Ekonomi Babacan:Enflasyon beklediğimizden de düşük çıkacak

Babacan:Enflasyon beklediğimizden de düşük çıkacak

12.02.2015 - 14:44 | Son Güncellenme:

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, petrol fiyatlarındaki düşüşle ilgili, "Türkiye için toplam etkisinin pozitif olacağını düşünüyoruz. Bu yıl enflasyonumuz beklediğimizden daha düşük çıkacak, cari açığımız planladığımızdan düşük olacak ve bunun büyümemize de bir miktar katkısı olacak" dedi.

Babacan:Enflasyon beklediğimizden de düşük çıkacak

TRT Haber'de katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Babacan, G20 ülkelerinin ortak kanaatinin petrol fiyatlarının düşmesinin küresel ekonomiye olumlu yansıyacağı yönünde olduğunu söyledi. Buna karşın düşüşün sonuçlarının ülkeden ülkeye farklılaştığını dile getiren Babacan, petrol fiyatlarındaki düşüşten sayıca daha fazla ülkenin yararlandığını ifade etti.

Haberin Devamı

Rusya ve İran gibi bütçelerini ağırlıklı olarak petrol gelirlerine bağlamış ülkelerin ise fiyatların düşmesinden olumsuz etkilendiğini anlatan Babacan, "Türkiye için toplam etkisinin pozitif olacağını düşünüyoruz. Bu yıl enflasyonumuz beklediğimizden daha düşük çıkacak, cari açığımız planladığımızdan düşük olacak ve bunun büyümemize de bir miktar katkısı olacak" diye konuştu.

Rusya'ya yönelik ihracatın ise iyi gitmeyebileceğini ve bu ülkeden gelen turist sayısında azalma görülebileceğini belirten Babacan, bütün bu gelişmelere karşın düşük petrol fiyatlarının Türkiye için iyi bir şey olduğunu vurguladı. Babacan, 2013 yılında 65 milyar dolar olan cari açığın 2014 yılını 46 milyar dolar seviyelerinde kapattığını anımsattı. Geçen yılki cari açık tutarında petrol fiyatlarının etkisinin pek görülmediğine işaret eden Babacan, "Doğalgaz fiyatları 6-9 ay sonradan geliyor. Petrol fiyatı düşse bile doğalgazın fiyatı 6-9 ay sonra düşüyor. Sonuçta bizim geçen yıl yüzde 5,6 gibi bir cari açığımız oldu. Bu yıl cari açığımızdaki düşmeyi daha yavaşlamış bir düşme olarak bekliyorduk ama petrol fiyatları 50 dolar civarında giderse cari açığımız beklediğimizden daha da düşük olabilir. Yani bu yıl petrol fiyatları bu seviyelerde giderse yüzde 4'lü rakamları konuşabiliriz" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Enflasyonda da benzer bir tablonun yaşanabileceğini belirten Babacan, bu yıl yüzde 6 küsur seviyelerinde öngörülen enflasyonda, petrol fiyatlarının mevcut seviyelerinde seyretmesi durumunda, yüzde 5'li rakamların görülebileceğini kaydetti.

"OVP hedeflerinin çoğunu yapmış durumdayız"

Geçen yılın ekim ayında açıklanan Orta Vadeli Programda (OVP) enflasyonu düşürmek, cari açığı azaltmak ve Türkiye'nin büyüme potansiyelini yükseltmek olmak üzere 3 öncelik belirlediklerini hatırlatan Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Enflasyonu düşürme konusunda, petrol fiyatlarının da yardımıyla çok şükür gayet iyi bir noktaya geldik. Cari açığı düşürme konusunda, gelişmeler beklediğimizden de iyi oluyor. Potansiyel büyümeyi yükseltmek için de Başbakanımızın açıkladığı 25 tane dönüşüm programı var. Bu programların nihai hedefi Türkiye'nin potansiyel büyümesini artırmak. Dolayısıyla ekim ayında açıkladığımız hedeflerin ve bu hedeflere ulaşılabilmesi için yapılması gerekenlerin aslında çoğunu yapmış durumdayız. Şunu da rahatlıkla ifade edebilirim ki 2015 yılı inşallah her açıdan 2014 yılına göre daha iyi bir yıl olacak."

