Ekonomi Azeri gazında Türklerin borusu ötecek!

Azeri gazında Türklerin borusu ötecek!

15.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Azerbaycan’dan İtalya’ya kadar uzanacak olan TANAP boru hattı projesinin 1.520 kilometrelik bölümünü Türk şirketler üstlenecek. Türkiye’de 21 farklı şehirden geçecek ‘hat’ta kullanılacak boruların yüzde 80’ini Türk şirketleri üretecek

Azeri gazında Türklerin borusu ötecek

TANAP ana hat boruları alım sözleşmeleri, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katıldığı törenle imzalandı. Hattın Türkiye ile Yunanistan arasındaki dostluğu pekiştireceğini vurgulayan Davutoğlu, “Enerji rekabetleri yerine enerji işbirlikleri kurmaya kararlıyız” dedi. Türkiye’den de 21 ilden geçecek olan TANAP’ın 1520 kilometrelik bölümünü yapacak olan Türk şirketler, Anadolu yarımadası boyunca boru yapıp projeye vermiş olacak.
Davutoğlu, imza töreninde yaptığı konuşmada, TANAP’ın aynı zamanda büyük bir barış projesi olduğunu vurgulayarak, “İpekyolu’nun nasıl bir barış hattı oluşturduğunu hepimiz biliriz. Şimdi de enerji yolu aynı barış hattını kuracak” dedi.

Dostluklar pekişecek
Davutoğlu, rağırlıklı olarak Rus gazına mahkum olan Avrupa ülkelerini işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Türkiye ile Yunanistan arasındaki dostluk pekişecektir. Coğrafyaları uzak bile olsa Arnavutluk ve Azerbaycan ortak bir potada, aynı stratejik hedefe bakacaktır. İtalya ve Avrupa ülkeleri bu imkanla tek bir enerji arzına bağlı olmadıklarını görecekler. Attığımız bu adımlarla 21’inci yüzyılı enerji üzerinden barış yüzyılı yapmaya kararlıyız. Enerji rekabetleri yerine enerji işbirlikleri kurmaya kararlıyız.”

Yüzde 80’i Türklerde
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da “18 firma farklı ülkelerden katılmışlardı, bu ihalede büyük bir performans göstererek boru hattının en az yüzde 80’ini Türkiye’deki sanayiciler almış oldular. Türkiye’de 21 ilden geçecek olan TANAP’ın şu anda önemli bir dönüm noktalarından birini yaşıyoruz” diye konuştu.

Vergi ve taşıma geliri
SOCAR ve TANAP Yönetim Kurulu Başkanı Rövnag Abdullayev de, “TANAP projesi sayesinde Türkiye’nin doğu-batı enerji koridoru olması, upstream pozisyonunun güçlenmesi, vergi gelirleri, taşıma ve portföy gelirleri, 15-20 bin kişiye yeni iş imkanlarının yaratılması, Türk boru üretimi ve boru inşaatı sektörünün gelişmesi ve dünyada TANAP projesi referansı ile yeni işler alarak kazanacağı faydaları özellikle belirtmemiz gerekir” dedi.
Konuşmaların ardından Abdullayev ile Baosteel Europe GmbH, Borusan-Noksel-Erciyas konsorsiyumu, Tosçelik AŞ, Ümran Çelik-Emek Boru A.Ş. konsorsiyumu yetkilileri sözleşmeye imza attı.

Haberin Devamı

Dev projede ‘boru’ ihalesi tamamlandı
Başbakan Ahmet Davutoğlu (ortada), Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız (soldan ikinci), Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci (en sağda), Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli (en solda) ile TANAP Yönetim Kurulu Başkanı ve SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev'in de (sağdan ikinci) katıldığı Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı’ndaki (TANAP) boruların alım sözleşmelerinin imza töreni dün Ankara’da gerçekleştirildi.

Azeri gazında Türklerin borusu ötecek

Anadolu uzunluğunda boru
1900 km uzunluğundaki Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nde (TANAP) kullanılacak yaklaşık 1.2 milyon ton çelik boru alımının yüzde 80’ini Türkiye’deki sanayiciler aldı. Böylece, Türkiye’den de 21 ilden geçecek olan TANAP’ın 1520 kilometrelik bölümünü Türk şirketlerin olduğu konsorsiyumlar yapacak.
Bu uzunluk Türkiye’nin 1650 metrelik doğu-batı uzunluğuna yakın.

Haberin Devamı

Azeri gazında Türklerin borusu ötecek

420 milyon dolarlık iş aldılar
TANAP’ta 1 milyon 200 bin tonluk işin yaklaşık üçte birine denk gelen 400 bin tonluk bölümünü tek başına Tosçelik yapacak. Borusan-Mannesmann, Erciyas Boru ve Noksel Boru’nun oluşturduğu üçlü konsorsiyum yaklaşık 300 bin tonluk kısmını, Ümran Boru ve Emek Boru’nun oluşturduğu grup da 200 bin tonluk kısmını yapacak.
Borusan’ın yer aldığı konsorsiyumun kazandığı 300 bin tonluk boru ihalesi bedelinin 420 milyon dolar olduğu öğrenildi. Hatta döşenecek boruların yaklaşık 1350 kilometresi 56 inç, kalan 450 kilometresi 48 inç çapında olacak. TANAP’ta SOCAR’ın yüzde 58, BOTAŞ’ın yüzde 30 ve BP’nin yüzde 12 payı bulunuyor.
Müteahhitlik danışmanlığının Avustralyalı Worley Parsons LTD’ye verildiği projenin kompresör ve ölçüm istasyonları inşaatı için de Türk firmalar istekli.