Ekonomi Avrupa moda devlerine Amerikalı rakip geldi

Avrupa moda devlerine Amerikalı rakip geldi

14.08.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Coach ve Kate Spade gibi lüks moda markalarını bünyesinde barındıran Amerikan şirketi Tapestry, Michael Kors, Versace ve Jimmy Choo gibi ünlü markaların sahibi Capri şirketini 8.5 milyar dolara satın alarak Avrupa moda devlerine kafa tutmaya hazırlanıyor.

Avrupa moda devlerine Amerikalı rakip geldi

Tapestry CEO’su Joanne Crevoiserat, bu birleşmenin “yeni, güçlü, küresel bir lüks merkezi” yarattığını söyledi. AFP’nin haberine göre analistlerle yaptığı görüşmede Crevoiserat, “Capri’nin Avrupa’da markalarını nasıl oluşturduklarından çok şey öğrenebiliriz” dedi. Satışla birlikte, 3 yıl içinde yaklaşık 200 milyon dolarlık yıllık tasarruf da hedefleniyor.

Haberin Devamı

Satın almayı yorumlayan danışmanlık şirketi GlobalData’dan Neil Saunders, Tapestry’nin bu işlemle, Avrupalı moda devi LVMH’ye benzer bir stratejiyle, farklı segmentlere hitap eden markalardan oluşan bir yapıyla hareket etmeyi amaçladığını söyledi.

Louis Vuitton, Dior ve Tiffany’yi bünyesinde barındıran dünyanın en büyük lüks grubu LVMH’nin geçen yılki gelirleri 79.2 milyar euro oldu. Gucci ve Yves Saint Laurent’e ev sahipliği yapan Kering’in 2022’deki satışları da 20.4 milyar euro seviyesindeydi. Capri ve Tapestry ise geçen yıl 12.3 milyar dolar gelir elde etti.

Lüks devi Kering’in kurucusu François Pinault ve ailesi, 38.5 milyar dolarlık servetle en zenginler arasında 30’uncu sırada. Kering’in başında olan François Pinault’nun oğlu François-Henri Pinault, Hollywood yıldızı Salma Hayek’le evli.

Haberin Devamı

Bernard Arnault ve ailesi, bünyesinde 75 moda ve kozmetik markası barındıran LVMH ile 222 milyar dolarlık bir servete sahip ve Elon Musk’ın ardından Forbes’un en zenginler listesinde 2’nci sırada.

ABD’li model Gigi Hadid, bu yıl martta Kaliforniya’da düzenlenen Versace Sonbahar/Kış 2023 defilesinde podyuma çıkmıştı.