Ekonomi Avrupa borsalarında domino etkisi

Avrupa borsalarında domino etkisi

20.06.2011 - 12:28 | Son Güncellenme:

Avrupa’da Paris Borsası, Yunanistan’ın borç sorununa ilişkin endişelerle güne düşüşle başladı. Sabah seansına teknik nedenlerle 11.00’de başlanan Paris Borsası’nda CAC 40 Endeksi yüzde 1,54 değer kaybederek 3.758,98 puana geriledi. Endeks cuma günü yüzde 0,83 (31,43 puan) artarak 3.823,74 puandan kapanmıştı. İtalya’da Milano Borsası da uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in İtalya’nın uzun vadeli kredi notunu olası bir indirim için izlemeye alması kararının ardından güne düşüşle başladı. Milano Borsası’nda FTSE Mib Endeksi açılışta yüzde 2,46 oranında değer kaybederek, 19.603 puana geriledi. Borsada ayrıca Banca Monte dei Paschi di Siena bankasının hisseleri yüzde 4,85, UniCredit’in hisseleri yüzde 2,69, Intesa Sanpaolo’nun hisseleri ise yüzde 2,36 değer kaybetti. Moody’s cuma gecesi yaptığı açıklamada, İtalya’nın ekonomik büyümesi konusundaki soru işaretleri ve kamu borcunu azaltmak için planladığı politikalardaki riskler yüzünden "Aa2" olan uzun vadeli kredi notunu olası bir indirim için izlemeye aldığını belirtmişti.

Avrupa borsalarında domino etkisi

Avrupa’da Londra ve Frankfurt Borsaları güne düşüşle başladı. Paris Borsası’nın açılışı ise teknik nedenlerle ertelendi.

Londra Borsası’nda FTSE-100 Endeksi yüzde 0,87 (49,70 puan) değer kaybederek 5.665,24 puana geriledi. Frankfurt Borsası’nda DAX Endeksi de yüzde 1,20 azalarak 7.078,59 puan oldu.

Londra Borsası’nda FTSE-100 Endeksi cuma günü yüzde 0,28 (16,13 puan) değer kazanarak 5.714,94 puandan günü kapatmıştı. Frankfurt Borsası’nda DAX Endeksi yüzde 0,76 (53,85 puan) artarak 7.164,05 puan ve Paris Borsası’nda CAC 40 Endeksi de yüzde 0,83 (31,43 puan) yükselerek 3.823,74 puandan kapanmıştı.

Haberin Devamı

YURTDIŞI ETKİSİ İMKB'DE DE ETKİLİ

OYAK Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Alper Erginol, "Borsa’daki aşağı yönlü seyre BDDK’nın kararının çok fazla etkisi olduğunu söyleyemeyiz. Yurt dışında piyasalar çok karışık, asıl bizi etkileyen yurt dışı tarafı" dedi.

Erginol, bu hafta piyasalardaki beklentiler konusunda, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cari açığa yönelik birtakım politikaların beklendiğini, bu politikaların ilk uygulamasının Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından geldiğini kaydetti.

Tüketicilere yönelik kredilerde bankalara birtakım kısıtlamalar getirildiğini anımsatan Erginol, BDDK’nın, tüketici kredilerinin genel kredilere oranı yüzde 20’nin üzerinde olan bankalar için karşılık oranlarını artırdığını anımsattı.

Erginol, bu durumda mevcut kredi hacminde bir miktar gerileme beklenebileceğini ifade ederek, ancak bu uygulamanın bankacılık sektörünün karına şu an için herhangi bir olumsuz etkisi olmayacağını söyledi.

Otomotiv ve konut sektörlerinin bu uygulamanın dışında bırakıldığına işaret eden Erginol, otomotiv kredilerinde aynı şekilde uygulamaya gidilmiş olsaydı orada sıkıntı olabileceğini, yine de kredi faiz oranlarındaki artışın sektör satışlarını etkileyebileceğini kaydetti.

Erginol, Borsa’daki aşağı yönlü seyre BDDK’nın kararının çok fazla etkisi olmadığını dile getirerek, bu hafta Merkez Bankasının 23 Haziran’da gerçekleştireceği para politikası kurulu toplantısı olduğunu, bu toplantıda faizlerde ve bankaların zorunlu karşılık oranlarında herhangi bir artış beklemediklerini ancak ufak bir artış olursa da şaşırmamak gerektiğini anlattı.

Bu hafta Merkez Bankasının yapacağı değerlendirmelerin de önemli olacağına işaret eden Erginol, bunun dışında piyasaların yurt içinde önlemleri görmeye ve mesajları almaya başlayacağını söyledi.

Erginol, yurt dışında piyasaların çok karışık olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Asıl bizi etkileyen yurt dışı tarafı. Yunanistan ciddi bir şekilde sorun olmaya devam ediyor yaklaşık iki aydan beri. Piyasaların gündeminde olan bir ülke. Şu anda Euro bölgesi Maliye Bakanlarının toplantıları devam ediyor.

Yunanistan’a mevcut kredi dilimini bir şarta koydular. Yunan Parlamentosundan reformların geçmesine yönelik şart koşuldu. Yunanistan’da da olaylar çok karışık, sosyal patlamalar, hükümet değişti yarın yeni kabine güvenoyu almaya ve reform paketini geçirmeye çalışacaklar.

23-24 Haziran’da yine Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesi var. Orada bu gündem tartışılacak. Yorumlar, gelen açıklamalara baktığımız zaman oldukça kafaların karışık olduğunu görüyoruz. Orada tam bir konsensüs sağlanmadığını görüyoruz. Mevcut kredi dilimleri serbest bırakılmazsa Yunanistan borcunu ödeyemez duruma düşecek. Bunun getireceği sıkıntılar diğer ülkelere ne kadar sirayet edecek, piyasalar bunu ne derece fiyatlandırdı bunları göremiyoruz.

Bunlar ancak bu işlemler gerçekleştikten sonra görüyor olacağız. Bunun sıkıntısı var piyasalarda." İMKB 100 endeksinde seçim öncesi bir haftalık dilimde yukarı yönlü hareket olduğunu ve seçimden sonra endeksin stres boşalttığını anlatan Erginol, seçimden önce ABD borsalarında yüzde 5’lere varan düşüşler görüldüğünü, bu düşüşlerin seçim öncesinde İMKB’ye yansımadığını ancak seçimden sonra beklenti satışlarının geldiğini ifade etti.

Erginol, bu hafta Amerikan Merkez Bankasının (FED) toplantısı olduğunu, bu toplantının da çok önemli bulunduğunu dile getirerek, "Genel anlamda FED bu ay itibariyle parasal genişleme politikası sona eriyor. Yeni bir program uygulama beklentisi vardı piyasalarda. Ama o yönde bir program çıkmayacak defalarca açıklamalarda bulunuldu. Mevcut parasal sıkılaştırmaya gitmeyecek mevcut para politikasını devam ettirecek FED. son dönemde ABD’den gelen ekonomik dataların zayıf olması mevcut uygulanan para politikasının ne kadar başarılı olduğuna dair bir takım yorumlara neden oluyor. Burada yine FED’in vereceği mesajlar önemli olacak" şeklinde konuştu.

Bu hafta İMKB’de 63 bin seviyesinin önemli direnç olacağını, o seviyenin aşılmasının yurt dışı tarafında yaşanacak gelişmelere bağlı olduğunu anlatan Erginol, İMKB’de 59-63 bin aralığında bir hareketin olası olduğunu dile getirdi.