Ekonomi Aslıtürk yakalandı

Aslıtürk yakalandı

22.12.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Aslıtürk yakalandı

Aslıtürk yakalandı


Gülay Aslıtürk, Londra'da tutuklanarak cezaevine konuldu. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün, Aslıtürk'ü Türkiye'ye getirmek üzere İngiltere'ye ekip göndermesi bekleniyor


       Şişli eski Belediye Başkanı Gülay Aslıtürk, 13 Kasım 1997'den beri kaçak yaşadığı Londra'da dün öğle saatlerinde yakalandı. Hakkındaki yolsuzluk suçlamaları nedeniyle Kırmızı Bülten'le yakalama emri bulunan Aslıtürk'ün "kamu sektöründe yolsuzluk ve sahtekarlık" suçlamasıyla Londra'daki Bow Street Magistrates Mahkemesi'ne çıkarıldığı, daha sonra da tutuklandığı bildirildi.
       Konuyla ilgili Milliyet'e bilgi veren Londra Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, Aslıtürk'ün Güney Londra'daki Croydon semtinde bir işyerinde dün öğle saatlerinde gözaltına alndığını belirtiler. Aslıtürk'ü gözaltına alan polis ekibinin "sınırdışı işlemleri"nden sorumlu özel bir birime bağlı olduğu da kaydedildi.
       Bow Street Mahkemesi'nde yapılan ilk duruşmada kefaletle serbest bırakılması da gündeme gelen, ancak kefalet koşullarını yerine getiremeyen Aslıtürk tutuklanarak, akşam saatlerinde cezaevine konuldu.
       Aslıtürk, "kamu sektöründe görevliyken yolsuzluk ve sahtekarlığa karışmakla" suçlanıyor. İngiltere'den Türkiye'ye sınırdışı edilme işlemleri önümüzdeki günlerde başlatılacak olan Aslıtürk'ün eşi Orhan Aslıtürk'ün ise nerede olduğu belirlenemedi. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün önmüzdeki günlerde Aslıtürk'ü Türkiye'ye getirmek için bir ekibi İngiltere'ye göndermesi bekleniyor.

Yıllardır İngiltere'de

       Politikada adını "Gülay Atığ" ile duyuran ve Şişi Belediye Başkanlığı'na kadar yükselen Aslıtürk'ün ailesinin yaklaşık 20 yıldır İngiltere'de değişik aralıklarla yaşadığı biliniyor. Boğaziçi Üniversitesi'ni bitirdikten sonra bir süre İngiltere'de de eğitim gören Aslıtürk'ün eski eşi Sadettin Atığ'dan boşandıktan sonra evlendiği işadamı Orhan Aslıtürk'ün de İngiltere'de çok sayıda mülkü bulunuyor.
       Türkiye'den kaçtıktan sonra Fransa ile İngiltere arasında mekik dokuyan, Orhan Aslıtürk'ten olan son çocuğunu ise Hong Kong'ta doğuran Gülay Aslıtürk'ün tutuklanmadan önce ne kadar süreyle Lonra'da bulunduğu ise bilinmiyor.

Neyle suçlanıyor?

       Şişli eski Belediye Başkanı Gülay Aslıtürk hakkında, ihaleye fesat karıştırmaktan usulsüz cihaz alımına kadar pek çok dava bulunuyor. Hakkında üç ayrı gıyabi tutuklama kararı bulunan Atığ'ın yargılandığı davalar şunlar:
       * Zimmet davası: Aslıtürk'ün Şişli Belediyesi'ne devredilen Milli Savunma Bakanlığı'na ait Hazine arazisinin, 11 milyar liraya yapılması kararlaştırılan tesislerini, tasviye edilmek üzere olan bir şirkete 115 milyara yaptırdığı iddia edildi. Aslıtürk ve 25 kişi hakkında "zimmet" suçlamasıyla İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 12 ile 18 yıl arasında değişen ağır hapis istemiyle dava açıldı. Duruşmalara katılmayan Aslıtürk hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkarıldı.
       * Usulsüz arazi satışı: Aslıtürk ve dokuz belediye encümen üyesi hakkında Mayıs 1997'de belediyeye ait 3 bin 100 metrekare arazinin, gerçek değerinin altında satılmasıyla ilgili İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. "Alım satıma fesat karıştırmak", "Kamulaştırmak Kanunu'na aykırılık" suçlarından hakkında 25 yıla kadar ağır hapis cezası istenen Aslıtürk, bu davadan da gıyabi tutuklu olarak yargılanıyor.
       * Görevi ihmal: Belediye işçilerinin zorunlu tasarruf kesintilerini bankaya yatırmadığı ileri sürülen Aslıtürk ile üç belediye görevlisi hakkında "Görevi ihmalden" üç yıla kadar hapis cezası istemiyle İstanbul 11. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.
       * Sağlık ocağı yolsuzluğu: Şişli Belediyesi'nce açılan sağlık ocağına ihale yapılmadan yüksek ücretle malzeme alındığı gerekçesiyle, Aslıtürk hakkında "zimmet" suçlamasıyla İstanbul 2. Ağır ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Hakkında 11 yıldan az olmamak üzere hapis cezası istenen Aslıtürk için buradan da gıyabi tutuklama kararı çıkarıldı.

