Ekonomi Bakan, 2B’deki tüm rakamlara itiraz etti

Bakan, 2B’deki tüm rakamlara itiraz etti

19.01.2011 - 01:51 | Son Güncellenme:

Bakan Eroğlu, 2B rakamlarına itiraz etti. 2B’nin Meclis tatile girmeden yasalaşacağını belirten Eroğlu, arazi büyüklüğü ve gelir beklentisi yönündeki açıklamaların doğru olmadığını savundu

Bakan, 2B’deki tüm rakamlara itiraz etti

2B arazilerinin satışına ilişkin yasa tasarısında yeni bir dönemece daha girildi. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, 2B arazilerinin satışına ilişkin yasa tasarısında hazırlıkların tamamlandığını belirterek, Bakanlar Kurulu’na sevk edileceğini bildirdi. Bakanlar Kurulu’nda ele alınan ve Meclis tatile girmeden yasalaşması öngörülen yasa çıktığı takdirde sonraki üç ay içerisinde başvurular alınacak.
2B arazilerinin satışına ilişkin yasa tasarısı ile ilgili hazırlıkların yapıldığını ve önümüzdeki günlerde kurula gelmesinin beklendiğini belirten Bakan Eroğlu, “Ama şu anda ne gün geleceğini bilemiyorum. Biz hazırlıklarımızı yaptık. Hükümete, Bakanlar Kurulu’na arz edeceğiz. Daha sonra Meclis’e intikal edecek.”

‘Para etmeyeceği bıraktık’
2B arazilerinin ifade edildiği gibi 500 bin hektar büyüklükte olmadığının altını çizen Bakan Eroğlu’nun verilerine göre, arazilerin toplamı en fazla 250 bin hektar. İstanbul, Antalya, Aydın, İzmir gibi kıymetli arazilerin olduğu yerlere öncelik tanıdıklarını belirten Bakan, “İç Anadolu’da belki para etmeyecek alanları daha sonraya bıraktık” dedi.
Öte yandan, arazilerin, 31 Aralık 1981 tarihinden önce orman vasfını tamamen kaybettiğini belirten Bakan Eroğlu, yöneltilen eleştirilerden birini, “Kanun orman vasfını tamamen kaybetmiş alanlarla ilgili. Bizim hükümetimizin herhangi bir müdahalesi yoktur” sözleriyle yanıtladı.
Bakan Eroğlu, 3 milyar liralık gelir beklentisini ise, “hayal ürünü” sözleriyle değerlendirdi. Öte yandan gelir rakamını açıklamak istemeyen Eroğlu, şöye konuştu:
“Şu anda gelir için bir şey söylemek mümkün değil. Kıymet takdiri yapılıyor. İlk kanun çıktıktan sonra müracaatlardan sonra ne kadar gelir ortaya çıkacağı o zaman belli olacak. Şu anda bir tahmin yapmak doğru değil. Parayla ilgilenmiyoruz.”

Haberin Devamı

2B’yi işadamı da sanatçısı da bekliyor
2B Yasası’nı bekleyen isimler arasında işadamından sanatçısına, siyasetçisinden çiftçisine kadar 150 bin isim olduğu ifade ediliyor. İstanbul’da 150 bin ismin sahip olduğu arazi büyüklüğü ise 70 bin parsel.
İşte o isimlerden birkaçı:

İsim Meslek

Tansu Çiller Eski başbakan
Hamza Yerlikaya Ak Parti Milletvekili
Ali Aytemiz İşadamı
Galip Öztürk İşadamı
Huncer Tunca İşadamı
Tuncay Kopuz İşadamı
Ahmet Kopuz İşadamı
Sultan Selim Kosif İşadamı
Fahri Kasırga Eski müsteşar
Tayyar Altıkulaç Eski Diy. İşleri Baş.
İsmail Türüt Türkücü
Halit Ergenç Oyuncu

İŞTE O RAKAMLAR
Antalya birinci

Türkiye’deki 2B arazisi 473 bin 419 hektar olarak açıklanmıştı. Ancak, bakana göre büyüklük en fazla, 250 bin hektar. Yapılan ilk açıklamalar doğrultusunda Türkiye’deki en büyük 2B arazisine sahip olan 10 şehrin rakamları yaklaşık olarak şöyle:

