Ekonomi Avrupa’nın en çekici şehri ama yatırımları çekemiyor

Avrupa’nın en çekici şehri ama yatırımları çekemiyor

08.02.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Avrupa’nın gayrimenkul yatırımları açısından en çekici ülkesi seçildi. Krizle uğraşan Avrupa’daki yüzlerce gayrimenkul profesyonelinin bu tespitine rağmen, kısa dönemde uluslararası bir yatırım akını beklenmiyor

Avrupa’nın en çekici şehri ama yatırımları çekemiyor

2005 yılından beri sürekli yükselen bir gayrimenkul piyasasına sahip olan İstanbul sonunda Avrupa’nın da zirvesine oturdu. Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2012 Raporu’na göre İstanbul, sunduğu güçlü ekonomik büyüme fırsatlarıyla yatırım ve kalkınma alanlarında birinci sırada yer aldı. PwC ve Urban Land Institute (ULI) işbirliğiyle Avrupa’daki 600’ün üzerindeki gayrimenkul profesyoneli ile yapılan görüşmelerle hazırlanan rapora göre İstanbul, geçen yılın ardından bu yıl da hem yatırım hem de kalkınma alanlarında birinci sırada yer aldı.
Raporu değerlendiren PwC Türkiye Gayrimenkul Sektörü Lideri Ersun Bayraktaroğlu, genel olarak bu yıl çok iyimser bir rapor ortaya çıkmadığını belirterek, 2012’nin biraz güvenli limanlarda kalma yılı olacağını söyledi. Bayraktaroğlu, şöyle devam etti:

Hâlâ tek seçenek
“2012’de Avrupa için ciddi bir belirsizlik söz konusu. İstanbul ise geçen yıl olduğu gibi bu yıl da birinciliğini koruyor. Türkiye, Avrupalı gayrimenkul yatırımcıları için orta ve uzun vadedeki tek yatırım seçeneği olmaya devam ediyor. Türkiye, sadece genç nüfus yapısı ve şehirleşme oranları ile değil artan ticaret ve finans imkanları ile de gayrimenkulde çok önemli bir yatırım hedefi olarak ortaya çıkıyor.” Rapor sonuçlarının Türkiye’ye kısa dönemde bir uluslararası yatırımcı akını olacağı şeklinde yorumlanmaması gerektiğinin altını çizen Bayraktaroğlu, “Yatırımcılar kapıda beklemiyor ancak mevcut koşullar altında Türkiye ve İstanbul en cazip ekonomik ve demografik şartlara sahip olması nedeniyle ilgi görüyor” dedi.
ULI Türkiye Başkanı Haluk Sur da, raporun 2005 yılından beri düzenli olarak açıklandığını belirterek, İstanbul’un son yıllarda sürekli listenin başında olduğunu söyledi. Bunun çok olumlu bir durum olduğunu fakat artık bu potansiyeli değerlendirmek gerektiğinin altını çizen Sur, “İstanbul’u yatırımcılara cazip hale getirip onları buraya çekmemiz gerekiyor” diye konuştu. Sur, Türkiye gayrimenkul sektörünün 2012’de de cazibesini koruyacağını, özellikle konut sektörünün kentsel dönüşüm odaklı olarak önümüzdeki 10-15 yıla damgasını vuracağını dile getirdi. Sur, şöyle devam etti:

4-5 milyar $ gelir
“Ayrıca 2012, mütekabiliyetle beraber özellikle yurtdışından şimdiye kadar Türkiye’den konut almak istediği halde almakta zorluk yaşayan ülkelerin vatandaşları açısından da ciddi bir talep zamanı. Şu an 2.5-3 milyar dolar mertebesinde olan dışarıdan gayrimenkul sektörüne giriş giderek artacak. Kuralları iyi koymak kaydıyla yıllık bazda yakın dönemde 5-6 milyar dolar, daha sonra 8-9 milyar dolarlara kadar çıkacağına şahit olacağız. Bu miktarın 2012’de 4 veya 5 milyar dolar mertebesinde gerçekleşmesi sürpriz olmaz.”


