Ekonomi Avusturya PKK’lıyı Türkiye’ye iade etmedi, gerekçesini de paylaşmadı

Avusturya PKK’lıyı Türkiye’ye iade etmedi, gerekçesini de paylaşmadı

04.12.2009 - 12:50 | Son Güncellenme:

.

Avusturya PKK’lıyı Türkiye’ye iade etmedi, gerekçesini de paylaşmadı

IMF’nin Avrupa’da kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanıyla mücadele çalışmalarını incelediği bir raporunda, Avusturya’nın Türkiye’nin istediği bir PKK’lıyı iade etmediği, iade etmeme gerekçesini de raporu yazanlarla paylaşmadığı belirtildi.
IMF’nin “Avusturya: Kara Para Aklama ve Terörizm Finansmanıyla Mücadele Üzerine Ayrıntılı Değerlendirme Raporu” başlıklı çalışmasında, ülkede bu alandaki genel durum ele alındı. Avusturya’nın terörizmin finansmanı sorunuyla diğer Avrupa ülkelerinden daha az karşılaştığı belirtilen raporda, 2007 yılında beş kişinin El Kaide, üç kişinin ise aşırı sağ terör bağlantılı suçlar dolayısıyla tutuklandığı, belirtildi. 2008’de El Kaideci bir karı kocanın Avusturya hükümetini tehdit etmek suçundan mahkûm edildiği belirtilen raporda şöyle denildi:
“Avusturya’nın, Kürt kökenliler dâhil bir dizi azınlığa ev sahipliği yaptığı konusuna da dikkat çekmek gerekir. Bu bağlamda AB ve ABD tarafından isimlendirilmiş terörist grubun bazı üyelerinin, Avusturya’da 2007 yılında kaldıkları saptanmıştır. Yetkililer, diğer birkaç AB üye devletinde oldu gibi, Kürt toplumunun çok küçük bir kısmının terörist amaçla para topladığını varsaymakta fakat şu anda bu varsayımı onaylayacak kullanılabilir bir kanıta sahip bulunmamaktadırlar. Ayrıca, terörizmin finansmanı teknik ve eğilimlerinin, terör-finansmanı karşıtı önlemlerin yürürlüğe konmasından sonra nasıl değişmiş olduğuna ilişkin bilgi de bulunmamaktadır.”

Haberin Devamı

SUÇLUYU İADE ETMEDİ, ADLİ SÜREÇLERDEN KURTULMASINI SAĞLADI
Raporun “İade Gerektirebilecek Suçlar İtibarıyla Para Aklama ve Teröristlerin Finansmanı” ve “Denetleme, Uluslar arası İşbirliği” başlıklı bölümlerinde ise Avusturya’nın Türkiye’nin istediği teröristleri iade etmeme gerekçesini açıklaması şöyle anlatıldı:
“Anlatıma dayalı bir kanıt, Avusturya’nın Türk vatandaşı, PKK üyesi ve İnterpol’ün hakkında tutuklama müzekkeresi çıkardığı Rıza Altun’un iade edilmesi konusunda işbirliğini reddettiğini, böylece Rıza Altun’un adli süreçlerden kurtulmasını mümkün kıldığını göstermektedir. Türkiye, AGİT gibi diğer uluslar arası kuruluşlara yaptığı şikâyet başvuruları yanında, 24 Temmuz 2007 tarihinde, Birleşmiş Milletler Terörizm İle Mücadele Komitesi Başkanına bir mektupla başvurarak Avusturya hakkında şikâyette bulundu. Avusturya’nın ret gerekçeleri bu raporda değerlendirmeyi yapanlarla paylaşılmamıştır.”
Kimi Avrupa ülkelerinin yakaladıkları suçluları Türkiye’ye iade etmeme gerekçelerinin başında, Türkiye’deki soruşturma-kovuşturma uygulamalarının gözaltı, tutuklu haklarına uygun yürütülmemesi, bunun adil yargılama önünde engel oluşturması geliyordu. Ceza Muhakemeleri Yasası ve Türk Ceza Yasası değişiklikleriyle adil yargılama yönünde adımlar atılmasına karşın, Türkiye’deki yargı sürecinin hukukun üstünlüğü ve “kanun yolu” gibi ilkelere uygun yürütülmesine ilişkin uyarılar AB’de, başta son İlerleme Raporu olmak üzere çeşitli zeminlerde hala dile getiriliyor. (ANKA)