Ekonomi Araplar ve Ruslar parayı Premier Lig’e saçıyor

Araplar ve Ruslar parayı Premier Lig’e saçıyor

24.09.2009 - 00:12 | Son Güncellenme:

Bir yanda krizden çıkış arayan İngiliz futbol kulüpleri, diğer yanda şöhret peşinde koşan işadamları. İki tarafı buluşturan Premier Lig, yatırım liginin tartışmasız lideri

Araplar ve Ruslar parayı Premier Lig’e saçıyor

Yıllık 2.4 milyar euro’luk gelir, 525 milyon euro’luk transfer hacmiyle dünyanın en pahalı ligi olan İngiltere Premier Ligi’ndeki futbol takımları, şöhretlerini iş dünyasının dışına taşımak isteyen zenginlerin gözde yatırım aracı oldu. Bunda İngiliz kulüplerin yüksek transfer ücretlerini karşılamak için para arayışına girmesinin de önemli etkisi var.
Paralarını yurtdışında değerlendirmek adına bu alana yatırım yapanlar listesinde Rus ve Arap işadamları adlarını ilk sıralara yazdırıyor. Mihail Prohorov’un NBA takımlarından Nets’e talip olmasıyla, Ruslar futboldan sonra basketbolda da adlarını duyurmak istiyor.
Futbola yatırım liginde Rus milyarder Roman Abramovich’le (Chelsea), Birleşik Arap Emirlikleri Veliaht Prensi Zayed el Nahyan (Manchester City) isimleri öne çıkıyor.

Hisseler kapışılıyor
Son olarak Hong Konglu işadamı Carson Yeung, yüzde 30’una sahip olduğu Birmingham City’nin tamamını satın almak için diğer hisse sahipleriyle görüşmeye başladı. Yeung’un geçen yıl Premier Lig’e çıkan takımın tamamına sahip olma isteği, Uzakdoğulu işadamına 81.5 milyon pound’a patlayacak.
Yıl sonuna kadar satılması beklenen Newcastle United kulübü için İngiliz zenginlerin yanı sıra Umman Sultanı ve Malezyalı finans grubu başta olmak üzere birçok yabancı yatırımcının 80 ile 100 milyon pound’u gözden çıkardığı belirtiliyor.
Şu anda Arsenal’in yüzde 24’lük hissesine sahip olan Rus zengin Alisher Usmanov da, kulübün kontrolünü almak için yüzde 30’luk hissenin peşinde koşuyor.

Sihirli değnek değiyor
Yabancı yatırımla ciddi kaynak yaratan kulüpler rekor transferlerin altına imza atıyor. Abramovich, 6 yılda futbolcu transferlerine 580 milyon pound harcadı.
Zayed el Nahyan da, Manchester City için 2 yılda 264 milyon poundluk harcama yaptı.

Haberin Devamı

Araplar ve Ruslar parayı Premier Lig’e saçıyor

Birleşik Arap Emirlikleri Veliaht Prensi Zayed el Nahyan geçen yıl aldığı Manchester City’nin transfer bütçesini bir anda 264 milyon pound’a çıkardı.

Araplar ve Ruslar parayı Premier Lig’e saçıyor

Ünlü işadamı Muhammed el Fayed

İlk yatırımı Mısırlı Fayed, Fulham’a yaptı
İngiltere Premier Ligi’ne ilk yatırım yapan yabancı, ünlü Harrods alışveriş merkezi ve Paris’teki Ritz otelinin sahibi Mısırlı Muhammed El Fayed oldu. Oğlu Dodi’nin Lady Diana ile trafik kazası sonucu yaşamını yitirmesiyle ismi öne çıkan Mısırlı işadamı, Fulham’ı ikinci ligde oynarken 1997’de 32 milyon pound’a aldı ve daha sonra Premier Lig’e çıkardı.

Araplar ve Ruslar parayı Premier Lig’e saçıyor