YEDİ KENTTE YATIRIM ARTACAK
Bu yıl dokuzuncusu yayınlanan raporda İstanbul ile birlikte Berlin, Varşova, Münih ve Stockholm gibi şehirler de ekonomik durumlarının iyi veya istikrarlı değerlendirilmesi dolayısıyla sıralamada yer buldu. Değerlendirmede ayrıca, İstanbul yeni yatırım fırsatları konusunda en üst sırada yer alsa da yatırımcılar açısından yarattığı çekiciliğin daha çok sembolik olduğu ve yatırımların İstanbul’da toplanacağına dair bir göstergeden çok heyecan verici bir ekonomik büyüme fırsatı niteliğinde olduğu ifade edildi. Ancak, yine de gayrimenkul profesyonelleri, bu yıl araştırmaya dahil edilen 27 pazarın yalnızca dörtte birinde yatırımların artacağı görüşünde. Bu pazarlar ise İstanbul, Berlin, Hamburg, Londra, Moskova, Münih ve Stockholm olarak belirlenirken Paris ve Frankfurt gibi şehirlerde ise herhangi bir artış eklenmiyor.

17 proje Türkiye’nin en iyisi olmak için yarışıyor


Arkitera Mimarlık Merkezi’nin ‘Büyük Ölçekli Projeler’ teması ile 28 - 29 Mart 2012 tarihleri arasında İstanbul, Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştireceği ArkiPARC Gayrimenkul Buluşması önemli bir yarışmaya da sahne olacak. Kentsel çevreye olumlu katkıları olan projelerin teşvik edilmesi amacıyla 2008 yılından bu yana verilen Gayrimenkul Ödülü, bu yıl farklı bir konseptle sahiplerini bulacak.

Sonuçlar 29 Mart’ta
Alternatif Yatırımlar kategorisinde 6, Alışveriş Merkezileri kategorisinde 13, Karma Kullanımlar kategorisinde 9, Konut kategorisinde 17, Ofis Yatırımları kategorisinde 9 ve Otel Yatırımları kategorisinde 8 aday olmak üzere 62 başvurunun gerçekleştiği ArkiPARC 2012 kapsamında jürinin belirlediği 17 proje finale kaldı. Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek ‘Gayrimenkul Ödülü 2012’de, 6 kategoride yarışacak olan finalistler arasından kazananları, 28-29 Mart 2012 tarihlerinde gerçekleşecek olan ArkiPARC 2012’ye katılanların oyları ile belirleyecek. Kategori birincileri bu yıl özel oylama kiosklarında verecekleri oylarla seçilecek.


Mesleki sorumluluk sigortası, daha iyi denetim demektir

Haberin Devamı

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Genel Başkanı Nevzat Demirsoy, sektöre mesleki sorumluluk sigortası getirilmesini istedi. Böylece işini daha iyi yapanın daha az sigorta primi ödeyeceğini belirten Demirsoy, bunun da daha iyi denetim anlamına geldiğini vurguladı. Doktorun ameliyat ettiği hastanın ölmesi durumunda, tazminat davası açılınca hastanın parasının sigorta tarafından ödenmesi örneğini gösteren Demirsoy, “Mesleki sorumluluk sigortası budur. Yani bir mühendisin yapmış olduğu imalattan dolayı bir sorumluluğu var ise bu sorumluluğun dönüşü sigorta şirketinin olmalı” dedi. Nevzat Demirsoy, 3-4 bin lira maaşla çalışan mühendislerin, yaptığı binalarda bir hasar meydana geldiği takdirde, bunu cebinden ödeyemeyeceklerinin altını çizen Demirsoy, denetimde yaşanacak olası bir soruna da dikkat çekti.

