Ekonomi B tipi fonlar yine gözde

B tipi fonlar yine gözde

26.12.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

B tipi fonlar yine gözde

B tipi fonlar yine gözde





Bu hafta yüzde 58 - 59 seviyesine yükselen bono faizleri 2003 yılı için hedeflenen yüzde 20’lik enflasyona paralel yüzde 30 reel faize işaret ediyor.
Enflasyonda dış ve iç koşullarda yaşanacak şokların etkisiyle bir sapma yaşanabilir. Ancak 5 puanlık bir sapma durumunda dahi faizde reel getiri imkânı yüzde 25’lerin üzerinde görünüyor.

Yüzde 46 kazandırdı
Portföylerinde yüksek oranda Hazine bonosu, devlet tahviline yatırım yapan B tipi fonların tıpkı 2002 yılında olduğu gibi, yeni yılda da yatırımcısını memnun etmesi bekleniyor.
Yılbaşından bu yana B tipi fonlar yatırımcısına yaklaşık yüzde 46 getiri sağladı. Fon kategorileri bazında en yüksek getiri B tipi tahvil bono fonlarında gerçekleşti. B tipi değişken fonlarda yüksek getirisiyle ön plana çıktı. Yatırımcının nakit yönetimi aracı olan likit fonlar ise yine yüzde 45’lere yakın bir getiriyle yatırımcısını sevindirdi.

A tipi fonlar ise 2002 yılında İstanbul Borsası’nda yaşanan düşüş paralelinde yatırımcıya iyi bir getiri sağlayamadı. Ancak A tipi fonların ortak özelliği İMKB’nin getirisinin üzerinde bir performans göstermeleri oldu. 2003 yılında piyasada yaşanan genel tedirginliğin ortadan kalkması paralelinde İMKB’de de olumlu bir trend beklenebilir. Endeks şu anda 10.883 (0.65) sent seviyesinde bulunuyor. Piyasada varolan tedirginliğin ortadan kalkmasıyla yeni yılda borsada 1 dolar seviyeleri yakalanabilir. Bu da dolar bazında reel yüzde 51’lik bir getiriyi ifade ediyor. Dolayısıyla risk alabilen, borsaya alışkın yatırımcı için,
A tipi fonlar önemli bir getiri potansiyeli taşıyor.

Salı günü tansiyonu yükselen piyasalar dün sakinleşti. Merkez Bankası’nın (MB) önceki gün dövize yaptığı müdahalenin faizleri de etkilediği gözlendi. Faiz 2 puanlık düşüşle yüzde 57’ye geriledi.
Dolar, MB’nin müdahalesinin ardından, Noel tatili nedeniyle yurdışı piyasaların kapalı olmasının etkisiyle de sakin bir gün geçirdi. Bugün valorlü işlemlerde dolar 37 bin lira gevşeyerek, 1 milyon 640 binli seviyelere geriledi.

Tepki alımı geldi
Önceki gün yaşanan asıl tedirginlik, piyasadaki bozulmanın geçicilikten çıkıp trend haline dönüşme korkusuydu. Piyasadaki gevşemeye karşın, tedirginlik devam ediyor. Dünkü alımlar tepki alımları olarak algılanabilir.
Irak’a olası operasyon korkusuyla sert düşüş yaşayan borsa, Petrol Ofisi’nin İş Doğan Yatırımları ile birleşmesine SPK’nın şartlı onay vermesiyle özellikle Doğan Grubu ve İş Bankası hisselerinde yaşanan alımlarla günü yüzde 436 puanlık yükselişle, 10.883’den kapattı.
Yapı Kredi Bankası başta olmak üzere diğer İMKB - 30 hisseleri de borsadaki bu moralle birlikte gelen alımlarda endeksin yükselmesinde etkili oldu. 10.800 direncinin üstünde kapanan endeksin, bugün 11.000 bin psikolojik sınırını aşmaya çalışması beklenebilir.

Paranın güvenli adresi
Dünyada yatırım fonları - Avustralya (5)




Haziran 2002 itibari ile 392.6 milyar Amerikan doları milli gelire sahip olan Avustralya’da, yatırım fonlarının toplam büyüklüğü 363.4 milyar Amerikan dolarına ulaştı. Yatırım fonlarının toplam büyüklüğünün milli gelire oranı yüzde 92.6 gibi yüksek bir seviyede.
2000 yılı sonunda 342 milyar Amerikan doları olan Avustralya yatırım fonlarının toplam büyüklüğü, 2001 yılında 334 milyar Amerikan dolarına geriledikten sonra, 2002 yılında artış gösterdi. Avustralya 363.4 milyar Amerikan doları fon büyüklüğü ile dünyadaki en büyük beşinci fon endüstrisine sahip ülke.
19.4 milyon insanın yaşadığı Avustralya’da, yaklaşık 9 milyon tasarrufçu birikimlerini yatırım fonlarında değerlendiriyor. Yatırım fonu sahiplerinin toplam nüfusa oranı ise yüzde 46.4.
Haziran 2002 itibari ile yatırım fonlarının dağılımına baktığımızda, hisse fonlarının en büyük yatırım fonu grubunu oluşturduğunu görüyoruz. Hisse fonlarının toplam yatırım fonları içerisindeki payı yüzde 35.3. Hisse fonlarını, yüzde 34.1 ile diğer fonlar, yüzde 20.7 ile para piyasası fonları, ve yüzde 9.8 ile tahvil fonları takip ediyor.

Global araçlar
Avustralyalı portföy yöneticileri artan oranda yurtdışı finansal enstürümanlara yatırım yapıyor. Geçmiş bir yıllık dönemde, ABD ve Avrupa borsalarının kötü performans göstermesi, bu trendin yavaşlamasına neden oldu.
Fon yöneticileri portföylerini çeşitlendirmek ve maksimum getiriye ulaşmak için yurtdışı finansal enstrümanlardan yararlanıyorlar. Yatırım fonları varlıklarının yaklaşık yüzde 20’si offshore varlıklarda değerlendiriliyor. Yatırım fonlarında değerlendirilen kaynakların yaklaşık yüzde 80’ni emeklilik fonları kaynakları oluşturuyor.

Katkı payı yükseldi
Bu durum emeklilik fonlarının yatırım fonları endüstrisi açısından önemini bir kez daha açıkca gösteriyor. Yatırım fonlarının gelişmesini sağlayan bir diğer unsur da işverenlerin çalışanlarının emeklilik hesaplarına yaptıkları kaktı payı ödemelerinin zaman içerisinde artırılması oldu.
Son 10 yıllık süreçte, işverenler tarafından yapılan katkı payı ödemeleri yüzde 3’ten yüzde 8’e yükseltildi. En son olarak Avustralya Hükümeti 1 Temmuz 2002’den itibaren işveren katkı payını yüzde 9’a yükseltti. Hükümet ayrıca yatırım fonlarından elde edilen gelirler lehine çeşitli vergi kolaylıkları getirdi. Bu kolaylıklar sonucunda Avustralya fon endüstrisi yaklaşık ülkenin GSMH’si kadar bir büyüklüğe erişti. Bu süreç bize, yatırım fonlarının gelişmesinde hükümetlerin oynayabileceği olumlu rolleri göstermektedir.


Veriler, Fonmarket işbirliğiyle hazırlanan Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği’nin (KYD) web sitesinden alınmış ve analiz edilmiştir.