Ekonomi BAKANA HAVADA YASAK

BAKANA HAVADA YASAK

05.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Enerji Bakanı Yıldız, dün Kuzey Irak ziyareti için Başbakanlık uçağıyla havalandı. Bağdat, Kuzey Irak hava sahasını VIP uçuşlara kapattı, Yıldız’ın uçuşuna da izin vermedi, uçak Kayseri’ye indi. Bakan Yıldız, “İstisna tutulacağımız inancıyla havalandık” dedi

BAKANA HAVADA YASAK

Eski Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi’nin, gıyabında verilen idam kararına rağmen Irak’a iade edilmemesiyle Türkiye-Irak ilişkilerinde yükselen gerilim, havada krize dönüştü. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın, Petrol ve Gaz Konferansı’na katılmak üzere yapacağı Erbil ziyareti, Irak merkezi hükümetinin izin vermemesi nedeniyle yapılamadı. Uçuş için daha önceden izin veren Irak hükümetinin, daha sonra Kuzey Irak hava sahasını VIP uçuşlara kapatarak ziyareti engellediği belirtildi.
Erbil’e giden Türk heyetinin Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ile doğalgaz ve petrol anlaşması imzalamaya hazırlandığı belirtilirken, Irak hükümeti, daha önce Kuzey Irak ile imzalanan bazı enerji anlaşmalarını geçersiz saymıştı. Yıldız, ilk değerlendirmesinde, “Bütün özel uçaklara Kuzey Irak hava sahasının kapatıldığı bildirildi. Bu manada istisna tutulacağımız inancıyla, normalde havalandık, pilotumuz o izni alır diye. Ben Başbakan Yardımcısı Sayın Hüseyin Şehristani’yi Boğaz’da yemek yemeye davet ediyorum. Eğer davet ederse Bağdat’ta çorba içmeye de giderim” dedi.

Yıldız’ın, Petrol ve Gaz Konferansı’na katılmak üzere yapacağı Erbil ziyareti, Erbil’e yapılacak uçuşları kontrol etme yetkisine sahip olan Irak hükümetinin izin vermemesi nedeniyle gerçekleştirilemedi.
Kararın resmi heyeti taşıyan Başbakanlık uçağının havalandığı sırada gelmesi nedeniyle uçak Kayseri’ye zorunlu iniş yaptı. Resmi heyeti arayan Türkiye’nin Bağdat Büyükelçiliği, teknik sebeplerle uçağın Erbil’e iniş yapamayacağının kendilerine bildirildiğini iletti. Saat 12.00 sıralarında havalanan uçak bu bilgi üzerine Kayseri’ye zorunlu iniş yaptı.

Şehristani’ye davet var
Yıldız, “Merkezi Irak hükümetine rağmen bir şey yapma niyetimiz yok. Ben Başbakan Yardımcısı Sayın Hüseyin Şehristani’yi Boğaz’da yemek yemeye davet ediyorum. Eğer davet ederse Bağdat’ta çorba içmeye de giderim.”
Bakan Yıldız ayrıca, “Sabahleyin bütün özel uçaklara Kuzey Irak hava sahasının kapatıldığı bildirildi. Bu manada istisna tutulacağımız inancıyla, normalde havalandık, pilotumuz o izni alır diye. Ama Kayseri üzerine geldiğimizde bu iznin hala verilemeyeceği tarafımıza söylendi” şeklinde konuştu.
Yıldız, “Dışişleri Bakanlığı ile sorunun çözülmesi için görüşmeleri yapıyoruz. Bu olayın Kuzey Irak’la olan kardeşliğimize herhangi bir sıkıntı yaratmaz” dedi.
Akşam saatlerinde Ankara’ya dönen Yıldız, Milliyet’e yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti:
“Irak bizim dost ve kardeş olarak gördüğümüz bir ülkedir. Bu tür iletişimsizlik eksikliklerini onaracak tarihi bağlarımız olduğuna inanıyorum. Biz bu sorunları aşarız.”

Haberin Devamı

‘BİR AN ÖNCE İZİN’ İSTENDİ, SONUÇ ÇIKMADI

Enerji ve diplomasi kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Bakan Yıldız’ın ziyareti için Bağdat hükümetinden izin istendi. Bağdat’tan gelen yanıtın olumlu olması üzerine Erbil programı resmileşti.
Ancak dün sabah saat 10.00 sıralarında Irak sivil havacılık makamlarının Irak’ın kuzeyini tüm VIP uçuşlara kapattığı bilgisi Türk makamlarına iletildi. Irak makamlarının kararı değişmeyince uçak yolcularıyla birlikte Kayseri’ye indi.
Son anda çıkan bu engel üzerine Türkiye’nin, Bağdat’a bir nota vererek Yıldız’ın uçağına bir an önce izin verilmesini talep ettiği belirtildi.
Bu sırada Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi, uçaktaki Dışişleri Bakanlığı yetkilisine ulaşarak, “İzin çıkmadan gidilirse yoldan geri dönmek durumunda kalabilirsiniz” mesajı gönderdi.

Haberin Devamı

Bahçeli’ye de izin çıkmamıştı
Hükümetin El Haşimi’ye sahip çıkmasıyla başlayan, Dışileri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun merkezi hükümeti bilgilendirmeden Kuzey’deki Kürt Bölgesi Yönetimi’yle görüşmesi ile doruğa çıkan Türkiye-Irak gerginliğinden, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de nasibini almıştı. Bağdat, Bahçeli’nin 18-21 Ağustos arasında Kerkük’e yapacağı gezi için yaptığı vize başvurusunu, “ilişkilerdeki gerginliği” gerekçesiyle reddetmişti.

Yazarlar