Ekonomi Asil Nadir kutlamaya hazırlanırken mâhkum oldu

Asil Nadir kutlamaya hazırlanırken mâhkum oldu

23.08.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Asil Nadir İngiltere’deki dolandırıcılık davasında 29 milyon sterlini zimmetine geçirmekten suçlu bulundu. Davayı kazanacağına inanan Nadir haftasonu kutlama yapmaya hazırlanıyordu

Asil Nadir kutlamaya hazırlanırken mâhkum oldu

Kıbrıslı Türk işadamı Asil Nadir, İngiltere'de görülen dolandırıcılık davasında kendisine yöneltilen 13 suçlamanın 10’undan mahkum oldu.
Pazartesi 3 suçlamadan mahkum olan ve 2 suçlamadan beraat eden Nadir, dün de 7 mahkumiyet ve 1 beraat aldı. Mahkeme, Nadir’i sahibi olduğu Polly Peck International (PPI) şirketine ait toplam 29 milyon sterlini (45 milyon dolar) zimmetine geçirmekten suçlu buldu. 71 yaşındaki Nadir’e verilen ceza bugün açıklanacak. İngiltere’de hırsızlık ve zimmette en ağır cezanın 7 yıl olduğu belirtiliyor.

Parmak ucunda veda etti...
Nadir'in mahkum olması KKTC'de şok etkisi yaptı. Gazeteler önceki gün Asil Nadir'in eşi Nur Nadir'in (28) sözlerini ön plana çıkardı. Asil Nadir'e muhalif Havadis gazetesi Nur Nadir'in, "Kocam Mandela gibi" sözünü manşete çekti. Asil Nadir'in sahibi olduğu Kıbrıs gazetesi "Rumlara göre o bir vampirdi" başlığını attı. İngiliz basını son duruşmada Nur Nadir’in vedalaşmak için parmak uçlarında yükselerek Asil Nadir’in bulunduğu platforma yetişmeye çalıştığını yazdı.

3 - 4 milyar sterlin hayali!
Milliyet'in edindiği bilgilere göre, Asil Nadir İngiltere'deki davayı "kesin" kazanacağını düşünüyordu. Hatta hafta sonu, İngiltere'de bir kutlama bile planladı. Ancak mahkumiyet açıklanınca, Nadir ailesi büyük hayal kırıklığı yaşadı. Nadir'e yakın kaynaklar, "Asil Bey bu süreci atlatacak. Kararlar temyize taşınacak, umutluyuz" dedi. Nadir, davayı kazanması durumunda İngiliz hükümetinden 3-4 milyar sterlin tazminat bekliyordu. Bu arada Nadir'in mahkum olduğu 10 suçlamadan birisi 1988’de Günaydın gazetesini almak için PPI’ye ait 5 milyon sterlini zimmetine geçirmek.

Haberin Devamı

KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar: ‘Asil Bey hırsız değil, Kıbrıslı Türkler arkasında’

Asil Nadir'in Polly Peck şirketinde bir dönem mali işlerde çalışan KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar, Asil Nadir'in "dolandırıcılıktan mahkum olmasıyla" ilgili olarak, "Asil Nadir asla dolandırıcı veya hırsız değil. Bazı danışmanlarının teknik hataları Nadir'e yüklenemez. O hem Türkiye'ye hem de Kıbrıslı Türklere çağ atlattıran bir işadamıydı" dedi.
Milliyet'e konuşan Bakan Tatar şunları kaydetti:
"Asil Nadir büyük bir işadamı. Kıbrıslı Türklere ve Türkiye'ye çağ atlamıştır zamanında. Kıbrıslı Türklere katkıları unutulamaz. Türkiye'ye de büyük hizmetleri olmuştur. Şu anda dünya markası olan Vestel'i kurmuştur Asil Nadir. Asil Bey her zaman büyük oynuyordu. Bazı danışmanlarının teknik hataları Asil Bey'e yüklenemez.

‘Güvence alarak gitmişti’
Asil Nadir zamanında Kıbrıs Türk ekonomisi önemli yerlere geldi. Kıbrıslı Türklere iş verdi, aş verdi, ekmek verdi. Kıbrıslı Türkler olarak çok üzgünüz. Daha önce yanında çalışan ve kendisini iyi tanıyan biri olarak bu durum karşısında üzüntülüyüm. Asil Bey, İngiltere'ye dava ile ilgili olarak 'güvenceler alarak' gitti. İngiltere'nin en ünlü avukatlarıyla dava devam etti. Milyonlarca dolar avukatlık parası ödedi."
Asil Nadir'in yanında 25 yaşlarında çalışmaya başladığını anlatan Tatar, "Sonuç ortaya çıkınca hayal kırıklığı yaşadım, yaşadık" dedi.

Haberin Devamı


İngiltere’nin en zengin 100 ismi arasındaydı*

Asil Nadir İstanbul Üniversitesi'ndeki iktisat eğitimini bırakıp 1960’ların başında ailesiyle Londra’ya yerleşti.
* 1974 Kıbrıs Barış Harekatı sonrası Lefkoşa’ya dönüp tekstil işine başladı.
* Kuzey Kıbrıs’ta ürettiği tekstili İngiltere’de kurduğu bir şirketle Ortadoğu’ya satmaya başladı.
* Bir süre sonra da elektronik, gıda ve hizmet sektöründe de iş yapan Polly Peck Holding’i kurdu.
* Nadir 1980’lerde İngiltere’nin en zengin 100 işadamı arasına girdi.
* 1989'da meyve devi Del Monte'yi 875 milyon dolara satın aldı.
* 1990’da Sunday Times’ın İngiltere’nin en zenginleri listesinde 36’ncı oldu.
* Paravan şirketler aracılığıyla Polly Peck hisselerini yapay olarak yükselttiği suçlamalarıyla mali krize girdi.
* 1991’de Polly Peck 550 milyon sterlin borçla iflas etti. Nadir dolandırıcılıktan tutuklandı.
* 1993’te ise kefaletle serbestken özel uçağıyla KKTC’ye kaçtı.
* 2010'da kendisini savunmak için kendi isteğiyle İngiltere'ye döndü.