Ekonomi Arılı Kovan Desteği Projesi’nde ilk hasat yapıldı

Arılı Kovan Desteği Projesi’nde ilk hasat yapıldı

21.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı,“Arıcılıkla ilgili faaliyetleri sadece Eğribayat Mahallemizde değil bütün diğer mahallelerimize de yaygınlaştırarak devam ettirmeyi planlıyoruz” dedi.

Arılı Kovan Desteği Projesi’nde ilk hasat yapıldı

Selçuklu Belediyesi tarafından kırsal mahallelerde arıcılığın geliştirilmesi amacıyla pilot bölge olarak seçilen Eğribayat Mahallesi’nde başlatılan “ Arılı Kovan Desteği” projesi kapsamında ilk bal hasadı gerçekleştirildi. Selçuklu Belediyesi tarafından 120 kovan desteği sağlanan proje ile hasat sürecinde ortalama 1 ton bal hasadı yapılması bekleniyor.

Haberin Devamı

Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı beraberindeki protokol üyeleri ve basın mensupları ile birlikte Eğribayat Mahallesi’nde bal üreticileriyle bir araya gelerek ilk hasada yerinde tanıklık etti. Tanıtım programına Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Konya Valisi Vahdettin Özkan, Ak Parti Konya Milletvekili Meryem Göka, İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Şakir Uslu, Ak Parti İl Başkanı Hasan Angı, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Selçuklu Kaymakamı Eflatun Can Tortop, Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin, Selçuklu İlçe Tarım ve Orman Müdürü Tahir Külahcı, Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Burak Kırkgöz, Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Adem Genç, Eğribayat Mahallesi Muhtarı Ertan Nazik, Belediye meclis üyeleri, birim müdürleri ve basın mensupları katıldı.

Haberin Devamı

Arılı Kovan Desteği Projesi’nde ilk hasat yapıldı

“Amacımız ekonomik değeri yüksek ürünlerin üretilebilmesi ve ürün çeşitliliğinin arttırılabilmesi”

Kırsal Hizmetler Müdürlüğü’nün faaliyetlerine büyük önem verdiklerini ifade eden Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, “Selçuklu’muzda 72 mahallemiz var. Bu 72 mahallemizin 33 tanesi kırsal mahalle, dış mahallelerimiz ve kırsal mahallelerimizde ciddi manada tarımsal üretim yapılıyor. Hayvancılıkla ilgili üretim faaliyetleri yapılıyor. Aslında geleneklerinden gelen el sanatlarıyla ilgili faaliyetleri ve belli alışkanlıklar var. Fakat bu faaliyetlerimiz son dönemlerde çok azaldı ve tabii geleneksel yöntemlerle yapılan faaliyetler verimliliğini de yitiriyor. Bu manada Kırsal Hizmetler Müdürlüğünü kurarak Tarım İl Müdürlüğümüzle, Konya Büyükşehir Belediyemizin Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’yla ve ilgili kurumlarla iş birliği halinde bütün dış mahallelerimizde tarım, hayvancılık ve el sanatları alanlarında üretimin artırılması, ürün çeşitliliğinin arttırılması, istihdamın arttırılması ve bu şekilde kırsaldaki istihdamla birlikte yerleşimin de çoğaltılması, ürün çeşidinin arttırılmasıyla birlikte ürün kalitesinde belli bir standardın yakalanarak ekonomik değeri olan, ekonomik anlamda bize katkı sağlayacak marka ürünlerin oluşturulması ve üretilmesi anlamında çok ciddi bir çalışma başlattık” dedi.

Haberin Devamı

‘Kırsal kalkınmayı arttırıcı birçok faaliyeti de sürdürüyoruz’

Diğer kırsal kalkınma faaliyetleri hakkında da bilgiler paylaşan Başkan Pekyatırmacı konuşmasını, “Sadece arıcılık noktasında değil peynir ve süt ürünleriyle ilgili Akpınar mahallemizde ve Tepekent Mahallemizde bulunan mağaraları ıslah ettik. Bu ıslah neticesinde bu mağaralar soğuk hava deposu olarak kullanılır vaziyete geldi. Şu anda o mağaraların içerisine tulumlarımız yerleştirilmiş durumda. Akpınar ve Tepekent Mahallelerimizde inşallah önümüzdeki günlerde orada da peynir üretimiyle ilgili ciddi bir neticeyi elde etmiş olacağız. Bu noktada Dağdere Mahallemizde de Halk Eğitim Müdürlüğümüzle birlikte oradaki talep doğrultusunda bayanların el işleriyle ilgili dikiş, nakış ve diğer el işleriyle ilgili faaliyetlerine destek olduk. Onlara ciddi manada bir atölye oluşturduk. Hedefimiz kırsal mahallelerimizde en kaliteli, en nitelikli üretimlerin yapılması ve Konya’mıza ekonomik anlamda da değerlerin kazandırılması” sözleriyle tamamladı.

