Ekonomi Avrupa’nın sanal falına bakacak

Avrupa’nın sanal falına bakacak

12.11.2018 - 08:30 | Son Güncellenme:

Kahve falını sanala taşıyan Sertaç Taşdelen, Avrupa’nın da falına bakacak. Yapay zeka kullanan Faladdin’e farklı dil seçenekleri ekleyerek Yunanistan ve Doğu Avrupa’ya açıyor.

Avrupa’nın sanal falına bakacak

Türkiye’de önemli bir eğlence aracı olan kahve falını sanala taşıyan girişimci Sertaç Taşdelen, bu alanda başarı hikayesi yazıyor. Faladdin mobil uygulamasıyla kısa sürede 14 milyon kullanıcıya ulaşırken, Türkiye’den çıkarak tüm dünyaya yayılmak için de kolları sıvadı.

Binnaz Abla mobil uygulamasıyla gerçek falcılara, Faladdin ile ise yapay zeka tabanlı algoritmalara günde gelen milyonlarca falı baktırıyor.

Sertaç Taşdelen’in bu alana girme hikayesi de bir hayli ilginç. Bilkent Üniversitesi’nde İşletme eğitimi aldı. Bir süre yurtdışında global firmalarda çalıştı. Bu sırada eczacı olan annesi onu ziyaretlerinde arkadaşlarına fal bakmaya başladı. Dubai’den Singapur’a çalışmak için giderken ‘arkadaşlarının artık bize kime fal bakacak’ demesi üzerine içtikleri kahvenin fotosunu annesine atarak ufak çaplı fal baktırmaya başladı.

Annesinin hobisiydi

Böylece bu alanda sanal bir uygulama geliştirme fikri doğdu. Yazılım tarafında Kaya Diker ile ortak oldu. Bir süre profesyonel hayatla beraber bu girişimi sürdürdü. 2012 tarihinde ise işini bırakıp tamamen bu alana odaklandı. Binnaz Abla’da şu anda 550 kişi canlı olarak fal bakıyor.

Sertaç Taşdelen, Faladdin’i 2017 yılında kurduklarını hiç pazarlama yapmadan uygulamanın kısa sürede 10 milyon kullanıcıya ulaştığını söyledi. 2018 yılı sonu itibariyle ise 14 milyon kullanıcıları olduğunu dile getiren Taşdelen, “Günde 1 milyon kişiye yapay zekayla fal bakıyoruz. Hindistan, Amerika ve Ortadoğu ülkelerinden de kullanan var. İngilizce ve Arapça dil seçeneği sunuyoruz. Fas, Irak, Mısır, Tunus, Cezayir gibi Arapça konuşan bütün ülkelerde kullanıcısı bulunuyor. Pakistan, Endonezya ve Avustralya gibi ülkelerde de testler yapıyoruz. Yunanistan ve Doğu Avrupa’ya açılma planlarımız var. Ama buralarda kahve falı değil tarot seçeneği var. Faladdin yakında Yunanistan ve Doğu Avrupa ülkelerine açılabilir” dedi.

Avrupa’nın sanal falına bakacak

En büyük ‘çıkış’ için çalışıyor

Sertaç Taşdelen, şu ana kadar hiç yatırım almadıklarını da dile getirerek, şunları söyledi: “Özellikle yatırım almadım, çok teklif geldi. Bize göre şirketi başarıya götüren ortaklar ve profesyonel yönetimdir. Bizce yatırım almak bir girişimci ya da şirket için başarı kriteri sayılmamalı.

Bir şirket kar yapmakla yükümlüdür. Biz bu konuda herhangi bir yatırımcının parasını alıp büyük başarı olarak göstermiyoruz. Yaptığımız işi sürdürülebilir değer ve etki yaratır hale getiriyoruz. Doğrusunu da yaptık 8 yıl oldu, şirket sürdürülebilir durumda.

Şu anda 50’ye yakın kişiden oluşuyoruz. Bu saatten sonra da alacağımız yatırım bizi bu potadan çıkartıp dünya ligine sokmalı. Daha büyük değerlemelerle sayılı startup’lardan biri olarak Türkiye’den gerçekleşen en büyük exit olmak istiyoruz. Üç yıl içinde bunu gerçekleştirme isteğindeyiz.”

Global oyuncu olmak istiyor

Taşdelen, vizyonunu da büyük tutuyor. Türkiye’den çıkan kahve falı uygulamasından çok, farklı dil seçenekleri olan uluslararası bir uygulama olmak için çalışıyor. Kendisini fal şirketi olarak değil bir teknoloji ve yapay zeka şirketi olarak görüyor.

Sertaç Taşdelen, “Uygulamanın daha büyük yerlere gelmesi için global bir şirket haline dönüşmek istiyoruz. Yabancı ortaklıklarla daha büyük olabiliriz. Sahip olacağımız finansal kaynaklarla ülkenin teknolojik vizyonunu değiştirerek, gençlere ilham verebilecek bir girşimcilik hikayesi yazmak istiyoruz” ifadelerini kullandı. Binnaz Abla ve Faladdin tek bir fincanla, Taşdelen’in annesinin fal hobisiyle başlayan bir girişimden şu anda yüzlerce kişiyi istihdam sağlayan bir startup’a dönüştü. Taşdelen daha işin başında olduklarını da kaydederek, çok çalıştıklarını ve daha fazla şey yapmak istediklerini vurguladı. Günde 1 milyon fal bakıyorlar.