya gösteren bir anlaşma olduğunu da sözlerine ekleyerek, “Öncelikle ihtiyaçlardan başlayacağız” dedi.

Orta Doğu’da projeler yap
1998 yılında Al Mazaya Holding adıyla kurulan şirket, lüks villa, rezidans, ofis, iş ve sağlık merkezi gibi geniş bir yelpazede proje geliştiriyor. Al Mazaya’nın merkezi Kuveyt dışında Dubai, Abu Dabi, Oman, Lübnan ve Katar gibi ülkelerde de yatırımları bulunuyor. Orta Doğu ülkelerinde yatırımlarının milyar dolarları bulan grup, Mazaya Gayrimenkul adıyla Türkiye operasyonlarını başlattı.

Haberin Devamı

İZMİR’DE GÜNDEM KENTSEL DÖNÜŞÜM
İstanbul ve Ankara’dan sonra Türkiye’nin en büyük 3. şehri olan İzmir, Milliyet Gazetesi’nin İzmir Büyükşehir Belediyesiyle birlikte düzenleyeceği Kentsel Dönüşüm ve Yeşil Çevre Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Metropol Belediyeleri’nin katılımıyla 3 Haziran Salı günü gerçekleştirilecek olan Kentsel Dönüşüm ve Yeşil Kent İzmir Zirvesi’nde, Milliyet Gazetesi’nin yazarları yer alacak.
Demirören Holding Yönetim Kurulu Üyesi Meltem Demirören Oktay’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan etkinlikte, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bila ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu bir araya gelecek.

Gelişmeye açık...
Şimdiye kadar gayrimenkul alanında beklenen yatırımları çekemeyen İzmir’in potansiyelinin ele alınacağı zirvede, sektörün önemli oyuncuları İzmir’in dönüşümü ve yatırım potansiyelini masaya yatıracak. Taşıdığı birçok avantaj nedeniyle son yıllarda gayrimenkul piyasasının ilgisini çekmeye başlayan İzmir, İstanbul’un konut sektöründe belli bir oranda doyuma ulaşmasının ardından yeni yerler arayan sektör temsilcileri için çok önemli bir seçenek haline gelmeye başladı. İstanbul ve Ankara’daki gibi kentsel dönüşüme başlamayı planlayan kent İstanbul’un yükünü azaltıp ikinci önemli aktör olma yolundan büyük adımlar atmak istiyor.
İzmir’in, taşıdığı potansiyeli gerçekleştirmemesi ve çok sağlam dinamiklerinin olması sektör temsilcilerinin ilgisini çekerken, geniş arazilerin çokluğu, şehrin büyümeye elverişli olması ve kapsamlı konut projelerinini yapılmasına imkan vermesi sektör açısından olumlu bir gelişme olarak algılanıyor.

Haberin Devamı

İnşaat sektörünü buluşturacak
Sektörün önemli oyuncularının katılacağı zirvede paneller düzenlenecek. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Rönesans Gayrimenkul Yatırım Başkanı Kamil Yanıkömeroğlu ve Fikret Bila’nın açılış konuşmalarını yapacağı zirvede, Rönesans Gayrimenkul Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özgümüş, İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, Vartaş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Barata, Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet OKay ve Soyak CEO’su Emre Çamlıbel ile birçok isim İzmir’in kentsel dönüşüm projelerini ve yatırım fırsatlarını masaya yatıracak.

Haberin Devamı


İLK DÖRT AYDA KREDİLİ SATIŞLAR % 33.5 GERİLEDİ
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Konut Satışları İstatitikleri verilerine göre, Nisan ayında mortgage kredili konut satışları yüzde 42.5 geriledi.
Bu veriler ile, yılın ilk dört ayında mortgage kredisiyle yapılan konut satışlarındaki düşüş yüzde 33.5’i buldu.