Faydalı olan yasa kalkmasın
Bakanlığın, yapı denetimiyle ilgili bir değişiklik yapacağını savunan Demirsoy, “Mesela yabancı gelip Karadeniz’de iş yapmak istedi. Bakanlık ısrarla o işi daha büyük firmaların denetlemesini istiyor. Biz de ‘Herkes belgesini bakanlıktan alır ve dolayısıyla eşit kapasitededir’ diyerek, ona karşı çıkıyoruz. Mühendislik bir hizmettir, sicili vardır, o sicili olduğu sürece her yerde iş yapabilir” diye konuştu.



Türk mimarlar Mipim’den üç ödül kazandı

Dünyanın en kapsamlı gayrimenkul zirvesi olarak nitelendirilen Fransa’daki MIPIM, Türk mimarların başarısına da sahne oldu. İngiliz mimarlık dergisi Architectural Review (AR) işbirliğinde bu sene 10’uncusu gerçekleştirilen MIPIM AR Future Project Awards 2012’ye Türkiye’den katılan üç proje ödülle döndü. Emre Arolat Architects, ödülü, Cendere Vadisi’nde planladığı projeyle alırken, Suyabatmaz Demirel Mimarlık’ın iki projesi birinciliğe layık görülen eserler oldu.

Cendere’nin ekolojisi korundu
Mimar Emre Arolat’ın yönetimindeki Emre Arolat Architects’in (EAA) aldığı ödül, oldukça geniş bir sahayı kapsıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ‘kentsel dönüşüm projeleri’ çerçevesinde pilot bölge olarak seçilen Şişli ve Kâğıthane ilçelerini kaplayan Cendere Vadisi’ni planlayan Emre Arolat, geliştirdiği projeyle ‘En İyi Karma Kullanımlı Proje’ödülünü aldı. Koordinasyonu İstanbul Metropoliten Planlama Merkezi tarafından yürütülen proje kapsamında toplam alanı 350 hektar olan Cendere Vadisi’nde bulunan fabrikalar kaldırılıp yerine eğitim-bilişim ve teknoloji geliştiren merkezler kurulacak.
Arolat’ın planlaması, farklı işlevleri, vadinin var olan ekolojik koridor karakterini sürdürmek üzerine kurgulu. Ulaşım altyapısının da kurgulandığı projede dikkat çeken bir diğer nokta da bölgenin çevresindeki yüksek yapılaşma karşısında kent kimliğini sürdürecek yoğunlukta ama, az katlı ve yüksek blokların planlanmış olması. Proje, böylece vadinin ekolojik koridor karekterini koruyarak hava koridorunu da kesmemiş olacak. Bu arada EAA, MIPIM AR Future Project Awards 2011’de de ‘Varyap Merkez Alışveriş ve Kültür Merkezi’ ve ‘Zorlu Center’ projeleriyle ödül almıştı.

Halat fabrikasından ‘loft’a
Bu arada Suyabatmaz Demirel Mimarlık, MIPIM’den iki ödülle döndü. ‘Yüksek Yapılar’ kategorisinde birinciliği TAO Gayrimenkul için Ataşehir’de yer alan İstanbul Finans Merkezi’nde tasarladığı TAO Tower projesiyle kazandı. Demirel’in birincilik aldığı diğer proje ise, ‘Retrofit’ kategorisi oldu. İstanbul Göksu’daki Halat Fabrikası Loftları oldu. Ödüller, 7 Mart 2012’de Cannes’da düzenlenecek etkinlikle sahiplerine verilecek.

Haberin Devamı

Jose Mourinho liderlik sırrını anlatmaya geliyor


Dünyanın en büyük futbol takımlarından Real Madrid’in başarılı teknik direktörü Jose Mourinho, Türkiye’ye geliyor. Mourinho, başarılarının altında yatan liderlik anlayışını anlatmak üzere, Sinpaş GYO tarafından 27-28 Şubat 2012 tarihlerinde İstanbul ve Ankara’da düzenlenecek ‘Sürdürülebilir Başarı için Liderlik Konferansı’nın konuşmacısı olacak. Elde ettiği başarılarla kırılması zor bir rekora imza atan ve Sinpaş GYO’nun marka yüzü olan Jose Mourinho, başarısının sırrını 27 Şubat’ta İstanbul, 28 Şubat’ta ise Ankara’da yapılacak konferansta anlatacak.