Haberin Devamı

Bakan, 2B’deki tüm rakamlara itiraz etti

3 milyar TL gelir
Yaklaşık 18 bin 233 hektarlık 2B arazisinin olduğu İstanbul’da en büyük yoğunluk Beykoz’da bulunuyor. Bakan’ın itiraz ettiği rakamlardan biri de İstanbul’dan elde edilecek gelir oldu. İstanbul’dan beklenen gelir, 3 milyar lira olarak ifade edilmişti. İstanbul’un birincisi Beykoz’u Şile ve Çatalca takip ediyor. İşte ilçeler ve onların 2B?arazileri...

Bakan, 2B’deki tüm rakamlara itiraz etti

Halep’in 180 milyon dolarlık ‘Tac’ını yapacak
Libya, Suudi Arabistan, Katar ve Türkmenistan’daki inşaat projeleriyle tanınan Rönesans İnşaat, Halep’te ‘Taj Halab’ ismindeki 180 milyon dolarlık karma bir projeye imza atacak. Taj Halab alışveriş merkezi, 3, 4 ve 5 yıldızlı oteller, ofis, kongre merkezi, sinemalar ve eğlence merkezleri başta olmak üzere sosyal donatılardan oluşuyor.
Rusya’da 1993 yılında kurulduktan sonra Ukrayna ve Türkiye’de gerçekleştirdiği projelerle adından söz ettirmeye başlayan Rönesans Libya, Suudi Arabistan, Katar ve Türkmenistan’ın da aralarında bulunduğu komşu ülkelerde birçok inşaat projesi gerçekleştirdi. Türk yatırımcılar için gelecek vaat eden bir piyasa konumuna gelen Suriye’yi de bu halkaya ekleyen firma, düzenlenecek törensonrasında Halep’in ‘en büyük karma inşaat projesi’ olarak ifade edilen Taj Halab için çalışmalara başlayacak.

Bu yatırımla işbirliği artar
Merkezi Şam’da bulunan Cham Holding’in iştiraki olan Bena Proporties işbirliğiyle gerçekleştirilecek Taj Halab’ın 180 bin metrekarelik alan üzerinde kurulması öngörülüyor. Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, Suriye’deki yatırımlarının Türkiye için çeşitli avantajlar sunduğunu belirterek, “Bugün tüm komşularımızla çok iyi düzeyde olan karşılıklı ilişkiler, bu tür yatırımların önünü açtı. 2008 yılından bu yana iş alanımızı komşu ülkeleri içine alacak şekilde genişletiyoruz” dedi. Ilıcak, Taj Halab’ın, Suriye’deki Türk yatırımlarının vitrinini oluşturacağına, yeni iş olanakları yaratacağına ve iki ülke işbirliğinin büyük bir ivme kazanarak artacağına inandığını dile getirdi.

Haberin Devamı

Bakan, 2B’deki tüm rakamlara itiraz etti

TOKİ, stadyumlar yapmasın suç mahalleri yaratmasın
GAD Mimarlık ofisinin kurucusu Mimar Gökhan Avcıoğlu, “TOKİ boyundan büyük işlere girişmeye başladı. Böyle gidecekse derhal lağvedilmeli, inşaat sektörüne zarar veriyor. TOKİ stadyum yapıyor, TOKİ’nin stadyumla ne alakası var” dedi.
Avcıoğlu’nun bir diğer eleştirisi de sosyal konutlara yönelik oldu. Avcıoğlu,”TOKİ’nin ürettiği bütün sosyal konutlar ileride suç bölgeleri olacak. Dağın başında 18 katlı binanın ne işi var. Kim bakımını yapacak o binaların? Sosyalleşme adına sesimizi çıkarmadık ama TOKİ artık aldı başını gidiyor. TOKİ’ye birisi ’dur’ demeli” dedi
Müteahhit ve belediyeleri de eleştiren Avcıoğlu, müteahhitlerin dünyanın hiçbir yerinde bu kadar fazla kâr etmediğini belirterek, zaten bugüne kadar güzel iş yapamamakla suçladığı müteahhitlerin işi yenilere bırakması gerektiğini öne sürdü. Avcıoğlu, belediyenin de işi olmayan şeyleri üstlendiğini belirtti.