Haberin Devamı

Selçuklu Belediyesi tarımsal üretime katkı sağlıyor

Selçuklu Belediyesi kırsal kalkınma ve bölgesel üretimi güçlendirme adına yürüttüğü faaliyetlere ağırlık vermeye devam ediyor. Bu kapsamda dış mahallelerde patates ekim ve söküm aracı Selçuklu Belediyesi tarafından çiftçilerin kullanımına sunuluyor.

Selçuklu Belediyesi’nin dış mahallerde yaşayan vatandaşların üretim ve istihdam yönünden desteklenmesi ve bu doğrultuda kalkınmanın arttırılması amacıyla Kırsal Hizmetler Müdürlüğü aracılığıyla yürüttüğü çalışmalar meyvelerini vermeye başladı. Selçuklu Belediyesi tarafından alımı yapılan patates ekim ve söküm makineleri kiralanarak çiftçilere üretim anlamında büyük kolaylık sağlıyor. Selçuklu Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından Başarakavak Mahallesi merkez olmak üzere koordine edilen; Ulumuhsine, Küçükmuhsine, Akpınar, Selahattin, Tepekent ve Yükselen mahallelerinde de kiralama imkanı ile toplamda 100 dekar alanda patates ekimi çiftçiler tarafından yapılıyor. Böylece daha fazla ekim alanına sahip olan ancak iş yükünden dolayı dikim yapılamayan bu mahallelerde iş yükü azaltılarak üretimi arttırmak hedefleniyor.

Haberin Devamı

Arılı Kovan Desteği Projesi’nde ilk hasat yapıldı

Patates ekim makinesi nasıl kiralanıyor

Selçuklu Belediyesi tarafından alınan ve Başarakavak Mahallesi belediye ek binasında kiralama faaliyetleri yürütülen patates ekim ve söküm makineleri 60 beygir gücünde traktörlerin de rahatlıkla uygulayabileceği saatte 3 dekar alanda ekim ve söküm yapabiliyor. Böylelikle makineler tüm çiftçiler tarafından rahatlıkla kullanılabilme imkanına sahip.

Patatesin ekim dönemi olan Nisan ayında ekim makinesi kiralaması gerçekleştiren mahalle sakinleri saatte 3 dekar alanda ekim işlemlerini gerçekleştiriyor. Söküm dönemi olan Eylül ayında ise çiftçilere söküm makinesi kiralama hizmeti sunulacak.

“Amacımız dış mahallelerimizin üretimine katkı sağlamak”

Tarım ve istihdamın Türkiye’nin önemli dinamikleri olduğunu ve bunun teşvik edilmesi noktasında belediye olarak çalışma yürüttüklerini söyleyen Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı: “ Dış mahallelerimizde hayvancılık ve tarım başta olmak üzere diğer alanlarda yapılan üretimler, ürün çeşitliliği ve bunlarla ilgili istihdam imkanlarının artırılması ve mevcut üretilen ürünler ve bunların geliştirilmesiyle ilgili hedeflerimizi belediye bünyemizde kurduğumuz Kırsal Hizmetler Müdürlüğümüz ile somut bir hale getirdik. Çalışmalarımızı yoğun bir şekilde yürütüyoruz. Hem ürün çeşitliliğini arttırmak hem üretim imkanlarını genişletmek hem de üretilen ürünlerin daha iyi şartlarda ekonomik bir değer kazanabilmesi için yapılabilecekler hakkında çalışma yürütürken sunabileceğimiz imkanlarımızı mahalle sakinlerimizle paylaşmaya başladık. Başarakavak Mahallemizdeki belediye ek hizmet binasına teslim ettiğimiz Patates Ekim ve Söküm araçlarımızı çiftçilerimiz kiralamaya başladı. Çiftçilerimiz ekim ve söküm dönemi ayrı olmak üzere her iki aracımızdan da düşük maliyetle yararlanacak. Böylelikle dış mahallelerimizde üretime katkı sağlarken hem ürün çeşitliliği artacak hem de gençlerimizin daha fazla kendi bölgelerinde ikamet edebilmeleri için onlara imkan sağlamış olacağız. Bu çalışmalarımız kapsamında Selçuklu’da kırsal kalkınmanın arttırılmasına yönelik destekleri daha da arttıracağız” şeklinde konuştu.

SELÇUKLU’YA İKİ GÜZEL MEKAN DAHA

Selçuklu Seyir Kafe ve Koku Bahçesi açıldı

Selçuklu Seyir Kafe manzarasıyla misafirlerini ağırlarken Koku Bahçesi de ziyaretçilere güzel kokularla eşlik edecek.