Dünya başkanları konuk oldu
İlki 2009 yılında düzenlenen ‘Sürdürülebilir Başarı İçin Liderlik Konferansı’nın konukları ABD 42’nci Başkanı ve William J.Clinton Derneği Kurucusu Bill Clinton ve Almanya 7’nci Başbakanı Şansölye Gerhard Schröder olmuştu. 2004 -2005 ve 2005 -2006 sezonlarında Uluslararası Futbol Tarihi ve İstatistikleri Federasyonu tarafından dünyanın en iyi teknik direktörü seçilen Mourinho, şimdiye kadar çalıştırdığı futbol takımlarıyla altı lig şampiyonluğu, dört kupa şampiyonluğu, üç Süper Kupa, iki lig kupası, bir UEFA Kupası, iki UEFA Şampiyonlar Ligi kupası kazandı.

Sevgili aşkına 26 bin liralık indirim yaptı

Haberin Devamı

Kuzu Grup, Spradon Vadi projesi için düzenlediği kampanyalarına bir yenisini ekledi. Açıklamaya göre Sevgililer Günü için 10 -14 Şubat tarihleri arasında geçerli olacak kampanyayla taksitlerde indirim yapılıyor. Normalde 140 bin liralık bir eve 120 ay sabit olarak 1.580 lira ödenmesi gerekirken, kampanyayla miktar, 1.359 liraya düşüyor. Bu sayede konut alanlar toplamda 26 bin lira az ödüyor. Ayrıca yüzde 14 ve yüzde 25 indirim fırsatı sunuluyor. Böylece 1+1 dairelere 131 bin, 2+1 dairelere ise 210 bin liradan başlayan fiyatlarla sahip olunabiliyor. Kuzu Grup ve Emlak Konut GYO ile birlikte Bahçeşehir’de yapılan ve 1.037 konut olarak planlanan proje, Ocak 2014’te teslim edilecek.

Haberin Devamı

Büyük ailelerin kalbini geniş daireyle fethetti

Haberin Devamı

Beylikdüzü’ndeki Saklıhan Konakları, 140 metrekareden 310 metrekareye kadar çıkan geniş daireleriyle kalabalık ailelere hitap ediyor. Yapımcı firma Saklıhan İnşaat tarafından yapılan açıklamaya göre 2+1, 3+1, 4+1 ve dubleks dairelerin bulunduğu projedeki büyük metrekareli daireler kalabalık aileler tarafından genellikle oturum amaçlı alınıyor. Aralık 2012’de bitirilip teslim edilecek olan projede 288 daire ve 34 mağaza bulunuyor. Metrekare satış fiyatının 2.400 liradan başladığı Saklıhan Konakları’ndaki dairelerde, ankastre mutfak ve klima standart olarak veriliyor. Örnek dairelerin tamamlandığı projeden ev almak isteyenlere yüzde 30 peşinle 36 ay sıfır faiz de yapılıyor.



Bina tasarrufu için yalıtım yeterli değil

TOBB İklimlendirme Sektörü Meclis Başkanı Zeki Poyraz, enerji etkin yapı tasarımının sadece yalıtımdan ibaret olmadığını belirterek, doğru montaj ve işletmeyi de bir o kadar gerekli unsurlar olarak gösterdi. “Doğru sistem tasarımı, doğru ürün seçimi, doğru montaj ve işletme gerekli” diye konuşan Poyraz, şöyle devam etti: “Bir binanın mimari ve mekanik dizaynı yapılırken program arka planda çalışıyor olmalı, aktif ve pasif mimari sistemlerin, yalıtım malzemelerinin, doğal ısıtma, doğal havalandırma ve doğal aydınlatma tekniklerinin, yenilenebilir enerjilerin yapıya etkisi anında tasarımcı tarafından izlenebilmeli.”