Ekonomi ‘Bankaları sahipsiz bırakmayacağız’

‘Bankaları sahipsiz bırakmayacağız’

11.09.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

G-7 ülkelerinin maliye bakanlarının düzenlediği zirveden bankalara destek sözü verildi. Toplantıda, “İhtiyaç duyulması halinde bankalara likidite sağlamaya hazırız” denildi

‘Bankaları sahipsiz bırakmayacağız’

Sanayileşmiş G-7 ülkelerinin maliye bakanlarını Fransa’nın Marsilya şehrinde bir araya getiren toplantı sonunda, piyasalardaki çalkantıya karşı bankalara ve ekonomilere destek sözü verildi. Global ekonominin kötü gidişini masaya yatıran G-7 toplantısının sonuç bildirisinde, “İhtiyaç duyulması halinde merkez bankalarının, bankalara likidite sağlamaya hazır olduğu ve bankacılık sektörünün dayanıklılığını artırmak için her türlü önlemin alınacağı” belirtildi.
Ekonomisini canlandırmak için 447 milyar dolarlık bir paketi devreye sokan ABD, Avrupa’nın büyük ekonomilerinden de zorda olan ülkelere net destek vermelerini istedi. Bu talebe Almanya’nın, “Ana öncelik açıkları kapatmak” mesajıyla karşılık vermesi ve toplantı sonucu yayımlanan bildiride yer alan ifadeler, mali ve parasal politikalarla ilgili taraflar arasındaki yaklaşım farkını net şekilde gösterdi.

Yavaşlamaya dikkat çekildi
G-7 bildirisinde, piyasalardaki gerginliğe ve küresel büyümedeki belirgin yavaşlamaya dikkat çekilerek, “zorluklara karşı güçlü ve koordineli bir uluslararası cevap verme konusunda kararlı olunduğu” vurgulansa da “büyüme odaklı mali düzenlemeler” çağrısı dışında spesifik ve ortak nitelikli bir önlem gündeme getirilmedi.
G-7’den büyümeye önem verilmesi çağrısı gelmekle birlikte, merkez bankalarının faiz oranlarının düşük olduğu ve defalarca kaynak pompalaması yapılmasına karşın büyümeyi destekleme konusunda başarısız olunduğu bir ortamda bu yaklaşımın pratiğe nasıl yansıtılacağı önemli bir soru işareti olmayı sürdürüyor.
G-7 bakanlarının en fazla zaman ayırdıkları konuların başını çeken Avrupa’nın içinde bulunduğu borç krizi konusunda da beklentilerin gerisinde kalan bir duruş sergilendi. Toplantıdan, ekonomik durumu düzeltmek amacıyla her ülkenin kendi yolunu belirlemesi gerektiği vurgusu çıktı.

Stark’ın yerine Asmussen

Cuma günü toplanan G-7’nin ardından dün toplanan G-8, ağırlığı “Arap Baharı” sonrasında atılacak adımlara verip ilgili ülkelere 38 milyar dolarlık ek bir taahhütte bulunurken istifasıyla piyasaları sallayan Avrupa Merkez Bankası’ndaki (ECB) Alman üye Jürgen Stark’ın yerine geçecek isim de belli oldu. Alman Ekonomi Bakanı Wolfgang Schaeuble, ECB’de boşalan koltuğun Alman Ekonomi Bakan Yardımcısı Jörg Asmussen tarafından doldurulacağını açıkladı.
45 yaşındaki Asmussen, sosyal demokrat olmasına karşın krizlerle mücadeledeki tecrübesi nedeniyle son seçimlerden sonra Almanya Başbakanı Angela Merkel’in kararıyla görevinde kalmıştı. Asmussen, Euro Bölgesi’nde yaşanan krizle mücadeleyle ilgili Alman politikasının belirlenmesinde önemli rol oynayan isimler arasında yer alıyor.

Geithner: Zayıf ülkelere finansal destek verilmeli
Geithner: Zayıf ülkelere
finansal destek verilmel

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, borç krizinin üstesinden gelmek için Avrupa’nın güçlü ülkelerinin Euro Bölgesi’nin zayıf ülkelerine ‘açık’ finansal destek vermesi gerektiğini söyledi. Geithner, Avrupalı yetkililerin “baskıları hafifletebilmek adına yapabilecekleri herşeyi yapmaları gerektiğine” dikkat çekti.

Yazarlar