Ekonomi Avrupa’ya Karsan ‘jest’i

Avrupa’ya Karsan ‘jest’i

17.10.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

İsveçli Volvo bünyesindeki Renault Trucks ile 6 yıllık üretim sözleşmesi sona eren Karsan, buradan doğan boşluğu farklı projelerle doldurmak için harekete geçti

Avrupa’ya Karsan ‘jest’i

Kendi markası altında ürün geliştirmeye hız veren Karsan, bu kapsamda üretmeye başladığı “Jest” minibüsünün yanına iki yeni midibüs ekledi.
Karsan, Jest’i Avrupa’ya açmak ve yeni ürünlerini tanıtmak amacıyla Belçika’da düzenlenen Busworld Fuarı’na katılırken, aynı fuarda İtalyan BredaMenarinibus adına Bursa’da ürettiği otobüsü de tanıtacak.
Çok markalı üretim yapan Karsan, PSA, Hyundai, BredaMenarinibus gibi markalarla yoluna devam ederken, geçtiğimiz haftalarda Renault Trucks ile sözleşmesinin sona erdiğini açıklamıştı. Bu yıl İstanbul Belediyesi’nin siparişleriyle otobüs üretiminde hareketlilik yaşayan Karsan, aynı zamanda Hyundai ile üreteceği kamyon serisinin de hazırlıklarını sürdürüyor.

Yeni ürünler yolda
Ancak Karsan, kendi markasını taşıyan ürünlere de hayli ağırlık vermiş görünüyor. Nitekim, bir yandan New York için hazırladığı ancak ihalede kaybettikten sonra bağımsız bir proje haline getirdiği V1’in çalışmalarını sürdüren Karsan, diğer yandan da J10’un yerine tamamen sıfırdan geliştirdiği Jest adını taşıyan minibüsü üretmeye başlamıştı.
Karsan, Jest’i iç pazara sürdükten sonra Avrupa pazarı için de hazırlarken, sessiz sedasız iki de yeni midibüs modeli geliştirdi.
Jest ile birlikte yeni nesil bir ticari araç yelpazesi yaratmak üzere yola çıkan Karsan, bu amaçla “CXL” ve “MPXL” kod adlarını taşıyan iki adet midibüs, daha doğrusu küçük otobüs hazırladı. Alçak tabanlı, engelsiz erişimine sahip, 60 yolcu alabilen toplu taşıma midibüsü CXL’nin, 2014 yılının ilk çeyreğinde piyasaya sunulması planlanıyor.
MPXL ise henüz prototip aşamasında. 8.1 metrelik bu araç, 31 yolcu kapasitesine sahip ve turizm amaçlı kullanım için geliştirilmiş. Bu aracın piyasaya çıkış tarihi ise şimdilik belirtilmiyor.
Karsan’ın bu üç modeli de, fuar öncesinde düzenlenen ve farklı dallarda ödüllerin verildiği bir yarışma için, uzman yabancı gazetecilerin incelemesine de sunuldu.

Haberin Devamı

İtalyanları da temsil edecek
Üç modelini, Belçika’da düzenlenen dünyanın önemli otobüs etkinliklerinden Busworld Kortrijk fuarında Avrupalılara tanıtacak Karsan, aynı zamanda İtalyan ortağı adına Bursa’da ürettiği 18 metrelik körüklü otobüsü de burada ayrı bir standta sergileyecek.
Üretimin yanında İtalyan ortağı için bazı modellerin geliştirmesini de üstlenen ve mühendislik hizmeti veren Karsan, BredaMenarinibus adına bu fuarda ayrı bir stand kurmuş. Karsan, daha önce de BredaMenarinibus şirketinin, İtalya’nın Bologna kentinde kazandığı ihale için 2013 yılı sonuna kadar 14 adet doğalgazlı ve körüklü otobüs üreteceğini, bu otobüslerin yaklaşık 3.9 milyon euro tutarında olduğunu bildirmişti. Karsan Murahhas Azası Jan Nahum, daha önce yaptığı açıklamada Karsan’ın, kardeş şirket Hexagon aracılığıyla İtalyan ortaklarına araç geliştirdiğini, BredaMenarinibus’un kendi geliştirdikleri araçlarla Avrupa’da ihalelere girdiğini anlatmıştı. Belçika’daki fuara Karsan’ın yanı sıra Temsa, Otokar, Anadolu Isuzu gibi Türkiye’den markalar da katılıyor.