Bir zamanlar zirvedeydi

       Çatalca'da 1964'ta doğan Gülay Aslıtürk (Çokay), Kültür Koleji ve Işık Lisesi'nden sonra Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Bölümü'nü bitirdi.
       Politikaya 25 yaşındayken Bedrettin Dalan'ın kurduğu Demokrat Merkez Partisi'nde başlayan Aslıtürk, 1989'da DYP'ye geçti. 1991'de Çatalca Belediye Başkanı, 1994'te de Şişli Belediye Başkanı seçildi. 10 yaşında bir oğlu, 6 yaşında bir kızı olan Aslıtürk, 17 Eylül 1997'de eşi Sadrettin Atığ'dan boşandı, dokuz gün sonra da şimdiki eşi Orhan Aslıtürk ile evlendi. Aslıtürk 13 Kasım'da Şişli Belediye Başkanlığı görevinden ve partisinden istifa ederek Fransa'ya kaçtı. Gülay Aslıtürk, ilk evliliğini Ünal Ercan ile yaparak, bir yıl evli kalmıştı.
       Yurtdışına kaçmasından sonra Şişli Belediyesi'nde oluşturulan komisyon, Aslıtürk ile beraber 10 kişilik suç çetesinin belediyeyi 400 milyar lira dolandırdığın ortaya çıkardı. 13 Temmuz'da bir oğlu daha olan ve hakkında tutuklama kararı bulunan Aslıtürk Interpol tarafından kırmızı bültenle aranıyordu.
      

Sıra yurtdışındaki firarilerde

       * Dursun Karataş: Yasadışı terör örgütü DHKP - C'nin lideri. Fransa'da yakalanıp, şartlı tahliye edildi. Türkiye'de idam cezası istemiyle gıyabi olarak yargılanıyor. Kırmızı Bülten'le aranıyor. Bütün operasyonlardan "son anda" kurtuldu. Yurtdışında bulunan en ünlü firari.
       * Fehriye Erdal: 26 Ekim 1999'da Belçika'da yakalandı. Sahte kimlik kullanmak suçundan Belçika'da tutuklu. "Çaycı kız" olarak bilinen Sabancı suikasti sanığı olarak iadesi istendi. Belçika ve Türkiye arasında iade görüşmeleri sürüyor.
       * Ayvaz Korkmaz: Arazi mafyası lideri olarak çok sayıda suçtan aranırken, geçtiğimiz hafta Ukrayna da yakalandı. Türkiye'ye iade görüşmeleri halen devam ediyor.
       * Ayşegül Tecimer: Türk interpolünün tarihi eser kaçakçılığı suçundan hakkında verilen hapis cezasına ait gıyabi tutuklama kararı nedeniyle Kırmızı Bülten'le aranıyor. Halen ABD'de bulunduğu sanılıyor.
       * Halil Bezmen: Tarihi eser kaçakçılığı, vergi borcu, hileli iflas gibi suçlardan aranıyor. ABD'de 900 bin dolara villa aldığı ortaya çıkan Bezmen'in halen ABD'de olduğu sanılıyor.

Türkiye'ye getirilenler

       * Abdullah Öcalan: MİT, Suriye'den ayrıldıktan sonra sığınacak ülke arayan teröristin izini 4 Şubat 1999'da Kenya'da buldu. 16 Şubat'da Özel Kuvvetler Komutanlığı'nca Nairobi'de düzenlenen bir operasyonla ele geçirildi ve Türkiye'ye getirildi. İdama mahkum oldu. İmralı Cezaevi'nde bulunuyor.
       * Şemdin Sakık: PKK'nın önde gelen isimlerinden "Parmaksız Zeki" kod adlı terörist, kardeşi Arif Sakık ile birlikte 13 Nisan 1998'de Kuzey Irak'ta yakalandı. Halen cezaevinde.
       * Cevdet Soysal: PKK'nın Avrupa sorumlularından. Öcalan ifadelerinde, Soysal'ın örgütün eğitim sorumlusu olduğunu söyledi. MİT operasyonuyla, 13 Temmuz 1999'da Moldova'nın başkenti Kişinev'de yakalanarak Türkiye'ye getirildi ve cezaevine kondu.
       * Haluk Kırcı: Abdullah Çatlı'nın sağ kolu olarak bilinen Bahçelievler katliamının firari sanığı, yaklaşık sekiz yıl kaçtıktan sonra 9 Ocak 1999'da Pendik'te yakalandı. Cezaevinde.
       * Alaattin Çakıcı: Türkiye'nin en ünlü firarisi. Güney Fransa'da 18 Şubat 1998'de yakalandı. Interpol'ün Kırmızı Bülteni'yle aranıyordu. Cezaevinde.