Haberin Devamı

Kapalıçarşı’daki yenileme için 14.8 milyon liralık bütçe
Ciddi bir restorasyona ihtiyacı olan 550 yıllık Kapalıçarşı, İstanbul İl Özel İdaresi ve Fatih Belediyesi’nin işbirliğiyle yenilenenecek. 2009’un sonuna kadar restorasyonu ve renovasyonu tamamlanacak olan çarşının toplam 14 milyon 833 bin TL proje bedeli söz konusu. Projeye Anıtlar Kurulu’nun onayının ardından başlanacak. Altyapıdaki değişim paralelinde çarşıda hanlarayapılan eklentiler de temizlenecek.?Ayrıca, 1980’de değiştirilen kubbe yapısı da orijinal hale dönüştürülecek.

Bakan, 2B’deki tüm rakamlara itiraz etti

Haberin Devamı

1 milyon bina tespit edildi hepsi yıkılıyor
Dönüşüm Alanları Hakkında Kanun’un yürürlüğe girmesinden sonra Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) İstanbul’u yeniden inşa etmek için harekete geçtiğini belirten Emlak Konut GYO Yönetim Kurulu Üyesi Vedat Demiröz, bu kapsamda öncelikle deprem riski yüksek bölgelerdeki yapıların yıkılacağını ifade etti.
Buralara modern yaşamların planlandığına değinen Demiröz, “İstanbul’da bu vasıflarda 1 milyon 200 bin bina var. En az 1 milyonun yıkılması gerekli” dedi.
‘Kentsel Dönüşüm’ adı altında TOKİ tarafından İstanbul’un 14 ilçede 6 milyon 500 bin metrekare alanda dönüşüm ve yenileme çalışmalarının başlatıldığına değinen Demiröz, “Çalışmalar İBB ve ilçe belediyeleriyle birlikte başlatıldı. Yıkılacak bölgedekiler için kolaylaştırıcı tedbirler uygulandı” dedi.

Dönüşüm reçetesi:

1- İdare, bölge halkına hoşgörüyle yaklaşmalı, gerginlikten kaçınmalı. Sosyal sorumluluk duygusunu pekiştirecek çalışmalar yapılmalı.

2- Tarihi doku korunmalı ve tarihi dokuya uygun yapılar yapılmalı. Tarihi yapıların restorasyon ve yenileme projeleri sürdürülmeli.

3- Bölgeyi ranta dönüştürmek isteyenlere engel olunmalı.

Kredi büyümesinin yarısı iki şehirden
Karşılaştırma sitesi enuygun.com’un analizine göre, Eylül 2010 tarihi itibariyle bir önceki yıla göre konut kredisi hacmi Muğla hariç Türkiye’nin her tarafında yüzde 20’nin üzerinde artış gösterdi.
Türkiye’de konut kredisi hacminin yarısı İstanbul ve Ankara’da toplanırken, BDDK ‘ya göre Eylül 2010’da 55 milyar TL’ye ulaşan konut kredisi nin 20 milyar TL’sini İstanbul, 7.6 milyar TL’sini Ankara’da ve 4 milyar TL’sini ise İzmir kullandı.

Yüzde 15 büyüme için bakan onayı
Münih’teki Uluslararası İnşaat ve Yapı Malzemeleri Fuarı BAU 2011 için Almanya’da bulunan Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, inşaat sektöründe büyük gelişme yaşanmasının mümkün olabileceğini açıkladı. Demir,”Sektörde 2015’e kadar yüzde 15 büyüme gerçekleşemez değil” dedi.
Demir, Almanya Ulaştırma, İmar ve İskan Bakanı Peter Ramsauer ile gerçekleştirdiği çalışma yemeğinde de, Türkiye’de malzeme üretimi ve üçüncü dünya ülkelerine ihracatı, Alman firmalarının da Türkiye’de yatırım yapması konularının ele alındığını kaydetti.