Gerçekleştirdiği yatırımlarla ilçeye değer katan Selçuklu Belediyesi şehrin gözde mekanlarından olan Seyir Tepesi’ne iki önemli mekan daha ekledi. Selçuklu Seyir Kafe ve Koku Bahçesi düzenlenen programla açıldı.

Düzenlenen açılışa, AK Parti Konya Milletvekilleri Selman Özboyacı, Orhan Erdem ve önceki dönem AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, Konya Valisi Vahdettin Özkan, Konya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Uzbaş, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, Selçuklu Kaymakamı Eflatun Can Tortop, Konya İl Emniyet Müdürü Mahmut Karabulut, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, basın mensupları ve davetliler katıldı.

Arılı Kovan Desteği Projesi’nde ilk hasat yapıldı

“Hemşehrilerimiz şehrin stresini Seyir Tepesi’nde atıyor”

Selçuklu Seyir Kafe ve Koku Bahçesi’nin açılış programında konuşan, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, “Selçuklu Belediyesi olarak bugüne kadar her yaştan insanın faydalanabileceği birçok sayıda sosyal tesisi, sağlık tesisini, spor tesisini, eğitim tesisini ve farklı alanlardaki birçok projeyi Selçuklumuza kazandırdık, kazandırmaya da devam ediyoruz. Bugün Konyamızın yeni cazibe merkezi olan Selçuklu Seyir Tepemizde yapımını tamamladığımız Seyir Kafemizin ve Koku Bahçemizin açılışını hep birlikte gerçekleştiriyoruz. Seyir Tepemiz, Selçuklu’nun en önemli mekanlarından biri oldu. Konya’nın en kuzeyi olan Ardıçlı’dan Meram Köyceğiz’e kadar tüm Konya’yı buradan görebiliyoruz. Temiz havasıyla, yeşil alanlarıyla, kamelyaları, mescitleri, koku bahçesi ve son olarak da kafeteryasıyla hemşehrilerimiz burada çok güzel vakitler geçiriyorlar, şehir hayatının stresini burada atıyorlar. Tabi burada en önemlisi ailelerimiz bir araya geliyor. Bizim aslında gerçekleştirmiş olduğumuz birçok projemizin temelinde de aile kavramı yer alıyor. Ailelerimizi nasıl bir araya getirebiliriz, onların bir arada daha fazla zaman geçirmelerini nasıl sağlayabiliriz, bu konuda hangi projeleri üretebiliriz, hangi etkinlikleri gerçekleştirebiliriz? Bunları düşünüyoruz. Seyir Tepemiz de ailelerimizin bir araya gelmesi açısından oldukça önem verdiğimiz, üzerinde durduğumuz bir projemiz. Tabi burada hemşehrilerimizin hem kafeterya hem de restoran hizmeti alabilecekleri bir tesise ihtiyaç vardı. Seyir Kafemiz ile bu ihtiyacı karşılamış olduk” dedi.

“Koku Bahçemiz ve Seyir Kafemiz Seyir Tepemize çok güzel bir renk kattı”

Seyir Kafe ve Koku Bahçesi ile ilgili bilgiler paylaşan Başkan Pekyatırmacı, “136 metrekaresi iç restoran alanı, 120 metrekaresi dış restoran alanı ve 210 metrekaresi bahçe olmak üzere toplam 466 metrekare alana sahip olan Seyir Kafemizde bütün detayları düşündük. Aynı anda 218 kişiyi ağırlayabildiğimiz Seyir Kafemizde hemşehrilerimiz mükemmel bir Konya manzarası eşliğinde hem kahvaltılarını yapabilecekler hem yemeklerini yiyebilecekler hem de çay kahve ya da diğer meşrubatlarını içip hoşça vakit geçirebilecekler. Bu anlamda Seyir Kafemizin Konyamıza önemli bir değer katacağını düşünüyorum. Burada, nezih bir ortamda hem hemşehrilerimizi, hem yerli hem de yabancı misafirlerimizi inşallah güzel bir şekilde ağırlayacağız. Yine yapımını tamamladığımız Koku Bahçemiz de Seyir Tepemize hem görsel anlamda hem de koku anlamında çok güzel bir renk kattı. 7 bin 500 metrekare alana sahip olan Koku Bahçemizde 128 tür kokulu bitki çeşidi, 16 adet banklı tag, 8 adet gül tagı ve 1.650 metrekare yürüyüş yolu bulunuyor. Burada da hemşehrilerimiz güzel kokuları teneffüs ederek fotoğraflarını çekinebiliyor. Seyir Tepemize kazandırdığımız Seyir Kafemizin ve Koku Bahçemizin hemşehrilerimize, Selçuklumuza ve Konyamıza hayırlı olmasını diliyorum.” İfadelerini kullandı.