Ekonomi Araplara açılmak için ‘Osmanlı’ ortak seçti

Araplara açılmak için ‘Osmanlı’ ortak seçti

18.04.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mütekabiliyetle hareketlenen emlak sektöründe yabancı pazara hakim olmak için farklı yollar deneniyor. Bu kapsamda ilk adımını atan Projebeyaz, Osmanoğlu Hanedanı’yla ortaklık kurma yoluna gitti

Araplara açılmak için ‘Osmanlı’ ortak seçti

Gayrimenkul sektöründe danışmanlık hizmeti sunan Projebeyaz, dünya emlak sahnesinde etkin bir oyuncu olabilmek için önemli bir adım attı. Bu kapsamda firma, soyu Osmanlı Hanedanı’na dayanan Irak vatandaşı Nihat Osmanoğlu’yla ortaklık yaparak, ilk hamleyi Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yaptı.
Mütekabiliyet Yasası’nın ardından yurtdışı faaliyetlerini hızlandırma kararı aldıklarını belirten Projebeyaz Yönetim Kurulu Başkanı Murat Uzun, bunun için Arap dünyasını çok iyi bilen biriyle bu ortaklığa imza attıklarını belirtti.

Rusya’dan talep alıyor
Nihat Osmanoğlu’nun Irak’ta doğmuş ve yıllardır Türkiye’de yaşayan Irak’ın köklü ailelerinden geldiğini ifade eden Uzun,
“Biz Projebeyaz olarak Nihat Bey’in yatırımları için danışmanlık hizmeti veriyorduk. Değişen kanunlar ve ülkedeki güven ortamının artması neticesinde Nihat Bey’in çevresi de kendisinden destek almak, tecrübesini paylaşmak istediler. Bütün bu gelişmeler sonucunda Nihat Bey bu işe daha kurumsal olarak devam etmesi gerektiği kararını aldı. Bizim yurtdışına açılma vizyonumuz bu kararla örtüşünce böyle bir ortaklığa başladık” dedi.
Mütekabiliyetin ardından öncelikle Ortadoğu ve Kuzey Afrika’ya yatırım yapma kararı aldığını söyleyen Uzun, bu bölgelerin seçilmesindeki nedeni anlatarak, “Nihat Bey’in bu ülkelerdeki bağlantıları, bizim bölgedeki çalışmalarımız ve vatandaşların taleplerindeki yoğunluk bizi bu bölgeleri seçmeye sevk etti” diye belirtti.
Mütekabiliyetle Türkiye’ye talebin arttığını vurgulayan Uzun,
“Yoğun olarak Rusya, Türki Cumhuriyetler ve Körfez ülkelerinden Türkiye’ye talep geliyor” diye konuştu.
Yurtdışında farklı ülkelere danışmanlık hizmeti verdiklerini belirten Uzun, Rusya, Türki Cumhuriyetler ve Körfez ülkeleri başta olmak üzere Almanya, Belçika ve İngiltere’den gelen müşterilerinin bulunduğunu belirtti.

İlk iş satış ofisi açmak
Arap yatırımcısına özel çalışmalar başlatabileceklerini anlatan Uzun, “Değişik metotları deniyoruz. Her bölgenin anlayışı farklı. Bu işbirliğinin önemli noktalarından birisi de Nihat Bey’in bölgeyi iyi bilmesi” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Yatırımcı İstanbul’u seviyor’
Yabancı yatırımcının Türkiye’de belirli bölgeleri seçtiğini kaydeden Uzun, “Tabiki öncelik İstanbul, sonrasında Bodrum, Antalya, İzmir, Bursa tercih ediliyor. Ama burada önemli olan projelerin niteliği ve uzun vadede sağlayacağı kazanç. Bunlar sağlandığında ülkemizin diğer bölgeleri de aynı ilgiyi görecek” diye belirtti.

Londra ve Dubai’ye açılacak
Firmanın daha önceki yurtdışı faaliyetleriyle ilgili bilgi veren Uzun, Projebeyaz Danışmanlık olarak 2013 yılı hedeflerinin Türk Gayrimenkul Pazarı’nın yurtdışına tanıtımı olduğunu ifade ederek, yatırımcılarla doğrudan iletişime geçmek istediklerini belirtti. Bu hedef doğrultusunda Dubai, Moskova ve son olarak Cannes’daki gayrimenkul fuarlarına katıldıklarını anlatan Uzun, “Yabancı yatırımcıların bakış açılarını öğrenerek, değerlendirme fırsatı yakaladık. Böylece yılsonuna kadar Londra, Moskova ve Dubai’de temsilcilikler açmak yolunda ilerliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

‘Sıkıntılar giderilmeli’
Mütekabiliyet Yasası’na ilişkin değerlendirmelerde bulunan Murat Uzun, yasanın sektörün beklentisinin üzerinde bir yasa olarak ortaya çıktığını vurgulayarak, şunları dile getirdi: “Mütekabiliyet Yasası’nın yürürlüğe girmesi tek başına bir çözüm oluşturmuyor. Vize, tapu devir işlemleri hatta banka hesabı açma gibi konularda sıkıntılar devam ediyor. Yabancı sermayenin ve yatırımcının en çok üzerinde durduğu konu ise ‘oturma izni’. Oturma izninin bir seneye uzatılması önemli bir adım ancak ilerde daha uzun süreli oturma izni verilebilir. Bu konu tüm görüşmelerimizde yatırımcı tarafından sorgulanıyor.”