Ekonomi Avrupalı 'Ağabey kozu' tatmin etmedi

Avrupalı 'Ağabey kozu' tatmin etmedi

08.03.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

33 Avrupa ülkesinden bin 200 oda ve 14 milyon şirketi temsil eden Eurochambers'ın Başkanı Antoni Negre, Türkiye'nin AB'ye karşı kullandığı 'biz Orta Asya ülkeleriyle aranızda köprüyüz' tezine karşı 'Türkiye laf değil iş üretmeli'yanıtını verdi. Ve 'yüzde 80'e varan enflasyonla AB üyeliği imkansız' dedi

Avrupalı Ağabey kozu tatmin etmedi

TOBB'un evsahipliğinde dün İstanbul'da yapılan Avrupa Odalar Birliği (Eurochambers) toplantısında, Türk heyeti sık sık Türkiye'nin Avrupa için siyasi ve ekonomik önemini vurgulasa da AB üyesi ülkelerin işadamlarını ikna edemedi.
Konuyla ilgili olarak Milliyet'e konuşan Eurochambers Başkanı Antoni Negre, Türkiye'nin "AB düşünü" gerçekleştirebilmesi için ekonomik ve siyasal yapısını birliğin istediği yönde değiştirmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye'nin düşük kalkınma hızı, yüksek enflasyon, kayıtdışı ekonomi gibi sorunlarla boğuştuğunu üstelik demokrasi tecrübesinin de eksik olduğunu anlatan Negre, "Türk hükümeti önce ekonomiyi sonra demokrasiyi düzeltmek için istikrarlı bir programa hemen başlamazsa herşey çıkmaza girer" dedi.

Türk özel sektörünün, istikrarlı bir politik ve ekonomik yapıyı sağlaması için hükümete baskı yapması gerektiğini vurgulayan Negre şöyle devam etti; "Türk siyasetçileri şunu anlamalı; ekonominiz AB ülkelerininki ile aynı seviyeye gelmedikçe Türkiye'nin AB üyeliği imkansız. Kısa sürede siyasi ve ekonomik dengelerin sağlanması lazım."
Yüzde 80'lere varan enflasyon oranını "korkunç" olarak niteleyen Negre, Türkiye'nin çözümlenmesi gereken diğer sorunlarının yüksek dış ve iç borç olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin çok sıkı çalışmak şartı ile 5 - 6 yıl içinde bu sorunları çözebileceğine inandığını kaydeden Negre, ülkesi İspanya'nın AB'ye üye olduğu tarihte yüzde 22 civarında bir enflasyona sahip olduğunu sıkı bir istikrar programı ile bu oranın yüzde 3'e düşürüldüğünü anlattı.
Türkiye'nin uzun bir süredir iş değil laf üretmekle zaman kaybettiğini vurgulayan Negre, "Türkiye'nin altyapı sorunu yok" diyen yetkililere atıfta bulunarak "Yüzde 80 enflasyonla hangi altyapıdan bahsediyorsunuz" diye konuştu.
Negre, AB üyeliğinin öncelikle ticari bir iş olduğunu, eğer ekonomik dengeler müsaitse hiçbir politik önyargının Türkiye'nin AB üyeliğine engel olamayacağını söyledi.

EUROCHAMBERS ortak üyeler toplantısında konuşan TOBB Başkanı Fuat Miras, Türkiye'nin coğrafi konumu, uluslararası ilişkileri, ekonomik altyapısı ile dünyanın hızla gelişen ülkeleri arasında bulunduğunu söyledi. Miras, "Türk iş dünyası olarak AB'nin genişlemesinde Türkiye aday ülkeler arasında yeralmasını bekliyoruz" dedi. İKV Başkanı Meral Gezgin Eriş ise Türk ekonomisinin hakettiği mali yardımları almadan Gümrük Birliği'nde rekabet edebildiğini ifade etti. Eriş,"Türkiye Avrupa uygarlığında vardır ve yıllardır bölge barışına yaptığı katkıların karşılığını almalıdır."