Ekonomi Mehmet Şimşek: Attığımız adımlar karşılık buluyor

Mehmet Şimşek: Attığımız adımlar karşılık buluyor

02.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

S&P, takvim dışı bir değerlendirmeye giderek Türkiye’nin kredi görünümünü ‘pozitif’e çevirdi. Mehmet Şimşek, “Attığımız adımlar karşılık buluyor. Orta Vadeli Program’a güven artıyor” dedi.

Mehmet Şimşek: Attığımız adımlar karşılık buluyor

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s (S&P), Türkiye’nin kredi not görünümünü durağandan pozitife çevirdi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin kredi notunun ‘B’ olarak teyit edildiği ve kredi notu görünümünün ‘durağan’dan ‘pozitif’e çevrildiği kaydedilen açıklamada, ödemeler dengesinin daha da iyileşmesi, döviz rezervlerinin daha hızlı artması ve gelecek 12 ay içinde dolarizasyonda düşüş görülmesi halinde uzun vadeli ülke notunun bir kademe yükseltilebileceği belirtildi.

S&P, takvim dışı bir değerlendirmeye giderek Türkiye’nin kredi görünümünü revize etti. S&P’den yapılan açıklamada, Türk ekonomisinde soğutma yönünde ilerleme kaydedilirken Merkez Bankası’nın da döviz rezervini yavaş yavaş yeniden inşa ettiği dile getirildi.

Açıklar daralıyor

Merkez Bankası’nın haziran ayından bu yana yaptığı faiz artışlarına dikkat çekilen açıklamada, ülkenin bütçe açığı ve cari açığın da daralmasına vurgu yapıldı.

Haberin Devamı

Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3.7 ve 2024’te de yüzde 2.4 büyüyeceği tahmini paylaşılan S&P açıklamasında ödemeler dengesinin daha iyiye gitmesi, döviz rezervlerinin daha hızlı artması ve gelecek 12 ayda dolarizasyonda düşüş gözlenmesi durumunda uzun vadeli ülke notunun bir kademe yükseltilebileceği belirtildi.

2 milyar $ daha rezerv artışı…

Merkez Bankası toplam rezervleri 24 Kasım ile biten haftada 2 milyar 25 milyon dolar arttı.

Merkez Bankası (TCMB) Haftalık Para ve Banka İstatistikleri’ne göre, toplam rezerv 24 Kasım ile biten haftada 2 milyar 25 milyon dolar artarak 136 milyar 493 milyon dolar oldu. Brüt döviz rezervleri 1 milyar 771 milyon dolar artarak 90 milyar 997 milyon dolara yükseldi. Altın rezervleri ise 24 Kasım haftasında 255 milyon dolar artarak 45 milyar 496 milyon dolar oldu.

‘Sabırla programa devam edeceğiz’

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Fiyat istikrarını, cari açıkta kalıcı düşüşü, mali disiplini ve rezerv birikimini sağlayarak, ülkemizi sürdürülebilir yüksek büyüme patikasına ulaştıracağız” dedi. Bakan Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Attığımız adımlar karşılık buluyor. Orta Vadeli Programımıza güven artıyor. Sabır ve kararlılıkla programı uygulamaya devam edeceğiz. Fiyat istikrarını, cari açıkta kalıcı düşüşü, mali disiplini ve rezerv birikimini sağlayarak, ülkemizi sürdürülebilir yüksek büyüme patikasına ulaştıracağız” ifadelerini kullandı.