Ekonomi Avrupa'da 2 yıl bütçe fazlası veren tek ülke

Avrupa'da 2 yıl bütçe fazlası veren tek ülke

18.01.2012 - 11:47 | Son Güncellenme:

İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt, İsveç ekonomisinin son yıllarda çok iyi durumda olduğunu söylerken, Avrupa’da 2010 ve 2011 yılları içinde bütçe fazlası veren tek ülkenin İsveç olduğunu öne sürdü.

Avrupada 2 yıl bütçe fazlası veren tek ülke

İsveç televizyonuna konuşan Başbakan Reinfedlt, birçok Avrupa ülkesi bütçe açığı verirken, İsveç’in çok bir mali politika izlediğini ve bunun sonucunda da geçen yıl 68 milyar İsveç kronu (7.6 milyar avro) fazla verdiğini kaydetti. Aynı dönemde Avrupa’da birçok ülkenin açık verdiğini söyleyen Reinfeldt, ülkede izlenen ekonomik politikalar açısından bu durumun İsveç ekonomisi için önemli bir veri olduğuna işaret etti. OECD Kasım 2011 verilerine bakıldığında da diğer ülkelerin dış borçlarında artış yaşanırken İsveç’in dış borçlarında azalma olduğu gibi ihracatında da artış görüldüğünü kaydeden Reinfeldt, hükümetin 2010 ve 2011 yıllarında bütçesinin fazla verdiğini bildirdi.

Reinfeldt, 2010 yılında ekonomide yaşanan bazı olumsuzluklar olduğunu, bunun 2009 yılında dünyada yaşanan ekonomik krizin bir uzantısı olduğunu, ancak buna rağmen İsveç ekonomisi için çok olumsuz bir hava olmadığına değindi.

Bu arada Başbabakan Reinfeldt’in sözlerini eleştiren İsveç gazeteleri bugün yayınladıkları haberlerinde, Norveç ve Estonya’nın da ekonomilerinde 2010 ve 2011 yılları içinde bütçelerinin fazla verdiğine dikkat çekerek, bu konuda İsveç’in yalnız olmadığını bildiren yazılar yayınladı.