Haberin Devamı

Vatandaşların petrol fiyatlarının düşmesine karşın benzin fiyatlarının neden düşmediğine ilişkin sorularının aktarılması üzerine Babacan, benzin fiyatlarında indirim yapıldığını ancak sonrasında devreye kur etkisinin girdiğini söyledi. Ayrıca benzin ve motorin fiyatlarının içinde sabit bir vergi bulunduğuna dikkati çeken Babacan, "Dolayısıyla petrol fiyatının yükseldiği dönemlerde bu vergi nasıl yükselmiyor ise düştüğü dönemlerde de düşmüyor" dedi.

Dolar cinsinden petrol fiyatlarının yanı sıra kurun da önemli olduğunu belirten Babacan, petrol fiyatları sabit kalsa bile kur arttığında da benzin ve motorin fiyatlarının arttığını kaydetti.

Haberin Devamı

"AB ve Yunanistan birbirlerinin sabırlarını çok sınamamalı"

Avrupa ve ABD merkez bankalarının kararlarının konuşulduğu ve küresel ekonomide sıkıntı yaşandığı bir dönemde Türkiye ekonomisinin nasıl hareket edeceğine ilişkin bir soru üzerine Babacan, Türkiye'nin 2013 yılının ortasından başlayan ve bugüne kadar devam eden önemli bir sınav süreci yaşadığını dile getirdi. Babacan, gerek yurtiçindeki gerek Türkiye'nin civarındaki ülkelerde yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen, ekonomide geçen yıl yüzde 3'e yakın bir büyüme yakalanacağını ve Türkiye'nin, Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olacağını ifade etti. Türkiye'de çalışan sayısının geçen yıl 1 milyon 300 bin arttığını belirten Babacan, "Bu ne demek? Daha düşük büyüme oranlarında dahi eğer güven varsa, özel sektörümüz geleceğe güvenle bakıyor ise adam almaya devam ediyor" diye konuştu.

Yunanistan konusundaki gelişmeleri de izleyeceklerini bildiren Babacan, şunları kaydetti: "Yunanistan ile Türkiye arasındaki ticaret çok sınırlıdır. Türkiye ve Yunanistan yakın komşu olmalarına rağmen ekonomileri oldukça izoledir. Yani Yunanistan'da olacak bir problemin doğrudan Türkiye üzerinde olumsuz bir etkisi olmaz ama Yunanistan eğer Avrupa'yı sarsarsa, o zaman Avrupa'daki olumsuz tablo, bizim ihracatımızı ya da Avrupa'dan Türkiye'ye gelecek finansı olumsuz etkileyebilir. Biz daha çok Avrupa'nın tümü üzerindeki etkilerine bakıyoruz, hazırlıklarımızı ona göre yapıyoruz. Çünkü, açıkçası bu süreç çok iyi işlemiyor. Mutabakata varırlar mı varamazlar mı? Ben çok emin değilim. Çünkü yeni ve çok farklı görüşleri olan bir Yunanistan var ama pozisyonunu da olduğu gibi koruyan bir AB var. Yani birbirlerinin sabırlarını çok sınamamaları gerektiğini düşünüyorum. Bir an önce makulde buluşmalarını onlara tavsiye ediyorum."

Haberin Devamı

AB'yi; medeniyet, barış, ortak değerler ve idealler projesi olarak gördüklerine dikkati çeken Babacan, Yunanistan'da ciddi bir sorun başlar ise bunun demokrasi ve AB'nin bu zamana kadar oluşturduğu değerler adına da kayıp olacağını dile getirdi.

Kamudaki taşeron işçilerin durumu

Kamu sektöründeki taşeron işçiler konusunda seçim öncesi bir adım atılıp atılmayacağının sorulması üzerine Babacan, hem kamu hem de özel sektörde çalışan taşeron işçi konusunun Türkiye'nin önemli problemleri arasında yer aldığını belirtti. Problemlerin analizini iyi yaptıklarını anlatan Babacan, hak ihlalleri bulunduğunu, bununla ilgili bütün bakanlarla defalarca toplantılar yaptıklarını ifade etti. Gelecek aylarda bir sonuca ulaşılmasını ümit ettiğini kaydeden Babacan, "Seçimden önce yetişir mi yetişmez mi bilemiyorum. Belki kısmen biten işler olabilir, seçim sonrasına kalanlar olabilir. Tarih konusunda bir şey diyemiyorum. En kısa zamanda bunu bitirmek istiyoruz, haksızlıkları, adaletsizlikleri bir an önce önlemek istiyoruz" diye konuştu.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın oturduğu lojmandan taşınmasına ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine Babacan, Başçı'nın çocuklarının okuluna yakın olmak adına taşındığını ve farklı bir anlam çıkarmamak gerektiğini sözlerine ekledi.